Του Αντώνη Δημάκη
Οι πρώτες προσπάθειες για λουκέτα απέτυχαν
Την Παρασκευή 14/02 εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά υπάλληλοι του ΥΥΚΑ (υπ. Υγείας) σε τοπικά καταστήματα του ΕΟΠΥΥ για να καταγράψουν και να απομακρύνουν τον εξοπλισμό των ιατρείων.
Η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης να βάλει ταφόπλακα στην (έτσι κι αλλιώς λειψή) Πρωτοβάθμια Υγεία απέτυχε καθώς πολίτες, σωματεία εργαζόμενων, γιατροί και οργανώσεις της Αριστεράς περιφρούρησαν τα καταστήματα και οι επιτροπές «παράδοσης-παραλαβής» του Υπουργείου έφυγαν με άδεια χέρια.
Το σκηνικό επαναλήφθηκε και τη Δευτέρα 17/02 σε καταστήματα του ΕΟΠΥΥ στου Ζωγράφου, την Ηλιούπολη, τη Νέα Ιωνία, στο ΙΚΑ Λ. Αλεξάνδρας, τον Άγιο Δημήτριο, τη Λάρισα, τη Λέσβο κ.α. Έγινε κάλεσμα από σωματεία εργαζόμενων, αριστερές δημοτικές παρατάξεις, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, τοπικές επιτροπές κατοίκων και εργατικά κέντρα για την περιφρούρηση των ιατρείων.
Οι υπεύθυνοι του ΥΥΚΑ έφυγαν ξανά με άδεια χέρια αφού ήρθαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες πολίτες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έντονη ήταν και η αστυνομική παρουσία (πχ Ν. Ιωνία).
Ο αγώνας όμως δεν τελειώνει εδώ. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο κινητοποίησης τοπικών κοινωνιών και εργαζόμενων στην Υγεία για τις επόμενες μέρες και το επόμενο διάστημα.
Ένας νόμος έκτρωμα-δώρο στους εργολάβους της Υγείας
Με το νόμο Γεωργιάδη που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μένουν ουσιαστικά δίχως ιατροφαρμακευτική κάλυψη αφού κλείνουν τα πολυιατρεία του οργανισμού.
Ο ΕΟΠΥΥ αντικαθίσταται από το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) το οποίο, αν και ακούγεται πολύ ωραίο, το μόνο που κάνει είναι να εκτοξεύει το κόστος για τους ασθενείς αλλά και για το δημόσιο.
Την ώρα που μαζεύουν τα μηχανήματα από τα τοπικά καταστήματα, τα οποία έχουν αγοραστεί με δικά μας χρήματα, μας στέλνουν σε ιδιώτες να κάνουμε εξετάσεις.
Επίσης 8.500 γιατροί, υγειονομικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ενώ οι νέες συμβάσεις με γιατρούς θα είναι πολύ λιγότερες με αποτέλεσμα την εμφάνιση λιστών αναμονής και την εξώθηση σε ιδιωτικά ιατρεία για όσους ακόμα έχουν να πληρώσουν.
Αυτός ο νόμος όχι μόνο δε λύνει απολύτως τίποτα προς όφελος των κοινωνικών στρωμάτων που χτυπιούνται από τη φτώχεια και την ανεργία αλλά αντίθετα καταργεί εντελώς το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας και δωρεάν πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγεία.
Η κοινωνία μαζί με τους εργαζόμενους – το Εργατικό Κέντρο Λέσβου
Η κοινωνία είναι στο πλευρό των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου της Λέσβου για το ζήτημα αυτό. Η ανακοίνωση απευθυνόμενη,
«..σε όσους ζουν καθημερινά με την αγωνία μην αρρωστήσουν οι οικογένειές τους, σε όλους αυτούς που δεν μπορούν, ή δυσκολεύονται να αγοράσουν τα φάρμακά τους, να κάνουν τις εξετάσεις και τις θεραπείες τους.»,
αναφέρει ανάμεσα σ’ άλλα:
«Ο νόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που ψηφίστηκε αυτές τις μέρες στη Βουλή, οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υγείας απέμειναν σήμερα. Αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα είναι πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθούνται παντού, σε όλες τις χώρες ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν χρέη, ή μνημόνια. Ωφελημένοι είναι οι λίγοι, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
»Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης των δημοσίων νοσοκομείων κατά 32%, του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%. Επίσης, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από το 9% έφτασε στο 27% τα τελευταία τρία χρόνια.
»Με τους νέους μειωμένους προϋπολογισμούς στην υγεία, οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ που κλείνουν, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, έχουν τεράστια κενά, με δραματικές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους. Η κινητικότητα-διαθεσιμότητα του προσωπικού εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας, που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις.
»Καλούμε σε γενικό ξεσηκωμό! Γυρίζουμε την πλάτη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα κόμματα που στηρίζουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας που μας έφερε ως εδώ.»