Λογισμικά παρακολούθησης πολιτών από την Τουρκία μέχρι τη Μ. Βρετανία και την Κίνα

Εισαγγελική έρευνα διεξάγουν οι Γερμανικές αρχές στη χώρα τους, καθώς η εταιρεία Finfisher φέρεται να έχει προμηθεύσει με το λογισμικό Finspy την Τουρκική κυβέρνηση. Η εφαρμογή αυτή μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο σε συσκευή παρακολούθησης και μάλιστα εν αγνοία του χρήστη.

Ο λόγος που διεξάγεται η έρευνα είναι ότι οι Γερμανικές αρχές δεν ενημερώθηκαν για την εξαγωγή του λογισμικού από την επικράτειά τους, πράγμα που αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία.

Ερντογάν εναντίον διαδηλωτών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποίησε την εφαρμογή Finspy για να παγιδεύσει τα κινητά τηλέφωνα όσων συμμετείχαν στην αντιπολιτευτική πορεία διαμαρτυρίας από την Κωνσταντινούπολη προς την Άγκυρα το 2017. Η πορεία ονομάστηκε «πορεία δικαιοσύνης» και είχε διοργανωθεί από το κεμαλικό αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP.

Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε φροντίσει να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα, η οποία φαινομενικά υποστήριζε την «πορεία δικαιοσύνης», χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις κλειδιά (hashtags) με τους πολιτικούς αντιπάλους της. Η επίσκεψη του χρήστη στην ψεύτικη ιστοσελίδα ενεργοποιούσε την εγκατάσταση του Finspy στη συσκευή του, με αποτέλεσμα την πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων, φωτογραφιών, μηνυμάτων και γεωγραφικής θέσης.

Επιπλέον, η εφαρμογή αποκτούσε τον έλεγχο του μικροφώνου και κατέγραφε όλες τις συνομιλίες και τις επαφές του τηλεφώνου αλλά και των εφαρμογών Messenger, Whatsapp, Viber.

Μεγάλη Βρετανία: υποκλοπή δεδομένων μέσω Ινδίας

Ανώνυμη καταγγελία, πρώην εργαζόμενου στις υπηρεσίες καταγραφής πολιτικών εκστρατειών στο Λονδίνο, αποκάλυψε ότι επί σειρά ετών παραβιάζονται οι κωδικοί του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) των πολιτών. Η Scotland Yard στη Μεγάλη Βρετανία, σε συνεργασία με χάκερς και την αστυνομία της Ινδίας, παραβιάζανε τους κωδικούς δημοσιογράφων, φωτογράφων, πολιτικών ακτιβιστών και μελών της Greenpeace ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα email και τα προσωπικά τους μηνύματα.

Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών δικαιολογούν την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων ως αναγκαστικό μέτρο ασφάλειας προκειμένου να εντοπίσουν όσους ακτιβιστές πραγματικά διαπράττουν εγκλήματα. Η αποκάλυψη της καταγραφής δεδομένων νομοταγών πολιτών, με λευκό ποινικό μητρώο, όπως ο 91χρονος συνταξιούχος John Catt ή ανώτερα στελέχη αντιπολιτευόμενων κομμάτων όπως η βουλευτής των «πρασίνων» Caroline Lucas διαψεύδει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας.

Χονγκ Κονγκ και καταστολή μέσω Telegram

Το τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στο Χονγκ Κονγκ με αφορμή το νομοσχέδιο έκδοσης υπόπτων στην Κίνα, έχει αντιμετωπίσει επίσης ηλεκτρονική καταστολή από το ξεκίνημά του. Για την ακρίβεια, επειδή η παραβίαση του λογισμικού Telegram που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές ήταν δύσκολη, η κυβέρνηση κατάφερε με ηλεκτρονική επίθεση DDos (Distributed Denial of Service) να το καταστήσει δυσλειτουργικό.

Η εφαρμογή Telegram χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση μεταξύ των χρηστών, πράγμα που δυσκολεύει την παραβίαση του περιεχομένου της συνομιλίας. Οι επιθέσεις DDoS περιλαμβάνουν αποστολή πολλών αιτημάτων ταυτόχρονα από πολλαπλούς χρήστες – συσκευές προς έναν εξυπηρετητή (server) προκειμένου να μην μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον CEO του Telegram Pavel Durov, η υπηρεσία τους δέχτηκε καταιγισμό αιτημάτων – σκουπιδιών μέχρι και 400 gigabit το δευτερόλεπτο, ενώ οι ip διευθύνσεις των «επιτιθέμενων» συσκευών φαίνεται να προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Κίνα. Η εφαρμογή Telegram δε σταμάτησε να λειτουργεί μόνο για τους χρήστες στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ αλλά επηρέασε και τους χρήστες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Κινήματα φόβος και τρόμος για το σύστημα

Ο έλεγχος της επικοινωνίας των πολιτών, από το κράτος και τις μεγάλες επιχειρήσεις, εγείρει σοβαρά θέματα παραβίασης θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και προσωπικών ελευθεριών. Προκειμένου να διατηρήσουν την οικονομική τους κυριαρχία, οι ισχυροί του πλανήτη δε διστάζουν να παραβιάσουν τους νόμους. Τους ίδιους νόμους, τους οποίους ψηφίζουν για λογαριασμό τους, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι στα αστικά κοινοβούλια.

Γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλύτερα από εμάς, ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η πορεία της ιστορίας είναι μέσα από την αποφασιστική είσοδο των μαζών στην εξέλιξή της. Φροντίζουν επομένως με κάθε τρόπο να μας διατηρούν διαχωρισμένους και απασχολημένους με θέματα τα οποία δεν αγγίζουν την πηγή της δυστυχίας μας, που δεν είναι άλλη από τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας από τους ίδιους.

Όταν αποφασίσουν οι καταπιεσμένοι του πλανήτη ότι δεν πάει άλλο και πρέπει οι ίδιοι να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους, δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να τους σταματήσει.

Ακόμα και τα πιο εξελιγμένα συστήματα καταστολής θα αποδειχτεί ότι είναι αδύνατο να σταματήσουν την πορεία της ιστορικής εξέλιξης, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Αρκεί να εμπιστευτούμε τις δυνατότητές μας ως εργατική τάξη, να διακρίνουμε τους πραγματικούς συμμάχους μας, και να χτίσουμε συλλογικούς φορείς διεκδίκησης των αιτημάτων μας σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα