Λοιπόν, κύριοι, ποιος φοβάται τη ρήξη τελικά;

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια υποχρεωμένη να παραδεχτεί, σχεδόν δημόσια, ότι εκτίμησε λάθος τις δυνατότητες της να «διαπραγματευθεί» αποτελεσματικά με την ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε, αμέσως μετά την εκλογή του, πως ξεκινώντας από την Ελλάδα θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα όλης της Ευρώπης. Πως θα μεταμορφωνόταν η Ελλάδα, θα «απομονώνονταν» το γερμανικό θηρίο, κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεταμόρφωνε το τοπίο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Έκανε λάθος! Σε επίπεδο κορυφών, (κυβερνήσεων και ευρωπαϊκών θεσμών, δηλαδή) η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως απομονωμένη (πράγμα βέβαια που δεν ισχύει για τη βάση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα της Ευρώπης).

Χρειάζεται αυτό να αναγνωριστεί για να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική.

Τα πράγματα είναι πια καθαρά

Τα πράγματα είναι πια ξεκάθαρα. Η επιλογή είναι είτε υποταγή είτε ρήξη. Είναι όμως επίσης ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμη για μια στρατηγική ρήξης, γιατί μέχρι σήμερα θεωρούσε δεδομένο και αδιαμφισβήτητο ότι δεν θα επερχότανε ρήξη στη σχέση με τους περιβόητους εταίρους.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες που ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στα ΜΜΕ είπε «Δεν έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό για Grexit». Από τη στιγμή που η επιλογή, όπως η ίδια η πραγματικότητα της ζωής ξεκαθαρίζει, είναι Grexit ή υποταγή, ποιο είναι το βαθύτερο νόημα τέτοιων δηλώσεων; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντολή για υποταγή; Όχι βέβαια! Τι υπονοεί ο Γ. Δραγασάκης με αυτή του την τοποθέτηση;  

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στα εργατικά και λαϊκά στρώματα, απέναντι στην Αριστερά συνολικά, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να επεξεργαστεί τη στρατηγική της ρήξης με τους «εταίρους» και να αφήσει στην άκρη δηλώσεις όπως αυτές του Γ. Δραγασάκη.

Φοβάται ο κόσμος;

Έλα όμως που από την ίδια την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ηγετικών του στελεχών όχι μόνο από τη δεξιά πτέρυγα (που έχουν ιδιοτελή κίνητρα) αλλά και από την αριστερή πτέρυγα, έχουμε δηλώσεις του είδους «ο κόσμος δεν είναι έτοιμος, φοβάται τη ρήξη» κλπ;

Έχουμε την τελευταία περίοδο γράψει μια σειρά άρθρων (διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ) που επιχειρούν να απαντήσουν σ’ αυτό το «επιχείρημα». Λέμε και τονίζουμε με κάθε τρόπο ότι αυτό είναι ψέμα! Η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να παρασύρεται από τη μαζική προπαγάνδα τρομοκράτησης του πληθυσμού που αναπτύσσει η άρχουσα τάξη της χώρας σαν μέρος πολύ συνειδητού σχεδίου κι όχι γιατί κόπτονται για την αλήθεια!

Και χρησιμοποιήσαμε γι’ αυτό το σκοπό τις ίδιες ακριβώς δημοσκοπήσεις για να αποκαλύψουμε την εκρηκτική δυναμική που ενυπάρχει στη βάση της ελληνικής κοινωνίας για ρήξη, φτάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει τη ρήξη και να είναι ανοιχτός, ειλικρινής και καθαρός απέναντι στον ελληνικό λαό!

Οι προηγούμενες μέρες μας δώσανε 3 ακόμα δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Palmos Analysis

Η Παλμός Ανάλυσις έθεσε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης (εργασιακές σχέσεις, βασικός μισθός, συντάξεις και ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις). Οι απαντήσεις ήταν οι ακόλουθες

  • Στην ερώτηση αν στα πλαίσια της προσπάθειας της κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία/συμβιβασμό με τους «εταίρους» η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων η απάντηση ήταν: 63% ΟΧΙ

  • Στην ερώτηση αν πρέπει να υποχωρήσει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η απάντηση ήταν: 70% ΟΧΙ

  • Στην ερώτηση αν πρέπει να υποχωρήσει στο θέμα του Ασφαλιστικού η απάντηση ήταν: 77% ΟΧΙ

  • Στην ερώτηση ποια θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, το 44%  δήλωσε: να απεγκλωβίσει τη χώρα από τα μνημόνια ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ!

Τι δείχνουν αυτά τα ποσοστά; Ένα λαό που δεν είναι έτοιμος για ρήξη; Τονίζουμε (κάτι που επαναλαμβάνουμε φορτικά…) ότι την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα απαντούν με τέτοια συντριπτική αποφασιστικότητα ΌΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο για ρήξη και το 90% περίπου των πολιτικών ηγεσιών αναζητούν εναγωνίως κάποιο συμβιβασμό.

Και περιττό να αναφέρουμε ότι τα πιο πάνω ποσοστά αποτελούν μέσους όρους για την κοινωνία. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο ψηλά και σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν το 90%!

Pro Rata

Στη δημοσκόπηση της Pro Rata τέθηκε η εξής ερώτηση (που μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν προβοκατόρικη)!

«βλέπετε προοπτικές ανάπτυξης σε περίπτωση που η χώρα είναι εκτός ευρώ;».

Ένα εκπληκτικά ψηλό 44% απαντά ΝΑΙ!

Marc

Και τέλος σε δημοσκόπηση της Μαρκ, τέθηκε η (παρομοίως σχεδόν «προβοκατόρικη») ερώτηση κατά πόσο

«οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης (13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, όχι ομαδικές απολύσεις κ.α.) πρέπει να είναι απαράβατες ακόμα και αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη.»

Το 56,7% απαντά ΝΑΙ – οι κόκκινες γραμμές να μην παραβιαστούν ακόμα και αν αυτό σημαίνει οριστική ρήξη με τους «εταίρους»!

Λοιπόν;

Λοιπόν, κύριοι, ποιος φοβάται τη ρήξη τελικά;

Και ποια είναι η πραγματική εντολή του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση; 

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής