Λάρισα 31/10: 5η συνεχόμενη αθωωτική απόφαση για τους αγωνιστές των διοδίων!

Του Γιάννου Νικολάου

Την Παρασκευή 31/10 εκδικάστηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Λάρισας ακόμα μια υπόθεση που αφορά στις κινητοποιήσεις που έγιναν το 2010-2011 ενάντια στα διόδια. Για 5η συνεχόμενη φορά οι κατηγορίες κατέπεσαν και όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν!

Πρόκειται για (πανομοιότυπες κάθε φορά) διώξεις αγωνιστών που καλούνται με βάση την καταγραφή των πινακίδων των ΙΧ που γινόταν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στα διόδια του Ν. Λαρίσης (Μοσχοχωρίου και Μακρυχωρίου) οι οποίοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων για παρακώλυση συγκοινωνιών, πρόκληση βίας και το βασικότερο, «διέγερση», δηλαδή την παρότρυνση των διερχόμενων οδηγών να τελέσουν αξιόποινες πράξεις (να μην πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων). Σημειωτέον ότι κατηγορούνται ακόμα και με βάση άρθρα νόμου που, όταν είχαν γίνει οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, δεν είχε ψηφιστεί ακόμα! (βλ. παρακάτω)

Όσο για την παρακώλυση συγκοινωνιών (η οποία, με ανοιχτές μπάρες και ελεύθερη τη διέλευση των αυτοκινήτων, στην ουσία δεν υφίσταται…) και την υποτιθέμενη πρόκληση βίας εναντίον των εργαζομένων της εταιρίας, οι κατηγορίες δεν μπορούσαν να σταθούν ούτε στο ελάχιστο καθώς η αναφορά του διευθυντή λειτουργίας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» που εκμεταλλεύεται τα διόδια, των αστυνομικών και του επόπτη των διοδίων συνεχώς έπεφταν σε αντιφάσεις μεταξύ τους και κανείς δεν έχει αναγνωρίσει άσκηση βίας.

Η κατηγορία της «διέγερσης» επίσης έπεσε στο κενό καθώς οι κινητοποιήσεις αφορούσαν στη διαμαρτυρία μας και ενημέρωση του κόσμου για το καθεστώς των συμβάσεων των διοδίων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ίδιοι οι υπάλληλοι της εταιρίας άνοιγαν και κλείδωναν τις μπάρες και επίσης όποιος ήθελε να πληρώσει ήταν ελεύθερος να το πράξει.

Γιατί είχαμε βγει στους δρόμους το 2010-2011;

Ο βασικός λόγος που ώθησε περίπου 1 εκατομμύριο κόσμο να συμμετέχει ευρύτερα στο κίνημα ενάντια στα διόδια (Καθημερινή 3/1/11) ήταν τα αυξημένα ποσά των διοδίων σε συνδυασμό με το ότι οι εθνικοί δρόμοι είναι πληρωμένοι 2 και 3 φορές από τα χρήματα των φορολογούμενων και παρ’ όλα αυτά οι εταιρίες εκμετάλλευσης δεν τηρούν ούτε τα προβλεπόμενα των συμβάσεων. Ακόμα, επειδή οι συμβάσεις εκμετάλλευσης έχουν χαρακτηριστεί από ειδικούς μέχρι και αντισυνταγματικές και γιατί, τελικά, δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε με ακόμα έναν τρόπο μια κρίση την οποία δε δημιουργήσαμε εμείς!

Οι ίδιοι λόγοι και ακόμα περισσότεροι ισχύουν και σήμερα

Οι τιμές των διοδίων έχουν ξεκινήσει μια ξέφρενη ανοδική πορεία που κανείς δεν ξέρει με ποια λογική επιβάλλονται αλλά και πού θα σταματήσουν μαζί με το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό σταθμών διοδίων. Την ίδια στιγμή το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων έχει πέσει ακόμα πιο κάτω από το ήδη χαμηλό του 2011 ενώ οι εταιρίες εκμετάλλευσης των εθνικών οδών μαζί με ορισμένους εισαγγελείς σέρνουν αγωνιστές του κινήματος σε συνεχόμενες δίκες με σαφή στόχο τον παραδειγματισμό των υπολοίπων, την κάμψη του ηθικού, αναγκάζοντάς τους παράλληλα να πληρώνουν διαρκώς για δικαστικά έξοδα (μερικές εκατοντάδες ευρώ ανά δίκη).

Στις δίκες του Νοέμβρη χρειάζεται η αλληλεγγύη όλων!

Οι επόμενες δύο δίκες (από τις 10-15 που έπονται) θα γίνουν στις 24 και 26 Νοεμβρίου και αφορούν και πάλι δεκάδες αγωνιστές.

Ειδικά για τις 26 Νοέμβρη, η δίκη αφορά σε 2 κινητοποιήσεις που είχαν γίνει 5 και 27 Μάρτη του 2011, δηλαδή μετά την ψήφιση του Ν. 3922/2011 (νόμος Ρέππα) όπου ενσωματώθηκε στον Κ.Ο.Κ. η μη καταβολή του τέλους των διοδίων ως παράβαση. Ακόμα, για τις παραπάνω ημερομηνίες η εκμεταλλεύτρια εταιρία κατηγορεί τους αγωνιστές για διαφυγόντα κέρδη 9.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα. Με αυτήν την έννοια, οι παραπάνω δίκες είναι αρκετά κρίσιμες.

Ήδη μια σειρά Σωματεία και Σύλλογοι έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης, καθώς εκείνη την περίοδο συμμετείχαν στο κίνημα και μαζικοί φορείς, αλλά χρειάζεται να υπάρξει εκ νέου κινητοποίηση του κόσμου και στήριξη.

Τα κόμματα και οι οργανώσεις της Αριστεράς που στήριζαν τον αγώνα έχουν ευθύνη να μπουν μπροστά και να οργανώσουν τα παραπάνω καθώς και να κινητοποιήσουν τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, δημοτικούς συμβούλους και βουλευτές που τότε συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα και να στηρίξουν τους διωκόμενους με κάθε τρόπο.

Για όλες τις νεότερες εξελίξεις και κινητοποιήσεις θα επανέλθουμε.

Τέλος, για ακόμα μια φορά απαιτούμε:

  • Να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις των αγωνιστών κατά των διοδίων

  • Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι

  • Την ακύρωση των ληστρικών συμβάσεων παράδοσης του οδικού δικτύου και των δημοσίων έργων στους επιχειρηματίες

  • Οι αυτοκινητόδρομοι πρέπει να είναι δημόσια περιουσία και όχι τσιφλίκι των μεγαλοεργολάβων

  • Η ελεύθερη, ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας

  • Κάτω η κυβέρνηση που υπηρετεί την οικονομική ελίτ και καταδυναστεύει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα