Της Ηλέκτρας Κλείτσα
Στις 12 Νοέμβρη, οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τις «Λίμνες» Αλφειού, βρέθηκαν αντιμέτωποι με διμοιρίες ΜΑΤ, προσαγωγές και ένα σκηνικό καταστολής που όπως υποστηρίζουν δεν είχαν ξαναδεί ποτέ στη ζωή τους.
Το «έγκλημά» τους, ήταν ότι είχαν αποκλείσει με οχήματα και καθημερινή περιφρούρηση τον ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) που βρίσκεται στην περιοχή, καταγγέλλοντας την περιβαλλοντική καταστροφή που συνιστά η ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών στις όχθες του Αλφειού, με όλα τα συνεπακόλουθα για τον υδροφόρο ορίζοντα, τις καλλιέργειες, τη δημόσια υγεία, ακόμη και την αισθητική της περιοχής, μέσα σε ένα κομμάτι παρθένου δάσους, από τα λίγα που διασώθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Η ιστορία ενός αυτοσχέδιου σκουπιδότοπου
Η «προσωρινή» αυτή λύση (όσο μπορεί να θεωρηθεί λύση, έστω και προσωρινή το ανεξέλεγκτο στοίβαγμα των σκουπιδιών μιας ολόκληρης περιοχής στις όχθες ενός ποταμού) όσο κι αν έχει εξοργίσει τους κατοίκους, θεωρείται απόλυτα λογική από τη δημοτική αρχή του Πύργου.
Μάλιστα ο αντιδήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Φραγκαντώνης, κατηγορείται για υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής, αφού μέχρι πρόσφατα, με δικές του εντολές, απορριμματοφόρα του δήμου μετέφεραν σκουπίδια στις «Λίμνες», παρά το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2010 υπάρχει απόφαση του νομάρχη Ηλείας να σταματήσει να λειτουργεί ο ΧΑΔΑ.
Όσο για την επόμενη «προσωρινή» λύση που σχεδιάζει ο δήμος είναι εξίσου «προτότυπη»: πρόκειται για τα σχέδια εγκατάστασης δεματοποιητή στις όχθες του Αλφειού, στο ίδιο σημείο στο οποίο ξεφορτώνεται μέχρι και σήμερα τα σκουπίδια του. Ο «δεματοποιητής» αποτελεί μια «πρωτοποριακή τεχνολογία», την οποία αρκετοί δήμοι της χώρας δαπανούν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν, που μετατρέπει με τα δύσμορφα και δύσοσμα σκουπίδια σε άσπρα γυαλιστερά κυλινδρικά δεματάκια!
Ο σωτήριος δεματοποιητής
Η διαδικασία λειτουργίας του δεματοποιητή είναι αρκετά απλή: τα σκουπίδια συμπιέζονται και στη συνέχεια τυλίγονται με μία μεμβράνη, η οποία υποτίθεται ότι τα απομονώνει από τον περιβάλλοντα χώρο. Η πραγματικότητα είναι, ότι αν παραμείνουν τα «δεματοποιημένα» σκουπίδια σε ανοιχτό χώρο για μεγάλο διάστημα, η μόνη διαφορά τους από αυτά που απλά πετιούνται ανεξέλεγκτα, είναι ότι τα δεύτερα πιάνουν περισσότερο χώρο…
###YOUTUBEVIDEO###
Στην περιοχή «Ποτόκι», μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από τις «Λίμνες», λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια η «υπερσύγχρονη» αυτή τεχνολογία. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι 80.000 δέματα σκουπιδιών παραμένουν στοιβαγμένα στις όχθες του ποταμού εδώ και χρόνια, επιβαρύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικά στραγγίσματα. Αρκεί λίγο βρόχινο νερό… και το σκουπιδόζουμο κυλάει στο ποτάμι. Στο μεταξύ, από τα νερά του Αλφειού και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, ποτίζονται περίπου 130.000 στρέμματα καλλιεργειών.[1]
Το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει δράση!
Μέσα στο θόρυβο που προκλήθηκε, οι δικαστικές αρχές και το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισαν τελικά να ασχοληθούν λίγο πιο σοβαρά με το θέμα. Στις 13 Νοέμβρη, διατάχθηκε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας κατεπείγουσα (!!) προκαταρκτική εξέταση για τις αυθαιρεσίες των τοπικών αρχών σε σχέση με το ΧΑΔΑ. Ξαφνικά, μια υπόθεση που σαπίζει εδώ και χρόνια έγινε κατεπείγουσα… Μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού τρία μέλη του «Ειδικού Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος», τα οποία μάλιστα, εκτός από τα «αθώα» σπιτικά σκουπίδια, ανακάλυψαν νοσοκομειακά απόβλητα που μεταφέρονταν στη χωματερή από το νοσοκομείο του Πύργου.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, το «έκπληκτο» από αυτές τις αποκαλύψεις ΥΠΕΚΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα να αδειοδοτεί σε ολόκληρη τη χώρα μια σειρά έργων διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία θα μετατρέπουν τα σκουπίδια μιας σειράς περιοχών σε φτηνά καύσιμα για τις εταιρίες ενέργειας, μολύνοντας τον αέρα, τη γη και το νερό για όλους τους υπόλοιπους.[2]
Για να μην ξεχνιόμαστε…
Η κυβέρνηση δείχνει αρκετά πρόθυμη να σκηνοθετήσει ένα ακόμη σόου με τίτλο «θα μπει τέλος στην ανομία, θα ανακαλύψουμε ποιος παίζει με την υγεία των κατοίκων, κλπ». Δεν έχει όμως καμία πρόθεση να επιτρέψει στους ίδιους τους κατοίκους να διαμαρτυρηθούν όταν βλέπουν την περιοχή τους να καταστρέφεται. Έτσι, στα πρότυπα της Κερατέας και της Χαλκιδικής, ο Αλφειός έχει γίνει τις τελευταίες μέρες πεδίο σύγκρουσης των αγωνιζόμενων κατοίκων με τα ΜΑΤ. Βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση είναι να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης.
Σήμερα, παραμονές της 40ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τον Αλφειό, όπως και αυτοί της Χαλκιδικής, αλλά και άλλων, λιγότερο προβεβλημένων περιοχών στη χώρα, με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση, δεν παλεύουν μόνο για το περιβάλλον, την προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού μας πλούτου, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία, το δικαίωμα στην αντίσταση απέναντι σε όσους επιχειρούν να ισοπεδώσουν τη ζωή μας. Πρόκειται για έναν ακόμη αγώνα που πρέπει να αγκαλιαστεί από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.