Κυριακή 29 Μάη: Λαοθάλασσα στην πλ. Συντάγματος!

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Η χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Συντάγματος είχε μακράν την μεγαλύτερη συμμετοχή από όλες τις συγκεντρώσεις μέχρι τώρα. Για ώρες ολόκληρες, ολόκληρη η πλατεία, καθώς και οι γύρω δρόμοι ξεχείλιζαν από κόσμο, και ενώ χιλιάδες αποχωρούσαν, η πλατεία ξαναγέμιζε με νέους διαδηλωτές. Είναι φυσικά δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός, αλλά ο συνολικός αριθμός όσων πέρασαν από την συγκέντρωση, μπορεί να έφτασε ακόμα και τις 200.000 κόσμου.

Η συγκέντρωση έκτος από οργή, ξεχείλιζε και από αισιοδοξία και κέφι. Σφυρίχτρες, ταμπούρλα, τραγούδια, αυτοσχέδια πανό, έξυπνα συνθήματα – όλα όσα συνιστούν μια πλατιά λαϊκή κινητοποίηση. Παρά τις προσπάθειες (ιδιαίτερα των ΜΜΕ), να δοθεί στο κίνημα μια απολιτική ή ακόμα και «πατριωτική» διάσταση, οι συζητήσεις τόσο στα πηγαδάκια, όσο και στην συνέλευση, επικεντρωνόντουσαν στα ζητήματα του χρέους, του ΔΝΤ, της ανάγκης ανατροπής της κυβέρνησης, της σύνδεσης με τους εργατικούς αγώνες της περιόδου και της ανάγκης διεθνοποίησης του αγώνα. Ήδη χτες, ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης, έγιναν αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η ιδέα του συντονισμού των κινημάτων σε όλη την Ευρώπη, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος.

Η συνέλευση

Η συμμετοχή στην συνέλευση ήταν και αυτή η μεγαλύτερη μέχρι τώρα. Περίπου 6-7.000 την παρακολουθούσαν από την αρχή, ενώ σημαντικό κομμάτι έμεινε μέχρι το τέλος και την ψήφιση των αποφάσεων, λίγο μετά την 1 π.μ.

Η διοργάνωση της συνέλευσης είχε πολλές δυσκολίες εξαιτίας της τεράστιας συμμετοχής και της μεγάλης έμφασης που δόθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης στην δημιουργία επιτροπών (που είναι σωστό βέβαια να φτιαχτούν, αλλά θα μπορούσαν να απασχολήσουν λιγότερο την συνέλευση) όμως μια σειρά σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν για τις επόμενες μέρες. Οι σημαντικότερες είναι:

  • Η έμπρακτη στήριξη των εργατικών απεργιών που θα γίνουν τις επόμενες μέρες (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λιμάνια, ΟΤΕ, ΔΕΚΟ), με παρέμβαση στους χώρους και κάλεσμα για συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις τις πλατείας
  • Κεντρική κατσαρολάδα στο Σύνταγμα την Τετάρτη 1/6, με προσπάθεια πριν την κεντρική συγκέντρωση να υπάρξουν τοπικές συνελεύσεις σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας (σε μια σειρά γειτονιές πχ Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Βύρωνας γίνεται προσπάθεια να οργανωθούν τοπικές συνελεύσεις
  • Κάλεσμα για εκ νέου πανευρωπαϊκή κινητοποίηση την ερχόμενη Κυριακή, 5/6.

Η αγωνία για το πως θα μπορέσουμε να πλατύνουμε ακόμη περισσότερο το κίνημα της Πλατείας Συντάγματος και να το συνδέσουμε με τους εργατικούς αγώνες, καθώς και η ανάγκη να έχουμε πιο ξεκάθαρες θέσεις σε σχέση με το χρέος, βγήκαν από μια σειρά τοποθετήσεις συμμετεχόντων.

Επιπλέον, είχε πολύ μεγάλη αποδοχή (και τελικά εγκρίθηκε) η πρόταση να οργανωθεί τις επόμενες ημέρες αντιφασιστική κινητοποίηση στην πλατεία.

Τέλος, αποφασίστηκε να φτιαχτούν μια σειρά πανό με αποσπάσματα από το πρώτο ψήφισμα της συνέλευσης και να αναρτηθούν μπροστά στην βουλή, ούτως ώστε να δίνουν το στίγμα.

Συμπερασματικά, αυτό το κίνημα έχει ήδη αποδείξει ότι έχει όλες τις δυνατότητες να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, τόσο πολιτικά, όσο και από πλευράς μαζικότητας. Αν καταφέρει να συνδεθεί ουσιαστικά με το εργατικό κίνημα, μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα μεγάλων εξελίξεων την επόμενη περίοδο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα