Μάλτα: Εμπλοκή της κυβέρνησης στη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντ. Κ. Γκαλιζία

Εκτός από όμορφο τουριστικό προορισμό, η πιο μικρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μάλτα, είναι γνωστή και για σοβαρότατα σκάνδαλα.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση έγινε ευρέως γνωστή με τη μαφιόζικου τύπου δολοφονία της 53χρονης δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017. Η έρευνα της Mαλτέζας δημοσιογράφου αποκάλυψε πληροφορίες από τα Panama Papers με εμπλοκή μέλών της κυβέρνησης του Τζόζεφ Μουσκάτ (ΕΚ – Εργατικό Κόμμα). Η σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών δολοφονήθηκε λίγα μέτρα έξω από το σπίτι της με βόμβα που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητό της.

Βασικός κατηγορούμενος είναι ο επιχειρηματίας και πλουσιότερος άνθρωπος στη Μάλτα  Γιόργκεν Φένεχ που προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα με τη θαλαμηγό του, ενώ τον αναζητούσε η αστυνομία για την υπόθεση.

Διαδηλώσεις με αίτημα να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός

Στα τέλη Νοέμβρη του 2019, η πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, σείστηκε από χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο που φώναζαν «Δολοφόνοι, Μαφία, να παραιτηθείτε τώρα»!

Νέα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα εκείνες τις μέρες για τη δολοφονία της Γκαλιζία ενέπλεκαν όχι μόνο κυβερνητικά στελέχη στην υπόθεση, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το θέμα απασχόλησε τη διεθνή κοινή γνώμη και η Κομισιόν ζήτησε την παραίτηση του Μουσκάτ. Μετά τις αποκαλύψεις, παραιτήθηκαν ο προσωπάρχης και στενός φίλος του πρωθυπουργού Κιθ Σκέμπρι, ο οποίος είχε επανειλημμένα κατηγορηθεί για διαφθορά. Ακολούθησε η παραίτηση του υπουργού Τουρισμού και πρώην Ενέργειας Κόνραντ Μίτσι και  του υπουργού Οικονομίας Κρίστιαν Καρντόνα.

Παρ’ όλους τους κλυδωνισμούς και τις παραιτήσεις, μετά από εσωτερικές εκλογές στο ΕΚ, ο Μουσκάτ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2020, όπου και θα εκλεγεί νέος αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός. Βέβαια, λόγος για εθνικές εκλογές δεν έγινε.

Το παρασκήνιο

Το 2013 που ο Μουσκάτ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας  με την εταιρεία Electrogas Malta για την  κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, αξίας 450 εκατ. ευρώ(!). Διευθυντής της κοινοπραξίας Electrogas Malta ήταν ο (κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Γκαλιζία) Φένεχ, ο οποίος φαίνεται να κέρδισε μια ιδιαίτερα κερδοφόρα ενεργειακή σύμβαση με το μαλτέζικο κράτος. Συνιδιοκτήτης της κοινοπραξίας, μεταξύ άλλων, ήταν ο γνωστός μας και στην Ελλάδα για σκάνδαλα κολοσσός Siemens. Παράλληλα, ο Φένεχ διατηρούσε εταιρεία offshore ονόματι «17 Black» με έδρα στο Ντουμπάι, η οποία αναφέρεται στα Panama Papers ως όχημα για την κρυφή  χρηματοδότηση άλλων offshore εταιρειών στον Παναμά, ιδιοκτησίας του προσωπάρχη Σέμπρι και του υπουργού Μίτσι. Στο μεταξύ, η Γκαλιζία είχε αποκαλύψει ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού Μουσκάτ διατηρούσε offshore εταιρεία στον Παναμά. Την ίδια ώρα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο Μουσκάτ παρενέβη στην έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, με σκοπό την αλλοίωση στοιχείων και την κάλυψη των συνεργατών του.

Να, λοιπόν, πώς δένουν τα γεγονότα μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας κρυφές επαφές και χρηματοδοτήσεις με μίζες εκατομμυρίων σε πολιτικά στελέχη της μαλτέζικης κυβέρνησης.

Άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς

Την Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020, ανακοινώθηκε ο διάδοχος του Μουσκάτ, ο 42χρονος δικηγόρος Ρόμπερτ Αμπέλα. Ο Αμπέλα υποσχέθηκε να μην επαναλάβει τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά δεσμεύθηκε και να κρατήσει «ζωντανή» την κληρονομιά του Μουσκάτ που διαδέχεται. Πάντως, κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας, κανείς από τους υποψηφίους δεν αναφέρθηκε στην υπόθεση δολοφονίας της Γκαλιζία, ούτε επέκρινε τον Μουσκάτ.

Κινήματα πολιτών και η οικογένεια της δολοφονημένης δημοσιογράφου κατηγορούν  την κυβέρνηση για σκόπιμη αδράνεια και καταγγέλλουν απόπειρα συγκάλυψης των ηθικών αυτουργών στη δολοφονία της Γκαλιζία.

Η Μάλτα θεωρείται από την ίδια την Κομισιόν από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην ΕΕ, καθώς τα ΜΜΕ «ελέγχονται σε υπερβολικό βαθμό από τα κόμματα» (κάτι που το βλέπουμε και στη χώρα μας). Ο αγώνας της οικογένειας της δολοφονημένης δημοσιογράφου και των κινημάτων χρειάζεται να συνεχιστεί, με σκοπό να αποκαλυφθούν, αλλά και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Η οικογένεια αποφάσισε να συνεχίσει και δικαστικά, αλλά η δύναμη και η μαζικότητα του κινήματος είναι αυτή που κύρια θα καθορίσει την έκβαση της υπόθεσης. Η στήριξη των βουλευτών του EΚ στον Μουσκάτ και η έλλειψη κριτικής προς αυτόν δείχνουν τη βαθιά διαφθορά του συστήματος, κάτι που υπάρχει σε όποια χώρα κι αν κοιτάξουμε, και ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά είναι τελικά αγώνας ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα