Λόγος- Νους: οι απίστευτες καταγγελίες των εργαζομένων και η ανακοίνωση συμπαράστασης από το Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο

 
 
 
 
Της Αγγελικής Συλλιγαρδάκη

Από τις 5/11 έξι εργαζόμενοι στη δομή ψυχικής υγείας «Λόγος- Νους», βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Η συγκεκριμένη δομή υπηρετεί παιδιά με ψυχοκινητικά προβλήματα.

Για την υπόθεση, έχουμε ξαναδημοσιεύσει: https://xekinima.org/arthra/view/article/episxesi-ergasias-sto-logos-noys-opoy-i-diafthora-ka/. Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται «απλά» για μια περίπτωση, όπως έχει καταντήσει να είναι ο κανόνας τελευταία, όπου κάποιοι εργαζόμενοι στην υγεία/ ψυχική υγεία, μένουν απλήρωτοι για μήνες. Στην συγκεκριμένη δομή, εδώ και καιρό υπάρχει η απειλή της απόλυσης για όσους τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι επί έξι μήνες δούλευαν στην ουσία, τζάμπα. Αν αυτό προκαλεί κάποιο θυμό στον αναγνώστη, τα υπόλοιπα τεκταινόμενα της διοίκησης θα τον εξοργίσουν πραγματικά:

  • Πραγματοποιήθηκαν απολύσεις προσωπικού με ζωτικές υπηρεσίες (μουσικοθεραπευτή και ειδικής παιδαγωγού) με το πρόσχημα ότι «επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό».
  • Ακολούθησε αντικατάσταση της απολυμένης ειδικής παιδαγωγού με άτομο που πρότεινε το λογιστήριο, λες και ως δια μαγείας «λύθηκε» το πρόβλημα των εξόδων και μάλιστα λύθηκε για… κάποιον άλλο, μέσα σε λίγες μέρες
  • Το κέντρο δηλώνει πως παρέχει υπηρεσίες σε 16 παιδιά, ενώ στην πραγματικότητα είναι… 9! Για αυτές τις υπηρεσίες ζητά κονδύλια από το υπουργείο υγείας και από τους εργαζόμενους να… «κάνουν τις πάπιες» σε περίπτωση ελέγχου!
  • Για τρία χρόνια πριν το 2012, το κέντρο εισέπραττε από τους γονείς των παιδιών έως και 950 ευρώ/ μήνα, χωρίς αυτό να φαίνεται πουθενά, χωρίς να καταγράφεται στα έσοδά του!

Αυτά είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στο link που παραθέτουμε παραπάνω, μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες όσων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, επώνυμα, στο υπουργείο υγείας.

Οι εργαζόμενοι δημοσιοποιούν το θέμα καθώς εύλογα αναρωτιούνται αν το υπουργείο θα πάρει θέση ή αν, για άλλη μια φορά, η υπόθεση μπει στα συρτάρια της συγκάλυψης των υψηλά ιστάμενων…

Στο μεταξύ, η διοίκηση, με την οποία έχουν συναντηθεί οι εργαζόμενοι, προκλητικά απειλεί πως θα προχωρήσει μονομερώς σε λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων που κινητοποιούνται! Και μάλιστα, το κάνει αυτό μέσω του δικηγόρου της προέδρου, με εξώδικα που μιλούν για «καταχρηστική επίσχεση»! Αν οι απειλές πραγματοποιηθούν, το υπουργείο οφείλει να πάρει θέση και γι αυτό: για τις απολύσεις, δηλαδή, και την αντικατάσταση εργαζομένων που βρίσκονται σ’ επίσχεση.

Φαίνεται πως πέρα από τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της κυριολεκτικής απαξίας των εργαζομένων στις δομές ψυχικής υγείας (που, ας μη γελιόμαστε, προϋπήρχε της κρίσης) οι διοικήσεις παίζουν παιχνιδάκια κερδοσκοπίας και με τους χρήστες των υπηρεσιών. Προσλαμβάνουν, απολύουν, παίρνουν «μαύρα λεφτά», λένε ψέματα στο δημόσιο και τους συγγενείς των ληπτών, αυτά όλα εν γνώσει των στελεχών του υπουργείου καθώς υπάρχουν οι ενυπόγραφες καταγγελίες των εργαζομένων, και μένουν ατιμώρητοι!

Μέχρι πότε θα μείνει αυτός ο ευαίσθητος και κοινωφελής τομέας στα χέρια αυτών των ανθρώπων που παίζουν με τις ζωές και την ψυχική υγεία των συνανθρώπων τους;

Για όλα όσα αναφέρθηκαν, αξίζει να αναδημοσιευτεί και να φτάσει σε όσο πιο πολλά μάτια και αυτιά, η ανακοίνωση των εργαζομένων που παραθέσαμε παραπάνω καθώς και η ανακοίνωση που έβγαλε για το θέμα το Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο. (Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων) το οποίο παραθέτουμε στην συνέχεια

Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο)

Διεύθυνση: Ζωοδ. Πηγής 113Β, τηλ. 6977177173, 6974646166, email: [email protected]

Αθήνα 22-11-2012

Το Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο στηρίζει τους εργαζόμενους στο Κέντρο Ημέρας «Λόγος-Νους» (Επανένταξη παιδιών με ψυχοκινητικά προβλήματα) που παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ηλικίας 7-12 στην Καισαριανή.

Εργαζόμενοι στην παραπάνω Δομή, ενώ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, τολμούν και καταγγέλλουν δημόσια τη διοίκηση τους για μια σειρά από σοβαρότατες παρατυπίες σε οικονομικό, διοικητικό αλλά και θεραπευτικό επίπεδο.

Οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα του χώρου τους αποφασίζουν να σπάσουν τη σιωπή τους για να μην είναι συνένοχοι αλλά και για να προκαλέσουν τους αρμόδιους που υποτίθεται ότι ελέγχουν και καταπολεμούν την κακοδιαχείριση και την αυθαιρεσία.

Μετά από την πασίγνωστη συγκάλυψη της αυθαιρεσίας της Διοίκησης του Περιβολάκι (με τους 43 εργαζόμενους να είναι ακόμα σε κατάσταση αεργίας αλλά και με κλειστές δύο Δομές που παρείχαν υπηρεσίες σε παιδιά με σοβαρές δυσκολίες και τις οικογένειές τους) το Υπουργείο Υγείας αλλά και κάθε αρμόδια αρχή καλείται να πάρει θέση.

Με την ευκαιρία της παρούσας καταγγελίας, ενθαρρύνουμε όλους τους συναδέλφους στην ψυχική υγεία να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες για να σταματήσουν να μας τρομοκρατούν όλοι όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

Ας συμβάλλουμε στην πραγματική προσπάθεια εξάλειψης της κακοδιαχείρισης και της αυθαιρεσίας γιατί και γνωρίζουμε και μπορούμε. Οι αρμόδιες αρχές αν ήθελαν θα το είχαν κάνει. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κόψουν λεφτά από εμάς, αφού μας έχουν να δουλεύουμε απλήρωτοι και από τους ασθενείς που τους αφήνουν στο κενό.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο. 

   

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα