Λευκός Πύργος: ένα βήμα μπρος αλλά κι ένα πίσω!

Του Πάρη Μακρίδη

Τις τελευταίες τέσσερις μέρες συνεχίστηκαν οι συνελεύσεις των Αγανακτισμένων στο Λευκό Πύργο.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το χαρακτήρα και τα αιτήματα του κινήματος, ενώ εκφράστηκε και η θέληση του κόσμου να δράσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η επόμενη σημαντική κορύφωση του κινήματος αποφασίστηκε να είναι η πανευρωπαϊκή μέρα δράσης την Κυριακή, στην οποία θα προσπαθήσουμε να φέρουμε όλο το λαό της Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια αυτά οργανώθηκαν δράσεις το Σάββατο 4 Ιουνίου όπου έγιναν μαζικά μοιράσματα και καλέστηκε ο κόσμος να κατέβει σήμερα στο Λευκό Πύργο.

Τις μέρες αυτές τη συνέλευση την απασχόλησε το ζήτημα των σωματείων. Ενώ στο αρχικό ψήφισμα είχε αποφασιστεί να καλούμε τα σωματεία να έρχονται και να παραμένουν στο Λευκό Πύργο, στη 1 Ιούνη η απόφαση αυτή ανετράπη. Υπήρχαν πολλοί που υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο θα «καπελώσει» το κίνημα προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά που δεν έχει. Έτσι, ψηφίστηκε τελικά μια πρόταση που καλεί όλους τους εργαζόμενους ατομικά να συμμετέχουν στις συνελεύσεις χωρίς να υπάρχει κάλεσμα στα σωματεία τους και, συνεπώς, χωρίς τα πανό τους.

Μια τέτοια απόφαση ήταν ένα σαφές πισωγύρισμα καθώς αποκλείει κάποιες κοινωνικές ομάδες που αγωνίζονται ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές απλά και μόνο επειδή το κάνουν μέσα από τα συνδικάτα τους. Απαξιώνοντας τις διαδικασίες τους και το χώρο οργάνωσής τους, τους απομακρύνουμε από το κίνημά μας, όσα καλέσματα και αν τους κάνουμε ατομικά. Παρά την απόφαση αυτή όμως, η συνέλευση της Τετάρτης αποφάσισε να στηρίξει τη διαμαρτυρία των εργαζομένων της ΕΥΑΘ στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτή της Παρασκευής τη συγκέντρωση του ΕΚΘ στο Άγαλμα Βενιζέλου. Η συζήτηση βέβαια δεν έχει τελειώσει, ειδικά εφόσον υπάρχει η Γενική Απεργία στις 15 Ιούνη και το απεργιακό κάλεσμα από τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ για τις 9 Ιούνη.

Από ‘κει και πέρα, σημαντική κατάκτηση της συζήτησης αποτελεί ο τρόπος λειτουργίας της συνέλευσης (κληρωτό προεδρείο, τρόπος κατάθεσης προτάσεων κλπ). Συζητήθηκε επίσης το αν θέλουμε να γίνει συζήτηση για το χρέος. Η αρχική πρόταση για συζήτηση με τρεις ομιλητές από την ΕΛΕ απορρίφθηκε ενώ προχθές αποφασίστηκε να καλέσουμε τους Καζάκη και Κασιμάτη για να μιλήσουν.

Πέρα απ’ όλα τα πιο πάνω, το άμεσο καθήκον είναι:

Όλοι σήμερα, Κυριακή, 5 Ιουνίου στην πλατεία του Λευκού Πύργου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα