Μ’ένα παράπονο πικρό….  

Της Αναστασίας Μαρή, μέλους Δ.Σ. του συλλόγου επιτυχόντων ΑΣΕΠ 1998

Τον Φεβρουάριο του 1998 συμμετείχαμε στον Πανελλήνιο Γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2190/94 και την προκήρυξη του ΑΣΕΠ  8/97.

Όλες οι κρίσιμες διατάξεις που εφαρμόστηκαν για την επιλογή, και συγκεκριμένα  περιορισμός  των δηλώσεων προτίμησης  σε ΜΙΑ Νομαρχία, σε ΔΕΚΑ φορείς και ποσόστωση 50-50% μεταξύ αποφοίτων Γενικών και Τεχνικών Λυκείων ανεξάρτητα από επίδοση σε κοινά μαθήματα του διαγωνισμού – οδήγησαν στο άδικο αποτέλεσμα κάποιοι υποψήφιοι με 441 μόρια να διορίζονται και άλλοι, με ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία, να παραμένουν αδιόριστοι.

Προσφύγαμε στην ελληνική δικαιοσύνη και μετά από πέντε χρόνια δικαστικού αγώνα η ολομέλεια του ΣΤΕ, με σειρά ομόφωνων αποφάσεων της, (2396/2004, 2397/2004, 2398/2004 ολομέλεια ΣΤΕ) αποφάσισε ότι η διαδικασία διεξήχθη με τρόπο παράνομο και αντισυνταγματικό αφού και οι τρεις διατάξεις κρίθηκε ότι παραβιάζουν την αρχή της  αξιοκρατίας  και  της ισότητας.

Το κυριότερο όμως είναι ότι οι αντισυνταγματικότητες είχαν εντοπισθεί από τις ολομέλειες του ΑΣΕΠ 1997, 1998 & 2000, σύμφωνα με τις οποίες προτάθηκε νομοθετική μεταβολή και τελικά ο νομοθέτης κατήργησε – πριν την εκδίκαση των υποθέσεων – τις διατάξεις αυτές με το Ν.3051/2002 (νόμος Σκανδαλίδη).

Η Πολιτεία δηλαδή όφειλε και πριν την έκδοση δικαστικών αποφάσεων να αποκαταστήσει τα πράγματα αλλά δεν το έκανε.

Το 2005 ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών, ξεχνώντας τις τροπολογίες  που έφερνε στη βουλή ως αντιπολίτευση για «τους 2.500 άξιους και ικανούς επιτυχόντες…….» κάτω από την πίεση της απόφασης του ΣΤΕ 29-0 υπέρ μας, ψήφισε ένα  άδικο και αντισυνταγματικό νόμο με τον οποίο απορρόφησε μόνο 500 επιτυχόντες …!

Ο κ. υπουργός Εσωτερικών «ξέχασε» ότι η αρχή της ισότητας, την οποία καθιερώνει το άρθρο 4, παρ.1 του Συντάγματος, αποτελεί συνταγματικό κανόνα που επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που τελούν υπό αυτές – προφανώς είχε τους «λόγους» του…

Το 2007 προσφύγαμε και πάλι στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση των πινάκων του 2005 ως αντισυνταγματικών και  την ομοιόμορφη μεταχείριση των επιτυχόντων  – δηλαδή τον διορισμό και των υπολοίπων επιτυχόντων για να αποκατασταθεί πλήρως η αδικία.

Παράλληλα με το δικαστικό αγώνα συνεχίζοντας  την προσπάθεια για άμεση πολιτική λύση του προβλήματος καθ’ ότι έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια κάποιοι λίγοι τολμηροί επιτυχόντες αποφασίσαμε να κάνουμε  πορεία διαμαρτυρίας με τα πόδια από τη  Θεσσαλονίκη μέχρι το προεδρικό Μέγαρο με σκοπό να εκφράσουμε το παράπονο μας για την αναλγησία των κυβερνώντων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα