ΛΑΡΚΟ: Ένας σημαντικός αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά!

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δίνουν έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στο κλείσιμο και το ξεπούλημα της επιχείρησης. Τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την απόλυση των 1.200 εργαζομένων της, αλλά και «εκκαθάριση» του χώρου της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να παραδοθεί στους επενδυτές που θα την αγοράσουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους και παράλληλα εκατοντάδες οικογένειες που σήμερα μένουν σε οικήματα της εταιρείας θα πεταχτούν στον δρόμο. 

Για την ακρίβεια η κυβέρνηση αποφάσισε να εκκενώσει τουλάχιστον 650 σπίτια στα οποία μένουν εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους, φροντίζοντας μάλιστα να νομιμοποιήσει όλα τα αυθαίρετα κτίσματα στους χώρους της επιχείρησης (τουλάχιστον 3.000)[1] προκειμένου να κάνει ακόμη πιο ελκυστική την επένδυση και ακόμη ευκολότερη τη ζωή του μελλοντικού μεγαλο-ιδιοκτήτη. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης ότι θα γίνει προσπάθεια οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ να προσληφθούν σε άλλες δημοτικές ή δημόσιες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη απέναντι στις υποσχέσεις τους.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δίνουν μια σημαντική μάχη για το δικαίωμά τους στην εργασία και τη στέγη. Όπως είναι λογικό, ο αγώνας αυτός έχει προκαλέσει κύματα συμπαράστασης από άλλους εργασιακούς χώρους και την αλληλεγγύη πλατιών στρωμάτων της κοινωνίας. Μια σειρά εργατικά σωματεία δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Διαβάστε παρακάτω ενδεικτικά αποσπάσματα ανακοινώσεων στήριξης στον αγώνα τους. 

ΟΕΝΓΕ 

Η ΟΕΝΓΕ (Ομοδπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) δηλώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «…καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεμπερδέψει με εκατοντάδες εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, να τους στείλει στην μεγάλη στρατιά των ανέργων και επιπλέον να χάσουν και τα σπίτια τους γιατί έτσι επιτάσσει ο αγοραστής. Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια των εγκληματικών πολιτικών όχι μόνο σε βάρος των εργαζομένων της συγκεκριμένης επιχείρησης, αλλά σε βάρος του συνόλου της εργατικής τάξης, του ελληνικού λαού.

Απολύει 1.200 περίπου εργαζόμενους για να παραδώσει “καθαρή” χωρίς “βαρίδια” την επιχείρηση σε ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους και τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας βορά για το καπιταλιστικό κέρδος.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι δίκαιος και πρέπει να γίνει ο κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων και του λαού. Να γίνει εφαλτήριο και ξεκίνημα για την ανατροπή των πιο βάρβαρων πολιτικών των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας που με την εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ε.Ε., οδήγησαν στην φτώχεια και την εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας».[2]

ΠΕΝΕΝ

Η Πανελλήνια Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Δύο ολόκληρα χρόνια οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ ζουν και βιώνουν την ανασφάλεια για την δουλειά, το μεροκάματο και συνολικά για τα δικαιώματά τους.


Η κυβερνητική πολιτική, όπως αυτή χαράκτηκε, ήταν να προπτωχεύσει την ΛΑΡΚΟ, να διορίσει ειδική διαχείριση και να την οδηγήσει σε εκκαθάριση εν λειτουργία και στην εκποίησή της. 

Σε αυτό το χρονικό διάστημα κατασπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί συντριβή με τις περικοπές σε μισθούς, δώρα, επιδόματα άδειας, μη καταβολή αποζημιώσεων ακόμη και διακοπή στα ασφαλιστήρια ζωής!

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση στοχεύει στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ με εξευτελιστικό τίμημα!»[3]

Σύλλογος Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝ Δ. Αθηναίων

«Ο Σύλλογος Μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Οι εργαζόμενοι δίνουν μια σκληρή και ανυποχώρητη μάχη για να σταματήσουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης που κλείνει το εργοστάσιο και οδηγεί εκατοντάδες οικογένειες στο ξεσπίτωμα και στην ανεργία.

Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές «προσέλκυσης επενδύσεων» και ικανοποίησης των κερδών των λίγων, τη στιγμή που οι πολλοί οδηγούνται στη φτώχεια και την ανέχεια, είναι αγώνας όλων μας!».

________________________

[1] efsyn.gr: Τακτοποιούν τα αυθαίρετα για τον μελλοντικό ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ

[2] oengegr: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ

[3] penen.gr: ΠΕΝΕΝ: Όχι στην εκκαθάριση και εκποίηση της Λάρκο

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα