Μαχητικές & Ελεύθερες, Μυτιλήνη: Προβολή της «Miss Violence», 25/11, 15:30

Δημοσιεύουμε κάλεσμα των «Μαχητικών & Ελεύθερων Μυτιλήνης» στην προβολή ταινίας που διοργανώνουν αυτήν την Παρασκευή 25 Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα μαζικό φαινόμενο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα:

1 στις 4 γυναίκες έχει κακοποιηθεί σωματικά ή/και σεξουαλικά τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της, ενώ για πολλές γυναίκες αυτή η κακοποίηση είναι συστηματική. 

Διαπράττονται 5.000 βιασμοί κάθε χρόνο (στην πλειοψηφία τους από άτομο του κοντινού περιβάλλοντος της γυναίκας). Μόνο όμως 150 από αυτούς καταγγέλλονται, ενώ ακόμα λιγότεροι είναι οι δράστες που τελικά καταδικάζονται.

9 στις 10 γυναίκες έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους.

Η βία κατά των γυναικών είναι τόσο μαζική γιατί η κοινωνία μας παραμένει πατριαρχική. Οι γυναίκες έχουμε κατακτήσει πολλά δικαιώματα μέσα από τους αγώνες δεκαετιών και αιώνων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Και σήμερα έχουμε κατακτήσει την ισότητα σε νομικό/θεσμικό επίπεδο. Οι πατριαρχικές αντιλήψεις όμως παραμένουν πολύ ισχυρές, γιατί το σύστημα, ο καπιταλισμός, συνεχίζει να τις στηρίζει και τις καλλιεργεί. Αντιλήψεις για τη «φύση» της γυναίκας και του άντρα, για τους «ρόλους» που πρέπει να έχουν στην κοινωνία, χίλια δύο που έχουν τελικά μια κοινή συνισταμένη: να θεωρείται η γυναίκα κατώτερη από τον άνδρα. Και στον καπιταλισμό η «κατωτερότητα» είναι συνυφασμένη με τη βία. Βία ενάντια στη/ο μετανάστρια/η, στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, στις/ους εργαζόμενες/ους που τολμούν να διεκδικούν, στη γυναίκα…

Με αυτή την αφορμή διοργανώνουμε προβολή της ταινίας Miss Violence στις 25/11 στη Θάλασσα Ε’ στις 15:30.
Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα