Λευκωσία: Νίκη των Κούρδων πολιτικών προσφύγων

«Για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα άνθρωπος».

Με αυτό τον τρόπο ο Αζάντ, ένας νεαρός Κούρδος από τη Συρία γύρω στα 25, που βρίσκεται στην Κύπρο μόνο για πέντε μήνες, περιέγραψε την τεράστια επιτυχία ενάντια στην κυπριακή κυβέρνηση.

«Όταν ήρθαμε στην Λευκωσία, από άλλες πόλεις της Κύπρου, για να διαδηλώσουμε, νομίζαμε ότι ήταν θέμα 2 – 3 ωρών. Τελικά χρειάστηκε 16 μέρες και νύχτες».

Όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενες αναφορές μας η κυπριακή κυβέρνηση αρνιόταν να ικανοποιήσει τα νόμιμα δικαιώματα των Κούρδων (και των άλλων) πολιτικών προσφύγων. Μετά από 16 ημέρες αγώνα η κυπριακή κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υποχωρήσει και να ικανοποιήσει όλα τα άμεσα αιτήματα των αιτητών ασύλου και να ξεκινήσει, στη συνέχεια, την διαδικασία μελέτης καθεμιάς περίπτωσης ξεχωριστά για την παραχώρηση ασύλου.

Τα αιτήματα που ικανοποίησε η κυπριακή κυβέρνηση είναι τα ακόλουθα

** παραχώρηση άδειας παραμονής, κάρτας νοσηλείας, δελτίου ταυτότητας και συμπερίληψης των παιδιών στα πιο πάνω πιστοποιητικά

** παραχώρηση προσωρινής στέγασης σε όσους χρειάζονται μέχρι να τους παραχωρηθεί δημόσιο βοήθημα.

** Έκτακτο βοήθημα για την ικανοποίηση επειγόντων αναγκών.

** Απόδοση μηνιαίου επιδόματος πρόνοιας.

** Άδεια εργασίας με ωράριο και μισθοδοσία σύμφωνα με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις.

** Απελευθέρωση Πακιστανού που είχε συλληφθεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

** Συνάντηση εκπροσώπων των Κούρδων με τον υπουργό εσωτερικών μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο για συζήτηση των γενικότερων προβλημάτω των Κούρδων.

** οι όροι της συμφωνίας θα παρακολουθούνται / επικυρώνονται από εκπρόσωπος τω Ηνωμένων Εθνών (Ύπατη αρμοστεία για πρόσφυγες) και της ΚΙΣΑ (Κίνηση Στήριξης Ισότητας Αντιρατσισμού)

Πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο νίκη μεταναστών/ πολιτικών προσφύγων στην Κύπρο. Οι κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες υποδέχτηκαν την υποχώρηση της κυβέρνησης με ενθουσιασμό και ζητωκραυγές.

Μιλήσαμε με τον Μεχμέτ Αλί, αναγνωρισμένο ηγέτη των αγωνιζόμενων Κούρδων γι΄αυτή τους τη νίκη. Μας είπε:

« Αυτή η νίκη δεν αφορά μόνο τους περίπου 100 Κούρδους οι οποίοι κρατήσαμε όλες αυτές τις 16 μέρες. Είναι μια νίκη για όλους τους μετανάστες που ζουν στην Κύπρο. Και το συμπέρασμα στο οποίο πρέπει να καταλήξουν είναι πως μόνο μέσα από αγώνες μπορούν να πετύχουν τα δικαιώματά τους. Νικήσαμε επειδή ήμασταν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε. Το κεντρικό συμπέρασμα αυτού του αγώνα είναι πως κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους λαούς όταν αποφασίσουν να μπουν στο δρόμο του αγώνα».

Ο Μεχμέτ Αλί μίλησε και για την CWI

«Το “ευχαριστώ” είναι πολύ λίγο για να εκφράσει τα αισθήματα μας για τη δουλειά που έγινε διεθνώς από την οργάνωσή σας για να στηρίξει τον αγώνα μας. Εμείς οι κούρδοι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή τη βοήθεια. Από τώρα και στο εξής θα παλεύουμε μαζί για τα δικαιώματα όλων των καταπιεσμένων ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και εθνότητα όπου και να βρίσκονται».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα