Λιτότητα και ΔΕΘ: αλήθεια, δεν υπάρχουν λεφτά;

Η ΝΔ ανέβηκε στην εξουσία τάζοντας τον ουρανό με τ’ άστρα. Από την επομένη ωστόσο της νίκης της άρχισε το ψαλίδισμα των υποσχέσεων με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε μπροστά στην σκληρότερη επίθεση που έχει δεχτεί το εργατικό κίνημα εδώ και δεκαετίες.

Οι δικαιολογίες βέβαια δεν άργησαν: «Παραλάβαμε καμένη γη», «το ΠΑΣΟΚ…», «το πετρέλαιο…». Όλα κατέληγαν και καταλήγουν στο εξής απλό: «Δεν υπάρχουν λεφτά». Ποια είναι η αλήθεια;

– «Δεν υπάρχουν λεφτά», αλλά μόνο για το 2004 οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις παρουσίασαν 7,5 δις ευρώ κέρδη, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

– «Δεν υπάρχουν λεφτά», αλλά μόνο για φέτος τα έσοδα του κράτους παρουσιάζουν υστέρηση περίπου 2 δις ευρώ για το οχτάμηνο. Αυτό δεν είναι ένα νούμερο που δείχνει απλώς ανικανότητα, δείχνει μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή, αφού τα προϋπολογισθέντα από μισθωτούς και συνταξιούχους εισπράττονται μέχρι τελευταίας δεκάρας, άρα αυτοί που γλιτώνουν είναι και πάλι οι «έχοντες και κατέχοντες».

– «Δεν υπάρχουν λεφτά» αλλά προετοιμάζεται το έδαφος για νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Σχεδιάζεται ένας ενιαίος φόρος 25%, για όλους ανεξαιρέτως. Αυτό σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι είτε είσαι ένας μισθωτός είτε είσαι ο Βαρδινογιάννης ή ο Κόκκαλης, θα φορολογείσαι με την ίδια κλίμακα!

– «Δεν υπάρχουν λεφτά», αλλά με μια παραοικονομία που αγγίζει το 40% περίπου του ΑΕΠ, υπάρχουν σχεδόν άλλα τόσα που περιμένουν να εισπραχθούν, αν και όταν παταχθεί η φοροδιαφυγή. Βέβαια, πρόσφατα ο Αλογοσκούφης απείλησε τους φοροφυγάδες, λέγοντας πως «δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι». Αλλά αν σκεφτούμε πως η φοροδιαφυγή «πατάσσεται» τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον, μόνο από τη βαρυστομαχιά κινδυνεύει ο ύπνος των παρανομούντων…

– «Δεν υπάρχουν λεφτά», αλλά τεράστια ποσά δημόσιων επενδύσεων και επιδοτήσεων από την ΕΕ κατευθύνονται εξ ολοκλήρου στην αχόρταγη ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε με τις «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» είτε με τα προγράμματα που υποτίθεται πως έχουν σαν στόχο τη μείωση της ανεργίας, σαν κι αυτό πχ που πήρε η «Σωληνουργία Κορίνθου», ύψους 4,5 εκατ. ευρώ και που οδήγησε στη δημιουργία …10 νέων θέσεων εργασίας (!!) – προτού βεβαίως κλείσει το εργοστάσιο και στείλει 135 εργαζόμενους στο δρόμο!

-«Δεν υπάρχουν λεφτά», γι’ αυτό οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν φέτος μόνο κατά 2,5%, πολύ κάτω δηλαδή απ’ τον πληθωρισμό, ενώ οι δαπάνες για τόκους και χρεολύσια εκτοξεύτηκαν κατά 16%. Έτσι θα νοικοκυρέψει το κράτος η ΝΔ, κόβοντας τις κοινωνικές παροχές ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί τα επιχειρηματικά σχέδια των βιομηχάνων.

– «Δεν υπάρχουν», τέλος «λεφτά, γιατί ακρίβυνε πολύ το πετρέλαιο». Το ακούσαμε κι αυτό. Όμως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου οδηγεί σε καθαρή αύξηση των εσόδων του κράτους -από την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%- και όχι σε μείωση! Λεπτομέρειες θα πείτε…

Ο πραγματικός προϋπολογισμός του 2005, σε αντίθεση με τα παραμύθια που ακούμε, έχει χρήματα. Μόνο που αυτά συσσωρεύονται σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Αν υπήρχε τρόπος να κάνουμε μια ένεση με τον ορό της αλήθειας στους κυβερνώντες και στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα ακούγαμε τη μόνη πραγματική ερμηνεία για το «δεν υπάρχουν λεφτά»: «Δυστυχώς», θα έλεγαν στους εργαζόμενους, «τα αφεντικά μας είναι τόσο αχόρταγα που δεν περισσεύουν λεφτά για σας».

Παναγιώτης Βογιατζής

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα