Μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος Σύγκλισης που καλείται η Κύπρος να εφαρμόσει λόγω ΕΕ, για να καλύψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, τα συγκυβερνώντα κόμματα (το κεντροδεξιό ΔΗΚΟ, το «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ και η «σοσιαλιστική» ΕΔΕΚ) κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων.
Ένα από αυτά είναι και το θέμα του ορίου συνταξιοδότησης. Σήμερα το όριο αυτό είναι το 60ο έτος, αλλά υπάρχει κυβερνητική πρόταση για την επέκτασή του στο 63ο έτος.
Βέβαια η ηγεσία του ΑΚΕΛ, επειδή είναι «αριστερή», βγήκε αμέσως να πει ότι ήταν «διαχρονικά ενάντια στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης». Οι πράξεις της, λίγες βδομάδες μετά έδειξαν πως άλλο το «διαχρονικά» κι άλλο το «σήμερα».
«βασιλικότερη του βασιλέως» η ΠΑΣΥΔΥ!
Το Φεβρουάριο σε έκτακτο συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας(*) Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ.) αποφασίστηκε το όλο ζήτημα να πάει στη βάση και να κριθεί με δημοψήφισμα των δημοσίων υπαλλήλων.
Η ηγεσία της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ., όμως, που ελέγχεται από το δεξιό ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός, το κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη, με πολλούς ακροδεξιούς στις γραμμές του) δημόσια και χωρίς κανένα ενδοιασμό αποδέχτηκε τη συνολική κυβερνητική πρόταση.
Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου πήγε στον υπουργό οικονομικών ζητώντας του βοήθεια για να καταστεί δυνατόν να περάσει το 63!! Γιατί, ήταν βέβαιο ότι αν υλοποιούνταν η απόφαση του έκτακτου συνεδρίου και το ζήτημα του συνταξιοδοτικού κρινόταν από τις ψήφους της βάσης της συντεχνίας σε δημοψήφισμα, θα είχε απορριφθεί από τους εργαζόμενους. Πανικόβλητη λοιπόν η ηγεσία της συντεχνίας έτρεξε στον υπουργό ζητώντας του βοήθεια για να περάσουν στον κόσμο των δημόσιων υπαλλήλων την πολιτική του… υπουργού!! Ο υπουργός, φυσικά, τον στήριξε. Έτσι, το ζήτημα δεν πήγε ποτέ στη βάση των δημοσίων υπαλλήλων και το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ. Την ίδια στιγμή εξασφαλίστηκε δέσμευση από τον κυβερνητικό εταίρο που ονομάζεται ΑΚΕΛ, και το οποίο ελέγχει την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος της Κύπρου ότι δεν θα πολεμήσει την κυβερνητική πρόταση!!!
«ανοχή» απ’ την ΠΕΟ!
Στις 30 Μαΐου ο υπουργός συναντήθηκε με τις συντεχνίες ΣΕΚ (η δεξιά συνομοσπονδία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα), ΠΕΟ (αντίστοιχη ΑΚΕΛική συνομοσπονδία, η πιο μεγάλη) και ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. ώστε να βρεθεί μια «συναινετική» λύση για να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός στόχος για σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 63 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αρχή εφαρμογής του μέτρου την 1η Ιουλίου.
Όσοι νόμιζαν πως με την στάση της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ «τα είχαν δει όλα» ανακάλυψαν πως δεν είχαν δει τίποτα, όταν άκουσαν τις δηλώσεις της («κομμουνιστικής») ηγεσίας της ΠΕΟ.
«Η ΠΕΟ διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την ορθότητα αυτών των μέτρων. Όμως εάν οι απόψεις συγκλίνουν σε αυτό το μέτρο και είμαστε μόνο εμείς η παραφωνία τότε η ΠΕΟ σεβόμενη αυτή τη σύγκλιση δεν θα αντιστρατευτεί, δεν θα αντιδράσει σε μια τέτοια εξέλιξη»!!! Αυτά δήλωσε ο γ.γ. της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό.
Τόσο ωμή προδοσία, τέτοιο ωμό ξεπούλημα, από μια ηγεσία η οποία αρέσκεται στο να καυχιέται ότι πρωτοστατούσε στους ιστορικούς ταξικούς αγώνες του κυπριακού λαού! Η ηγεσία της ΠΕΟ έχει ξεπεράσει κάθε όριο υποταγής στο κεφάλαιο και τις επιταγές της ΕΕ. Για τους εργαζόμενους στην Κύπρο όλα αυτά προκαλούν σοκ! Δείχνουν όμως μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι ηγεσίες της αριστεράς όταν έχουν εγκαταλείψει το μαρξισμό, και αποδέχονται την είσοδό τους σε αστικές/καπιταλιστικές κυβερνήσεις, στο όνομα της εξυπηρέτησης (πάντα!) των συμφερόντων του λαού…
Ελπίδες μόνο στη βάση
Οι 3 συντεχνίες δεν έχουν ακόμα καλέσει τα συλλογικά τους όργανα (συνέδρια, συνδιασκέψεις κτλ) και οι μέχρι στιγμής αποφάσεις τους (και οι συμφωνίες με το υπουργείο) πάρθηκαν σε επίπεδο κορυφών. Στις προσεχείς μέρες η σχετική πρόταση θα περάσει από τις διαδικασίες που προβλέπονται στην κάθε συντεχνία.
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει εκεί πέρα. Αν αυτή η πρόταση πήγαινε στη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος μέσα από μια δημοκρατική συζήτηση και διαδικασία η απόρριψη της θα ήταν σίγουρη. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Η βάση, είτε δεν θα κληθεί, είτε αν κληθεί, θα καπελωθεί αγρίως, με μαγειρέματα και εκβιασμούς χωρίς προηγούμενο.
Η ΠΑΣΥΔΥ οδηγείται σε συνέδριο μέσα στην επόμενη εβδομάδα για την τελική έγκριση ή απόρριψή της πρότασης για συνταξιοδότηση στα 63. Αν το συνέδριο εγκρίνει τις προτάσεις της ηγεσίας, η κυβέρνηση θα μπορέσει σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, να εφαρμόσει σταδιακά το μέτρο αυτό στη δημόσια υπηρεσία.
Όλα αυτά βέβαια, είναι μόνο η αρχή.
Από την άλλη όμως, όσο θα εντείνονται οι επιθέσεις στους εργαζομένους και τα αντιλαϊκά μέτρα, οι μάσκες του ΑΚΕΛ θα πέφτουν μία-μία αποκαλύπτοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας, επαναστατικής αριστεράς στην Κύπρο.
(*) η λέξη για «συνδικάτο» στην Κύπρο είναι «συντεχνία»
Αμαλία Λοϊζίδου – Λευκωσία