Λατινοπούλου: Φωνή της (ακροδεξιάς) παρά-λογικής!

Τα αποτελέσματα των φετινών ευρωεκλογών ανέδειξαν ένα ακόμα φυντάνι της ελληνικής ακροδεξιάς: την Αφροδίτη Λατινοπούλου. Η συνταγή για την άνοδο της γνωστή και έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές από ακροδεξιούς σε διάφορε χώρες: νέο -σε ηλικία- πρόσωπο, κάνει προκλητικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο με ομοφοβικό, σεξιστικό, ρατσιστικό περιεχόμενο. 

 «Αφήνουν τρίχες στα πόδια και το φωτογραφίζουν, τρίχες στη μασχάλη, τρίχες στο μουστάκι, ραγάδες, πανάδες, κυτταρίτιδα και οτιδήποτε άλλο αντιαισθητικό υπάρχει πάνω τους. Δεν μου αρέσει όλο αυτό που βλέπω. Και δεν καταλαβαίνω, αφού το αγαπάς τόσο πολύ το αξύριστο πόδι σου, εγώ γιατί πρέπει να το δω; Το βλέπεις εσύ και το χαίρεσαι. Εγώ γιατί να το βλέπω;»

Από ένα τέτοιου τύπου σχόλιο που έγινε viral στα socialmedia τον Ιούνιο του 2021 ξεκίνησε να γίνεται γνωστή. Έπειτα ακολούθησε η στήριξη από μεγαλοεπιχειρηματίες (Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης) με καθημερινή παρουσία στα κανάλια και τα talkshows. Κάπως έτσι ξεχάστηκαν το πολιτικό παρελθόν της και τα προηγούμενα πενιχρά εκλογικά ποσοστά της.

Πως έφτασε μέχρι εδώ; 

Στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφια βουλεύτρια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ Θεσσαλονίκης χωρίς να εκλεγεί, αφού πήρε μόλις 5.297 σταυρούς. Τον Ιούνιο του 2021 ύστερα από δηλώσεις της, διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Το 2022 μπήκε στην «Εθνική Δημιουργία» του Θάνου Τζήμερου και κατόπιν στην «Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής» του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, με το κόμμα «Φωνή Λογικής» που ίδρυσε 3 μήνες πριν, πήρε  0,43% και 22.347 ψήφους. 

Στις ευρωεκλογές του 2024, η «Φωνή Λογικής» έλαβε ποσοστό 3,04% και 120.753 ψήφους και η ίδια εξελέγη ευρωβουλεύτρια λαμβάνοντας 58.969 σταυρούς προτίμησης.

Στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα φοιτητικά της χρόνια, έπειτα γραμματέας επαρχιακού γραφείου της ΟΝΝΕΔ, τον Φλεβάρη του 2017 δήλωνε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Στον αρχηγό της ΝΔ βλέπω έναν άνθρωπο που είναι αποφασισμένος να αλλάξει καταρχάς το κόμμα και στη συνέχεια τη χώρα, που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Και αυτό φάνηκε και με την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ».

Μετά την διαγραφή της, ανακάλυψε ξαφνικά πως η ΝΔ στρέφεται προς την Αριστερά και την πασοκοποίηση. Κατόπιν τσακώθηκε με όσους άλλους ακροδεξιούς επιχείρησε να συνεργαστεί, προφανώς  γιατί ήθελε να είναι η ίδια αρχηγός. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές κατάφερε να εκλεγεί, να αποκτήσει site, πρόγραμμα, διακήρυξη αρχών και βέβαια τον παχυλό μισθό και τα προνόμια της Ευρωβουλής. Και κάπως έτσι, άρχισε να ονειρεύεται ότι μπορεί να γίνει η ελληνίδα Μελόνι.

Τι προτείνει;

Το πολιτικό της πρόγραμμα έχει όλα τα συνηθισμένα στοιχεία της σημερινής εγχώριας ακροδεξιάς. Ένα μείγμα συνωμοσιολογίας, ρατσισμού, αντικομμουνισμού και άκρατου νεοφιλελευθερισμού.

Σταχυολογούμε μερικές από τις θέσεις της όπως αναγράφονται στη διακήρυξη αρχών της ιστοσελίδας του κόμματος της:

«Αντιμετωπίζουμε ένα οργανωμένο σχέδιο πληθυσμιακής, φυλετικής και πολιτισμικής αλλοίωσης, που υπηρετείται εξίσου από όλα τα μεγάλα κόμματα και τα παρακολουθήματα τους».

«..Η ιδεολογική κατήχηση στην τάξη και οι συνδικαλιστικές δραστηριότητες σε ώρες μαθημάτων δεν επιτρέπονται, ενώ η επέτειος του Πολυτεχνείου, που δεν είναι εθνική εορτή, δεν υπάρχει λόγος να είναι de facto ημέρα σχολικής αργίας».

«Στα δε ΑΕΙ προέχει η εμπέδωση της τάξης και των κανόνων χωρίς αστερίσκους και ημίμετρα, με την ανεμπόδιστη συνδρομή της κανονικής αστυνομίας. Επιβάλλεται, τέλος, από κάθε άποψη, η επίσπευση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων».

«δεν είμαστε και δεν μπορούμε να είμαστε σήμερα υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών…

…Συγχρόνως, απαραίτητη είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών από τους παραβατικούς λαθρομετανάστες, οι οποίοι αποτελούν σήμερα και την πλειοψηφία των τροφίμων στα σωφρονιστικά ιδρύματα, για τους οποίους πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά, απομακρυσμένα, κλειστά και περίκλειστα κέντρα κράτησης».

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν παραχωρεί σπιθαμή του εθνικού της χώρου, αλλά και οφείλει να στοχεύει στη διεύρυνσή του, διακηρύσσοντας την πλήρη ΑΟΖ που δικαιούται, επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο της κατά το διεθνές δίκαιο, αλλά και καταθέτοντας επισήμως κανόνες εμπλοκής γενικευμένου πολέμου έναντι του εξωφρενικού Casus Belli της Τουρκίας».

«Πραγματικοί εγγυητές της οικονομικής ελευθερίας, δηλαδή της ευημερίας, των πολιτών σήμερα διεθνώς δεν είναι οι λεγόμενοι φιλελεύθεροι, που έχουν γίνει σοσιαλιστές, αλλά οι συντηρητικοί. Όπως έχουμε δει στην πρώην Ανατολική Ευρώπη, συντηρητικές οικονομικές πολιτικές κατά το πρότυπο του Ρέιγκαν και της Θάτσερ, δηλαδή χαμηλοί φόροι και ξεκάθαροι, καθολικοί κανόνες που επιβάλλονται από τις αρχές, έχουν εκτοξεύσει τους δείκτες ανάπτυξης».

«Η Ελλάδα να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της με όποιον τρόπο η ίδια κρίνει και αποφασίζει. Η πολιτική των pushbacks να γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αντιρρήσεις Ευρωπαίων φίλων ή κακόβουλων ελεγκτών».

Γιατί υπάρχει  το σχέδιο αντικατάστασης πληθυσμών; Από ποιους συγκεκριμένα εκπονείται; Με τι στόχο; Σε τι εξυπηρετεί το κεφάλαιο η αντικατάσταση πληθυσμών; Καμία απάντηση που να αντέχει στη λογική δεν υπάρχει, όχι μόνο από την Λατινοπούλου αλλά από την ακροδεξιά διεθνώς.

Για την Παιδεία οι θέσεις της Λατινοπούλου είναι απόλυτα συμβατές με το ιδεολόγημα της χούντας «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια»  προτείνοντας παράλληλα την κατάργηση της γιορτής του Πολυτεχνείου.

Για τα Πανεπιστήμια οι βασικές προτάσεις είναι ιδιωτικά ΑΕΙ και είσοδος της Αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ κτλ.) μέσα στις σχολές.

Δηλώνει αντίθετη με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ προτείνει στρατόπεδα συγκέντρωσης στη μέση του πουθενά για τους μετανάστες που είναι στην φυλακή. 

Η άμεση και μονομερής κήρυξη ΑΟΖ και η επέκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου σημαίνει πρακτικά άμεση κήρυξη πολέμου με την Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται για τον αριθμό των νεκρών, τις τεράστιες υλικές καταστροφές, κοκ.

Η Λατινοπούλου είναι από εκείνους τους ακροδεξιούς που δεν διστάζουν να κρύψουν ποιους έχουν για ινδάλματα εφαρμοσμένης πολιτικής. Την Θάτσερ και τον Ρήγκαν. Δηλαδή ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση των πάντων. Κατάρρευση των δημόσιων μεταφορών, της δημόσιας υγείας και παιδείας. Καθόλου νέες αυτές οι πολιτικές προτάσεις και βέβαια καθόλου «λογικές» ειδικά όταν έχουν εφαρμοστεί και έχουν προκαλέσει ένα τεράστιο κοινωνικό πισωγύρισμα.

Τέλος στο θέμα των προσφύγων, η Λατινοπούλου αφήνει το λαμπερό χαμόγελο και εμφανίζει τα μυτερά δόντια του ακροδεξιού που αντλεί τις ιδέες του από το οπλοστάσιο του μισανθρωπισμού και του ναζισμού.

«Πνίξτε τους πρόσφυγες ελεύθερα και μην ακούτε όσους σας μαλώνουν γι αυτό» προτείνει σε ελεύθερη μετάφραση. Όταν ακόμα είναι νωπό το ναυάγιο με τους εκατοντάδες νεκρούς της Πύλου. Όταν η χώρα δέχεται διαρκώς καταδίκες από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και γίνεται πρώτο θέμα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το BBC.

Μάχη ενάντια στην Ακροδεξιά

Η Λατινοπούλου αποτελεί ένα ακόμα αντιδραστικό φρούτο στη βεντάλια της εγχώριας ακροδεξιάς που προσπαθεί να ξεχωρίσει και να ηγηθεί στον χώρο. Χωρίς τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και των καναλαρχών θα ήταν ακόμα στα αζήτητα της πολιτικής.

Η Αριστερά, το αντιφασιστικό κίνημα και οι προοδευτικοί φορείς και πολίτες πρέπει να ασχοληθούν και να αποδομήσουν τα επιχειρήματα κάθε ακροδεξιού σχηματισμού, ακόμα και όσα φαντάζουν εκ πρώτης όψεως γελοία. Σε εποχές κρίσης και κατάρρευσης των παραδοσιακών κομμάτων, ακόμα και οι πιο απίθανες πολιτικές δυνάμεις της Ακροδεξιάς μπορούν να βρουν χώρο ανάπτυξης όπου υπάρχει πολιτικό κενό. Στόχος πρέπει να είναι να μειώσουμε την επιρροή τους σε λαϊκά στρώματα πριν είναι αργά!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα