Array

Λύθηκαν δικαστικά οι λεγόμενες «πλασματικές»

Προκήρυξη που κυκλοφόρησε στα νοσοκομεία το «Νέο ξεκίνημα – για μια άλλη υγεία»

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη των εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας, με την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να κοιμάται, ως συνήθως, τον ύπνο του δικαίου…

Μετά από 20 και πλέον χρόνια δικαστικού αγώνα λύθηκε η δικαστική διαμάχη μεταξύ του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και του ελληνικού Δημοσίου, με αντικείμενο τη διεκδίκηση των πρόσθετων αμοιβών (των λεγόμενων «πλασματικών ωρών»).

Το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική νίκη των εργαζομένων καθώς με δικαστική πια απόφαση αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες των κλάδων στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η μάχη ωστόσο δόθηκε στα δικαστήρια από ένα αριθμό εργαζόμενων που έδρασαν πρωτοβουλιακά, και όχι από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία όχι μόνο δεν προχώρησε σε καμία κινητοποίηση για το ζήτημα αλλά ούτε καν δικαστικά δεν ασχολήθηκε…

Ιστορικό

Ο λόγος που προσέφυγαν εργαζόμενοι στα δικαστήρια ήταν η κατάργηση το 1981 (από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) του νόμου 201/1975 που μπήκε σε ισχύ το 1976.

Ο νόμος αυτός καθόριζε επιπλέον χρηματική αποζημίωση στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας (που τελικά καθιερώθηκε να ονομάζεται «πλασματικές ώρες») λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.

Αποτελούσε στην ουσία δηλαδή μια αποζημίωση για την μεγάλη εντατικοποίηση, τη σκληρή και δύσκολη δουλειά, τις πολλές βάρδιες, και τις χαμηλές αποδοχές του προσωπικού.

Με την υπ’ αριθμόν 10/2005 απόφασή του το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο επίλυσε τη διαφωνία μεταξύ της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) πάνω στο θέμα αυτό.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε κρίνει πως οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνταν την επιπλέον αποζημίωση, ενώ αντίθετα το ΣτΕ έκρινε ότι οι εργαζόμενοι είχαν δίκαιο.

Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Με την υπ’ αριθμόν 10/2005 απόφασή του το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) δίνει οριστική λύση στη διαμάχη και ορίζει την αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στο αντίστοιχο των 50 ωρών εργασίας το μήνα, που αντιστοιχεί σε 120 με 130 ευρώ καθαρά για τους χαμηλόμισθους και ανεβαίνει ανάλογα με το εισόδημα και τα χρόνια υπηρεσίας! Πρόκειται δηλαδή για μια σημαντική ανάσα στο εισόδημα των εργαζομένων.

Η απόφαση του ΑΕΔ υποχρεώνει την κυβέρνηση της ΝΔ να ξεκινήσει άμεσα να καταβάλλει το ποσό αυτό σε κάθε ένα από τους 70.000 εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τα αντίστοιχα ποσά από 1ης Ιανουαρίου 2002. Γι’ αυτό όμως απαιτείται δικαστική διαδικασία και τα σωματεία στα δημόσια νοσοκομεία έχουν υποχρέωση να προχωρήσουν άμεσα σε ομαδικές αγωγές. Τα συγκεκριμένα ποσά για αυτή την τριετία για τον κάθε εργαζόμενο θα αγγίζουν περίπου τα 7000 – 8000 ευρώ.

Το αν η κυβέρνηση της ΝΔ θα ξεκινήσει άμεσα την καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούμαστε, είναι βέβαια μια άλλη ιστορία. Καθόλου δεν θα εκπλαγούμε αν αρχίσει να κωλυσιεργεί και να αναβάλλει. Σ’ αυτή την περίπτωση βέβαια οι εργαζόμενοι στην Υγεία πρέπει δυναμικά και μαχητικά να το απαιτήσουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,178ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,010ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα