Συνέντευξη με εργαζόμενο στην επιχείρηση
Οι εκδόσεις ‘Ελληνικά Γράμματα’, θυγατρική του ΔΟΛ, αναμένεται να κλείσουν οριστικά, σύμφωνα με τις επιταγές της εργοδοσίας. Ο λόγος είναι η υπερχρέωση του συγκροτήματος Λαμπράκη και οι περικοπές στις οποίες προχωρά, μέσα στο γενικότερο κλίμα της επίθεσης ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα. Το επιχειρησιακό σωματείο των Ελληνικών Γραμμάτων έδωσε από την πρώτη στιγμή –και συνεχίζει να δίνει- έναν ηρωικό αγώνα για να αποτρέψει το λουκέτο και να διασφαλίσει τις 90 περίπου θέσεις εργασίας. Μιλήσαμε με έναν εργαζόμενο στα Ελληνικά Γράμματα για να μας μεταφέρει την ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Ας δούμε τι μας είπε:
Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Κασαμπαλάκος
Πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία;
Τον Αύγουστο, την ώρα που οι περισσότεροι εργαζόμενοι ήταν σε άδεια, ο ΔΟΛ ανακοίνωσε το πάγωμα κάθε εκδοτικής δραστηριότητας στα Ελληνικά Γράμματα. Στη συνέχεια, στις 2 Σεπτέμβρη, ανακοινώθηκε επίσημα το λουκέτο στον ιστορικό αυτό εκδοτικό οίκο, με συνέπεια να πετάγονται στο δρόμο 90 εργαζόμενοι. Είχε προηγηθεί ο λογιστικός έλεγχος του ΔΟΛ από μεγάλο διεθνή οίκο, ο οποίος έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο όμιλος πρέπει να εξυγιανθεί οικονομικά, χωρίς όμως να προτείνει συγκεκριμένους τρόπους γι’ αυτό. Η απόφαση για λουκέτο ήταν καθαρά της διοίκησης του ΔΟΛ.
Ποια ήταν η αντίδραση του σωματείου και των εργαζομένων;
Με απόφαση του σωματείου, εκλέχτηκε 5μελής επιτροπή αγώνα, η οποία και ανέλαβε την οργάνωση των κινητοποιήσεων και τον «διάλογο» με τη διοίκηση του ΔΟΛ. Στόχος μας ήταν η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων στις περαιτέρω δράσεις μας, γι’ αυτόν το λόγο ‘ανοίξαμε’ τις διαδικασίες, για να μπορούν ΟΛΟΙ να συνδιαμορφώσουν την τακτική μας ώστε ΟΛΟΙ να συμμετέχουν. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 4 διαβουλεύσεις με τη διοίκηση του ΔΟΛ και άλλες τρεις τριμερείς (με τη συμμετοχή και του υπουργείου Απασχόλησης).
Καταφέρατε κάτι από αυτές τις συζητήσεις;
Κατ’ αρχάς το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων παρατάθηκε για έναν μήνα. Έτσι πήραμε λίγο χρόνο ώστε να μπορέσουμε, μαζί και με τους δικηγόρους μας, να οργανώσουμε τις ενέργειές μας. Κυρίως όμως ξεκινήσαμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που είναι και ο βασικός μοχλός πίεσης προς το υπουργείο και το συγκρότημα.
Τα αιτήματά σας ποια είναι;
Πρώτα πρώτα να μην κλείσουν τα ‘Ελληνικά Γράμματα’ γιατί εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι μια βιώσιμη επιχείρηση. Πώς; Με περικοπές μεγαλοστελεχών. Αυτή τη στιγμή η αναλογία μεγαλοστελεχών προς πωλητές είναι 5 προς 2! Όπως καταλαβαίνετε, δε μπορούν 2 πωλητές, όσα βιβλία κι αν πουλήσουν, να θρέψουν 5 μεγαλοστελέχη, με αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως… Αν όμως ο ΔΟΛ επιμένει για δικούς του λόγους να κλείσει την επιχείρηση, ας μας προσλάβει όλους σε άλλες εταιρίες του ομίλου. Είμαστε 90 περίπου εργαζόμενοι, δεν είναι δυνατόν να μη μπορούμε να απορροφηθούμε. Από κει και πέρα, είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα κι άλλων συναδέλφων σε άλλους εκδοτικούς οίκους και επιχειρήσεις του Τύπου. Απολύσεις και περικοπές προσωπικού γίνονται αυτή την περίοδο στην ‘Ελευθεροτυπία’, με την απόλυση μάλιστα του Γ.Χ. Παπαγεωργίου, οικονομικού αρχισυντάκτη και άλλων 38 εργαζομένων στην εκδοτική επιχείρηση ‘Φωτοεκδοτική’ (συμφερόντων Τεγόπουλου). Τα ίδια και στον ‘ΠΗΓΑΣΟ’, συμφερόντων Μπόμπολα, όπου ανακοινώθηκαν περικοπές και απολύσεις.
Έχετε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, άλλα σωματεία καθώς και ΓΣΕΕ και ΕΚΑ; Έχετε κάποιου τύπου επικοινωνία με κάποια πολιτικά κόμματα;
Η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ δεν απάντησαν καν στις επιστολές μας. Από κει και πέρα, έχουμε τη στήριξη και τη συμπαράσταση του κλαδικού Σωματείου Τύπου και Χάρτου. Για την ΕΣΗΕΑ τι να πούμε; Δεν μας έχει στηρίξει στο ελάχιστο. Ακόμα κι αυτή την 48ωρη απεργία που προκήρυξε για τις 6-7 Οκτώβρη στις εφημερίδες ‘ΒΗΜΑ’ και ‘ΤΑ ΝΕΑ’, αναγκάστηκε να την κάνει λόγω πίεσης από τη βάση, το γεγονός ότι κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική μάλλον την έβγαλε από τη δύσκολη θέση να συγκρουστεί με την εργοδοσία. Σε ότι αφορά στα κόμματα, έχουμε επίσης στείλει σε όλα επιστολές με τα αιτήματά μας. Τα μόνα που έκαναν μια επερώτηση στη Βουλή ήταν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κι αυτά να πάρουν απάντηση!
Τι κινητοποιήσεις έχετε κάνει μέχρι στιγμής;
Κάνουμε πορείες και διαδηλώσεις σχεδόν καθημερινά, με πολύ μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, ενώ συμμετέχουμε και στις διαδηλώσεις που οργανώνει το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Την Τρίτη 12 Οκτώβρη κάναμε άλλη μια πορεία μαζί με τους 150 απολυμένους της FULGOR, της γνωστής βιομηχανίας παραγωγής καλωδίων στην Κόρινθο. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να συντονιστούμε με άλλα σωματεία και άλλους κλάδους ώστε να έχουμε επιτυχία.
Έχετε τη συμπαράσταση άλλων φορέων;
Καθημερινά δεχόμαστε την έμπρακτη αλληλεγγύη του απλού κόσμου και διαφόρων φορέων. Στις κινητοποιήσεις μας συμμετέχουν και συμπαραστέκονται διάφοροι σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Εργαζομένων Ταχυμεταφορών Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών. Στο blog μας (http://ellgrergazomenoi.wordpress.com) θα δείτε τις υπογραφές εκατοντάδων συγγραφέων, καλλιτεχνών και απλών ανθρώπων που μας συμπαραστέκονται. Αυτό για μας είναι μεγάλη ανακούφιση.
Είστε αισιόδοξοι για το μέλλον του αγώνα σας;
Είμαστε αποφασισμένοι να τα δώσουμε όλα σε αυτόν τον αγώνα. Η ίδια η διοίκηση του ΔΟΛ μας αναγκάζει, όταν αρνείται ακόμα και την υπαγωγή μας σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, όταν δεν συζητά ούτε για την τύχη των εργαζόμενων που υπάγονται στα κριτήρια για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Το ίδιο το κράτος μας αγριεύει, όταν στέλνει τα ΜΑΤ έξω από το υποκατάστημά μας στη Θεσσαλονίκη να μας εκφοβίσουν, για να αποτρέψουν –υποτίθεται– μια κινητοποίησή μας.
Σκέφτεστε το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα ‘Ελληνικά Γράμματα’ υπό τον έλεγχο και τη διοίκηση των εργαζομένων;
Ξέρω πως αυτό το πείραμα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα η εργατική αυτοδιαχείριση είναι κάτι άγνωστο, νομίζω πως οι εργαζόμενοι δεν είναι έτοιμοι να προβούν σε κάτι τέτοιο. Ίσως αν ανέβει λίγο το επίπεδο της ταξικότητας της συνείδησής όλων μας, να είναι ρεαλιστικός στόχος.