Κύπρος: Σημαντική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος! Οι φασίστες δεν κατάφεραν να διαδηλώσουν στους δρόμους της Λευκωσίας!

Στις αρχές του Δεκεμβρίου το ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο), η νέα ακροδεξιά νεοφασιστική οργάνωση της Κύπρου, κάλεσε σε πορεία στις 27/12 «ενάντια στην λαθρομετανάστευση». Το κύριο σύνθημά τους δηλώνει καθαρά την ταυτότητά τους «ένας ξένος εργάτης – ένας άνεργος» μια και είναι το ίδιο με το «6 εκατομμύρια εβραίοι – 6 εκατομμύρια άνεργοι» του Χίτλερ.

Σε απάντηση στην πρόκληση αυτή, προοδευτικές οργανώσεις και άτομα κάτω από τον γενικό τίτλο «Αντιφασιστική Πρωτοβουλία» οργάνωσαν μια από τις μεγαλύτερες αντι-πορείες που έχει δει η Κύπρος ενάντια στον φασισμό.

Πάνω από 800 άτομα διαδήλωσαν την Κυριακή 27/12 στους κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας. Με συνθήματα «όλοι μαζί, να φύγουν οι ναζί» και «κάτω τα χέρια από τους μετανάστες» μπλόκαραν την διαδρομή του νεοφασιστικού κόμματος ΕΛΑΜ.

Πορευτήκαμε για 3.5 ώρες, ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της Λ/σίας (πλ. Ελευθερίας) προς τη σημαντικότερη εμπορική οδό, την λεωφόρο Μακαρίου. Ο στόχος μας ήταν να αποκλείσουμε τους κεντρικούς δρόμους ώστε να μην μπορούν να διαδηλώσουν και να σπείρουν το μίσος τους οι νεοφασίστες.

Το ΕΛΑΜ αναγκάστηκε να αναβάλει την πορεία του για μία ώρα. Μη περιμένοντας φαίνεται την μαζικότητα που είχε η πορεία μας, προσπάθησε να μαζέψει όσο περισσότερα άτομα μπορούσε. Παρόλα αυτά η συγκέντρωσή τους δεν είχε τελικά πάνω από 80 άτομα.

Η πορεία τους δεν κατάφερε να προχωρήσει παρά μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα. Στην ουσία δηλαδή δεν υπήρξε πορεία! Μετά από 1½ ώρα διαλύθηκαν, ενώ η αντιφασιστική πορεία επέστρεψε στην πλατεία Ελευθερίας διατηρώντας τον κύριο όγκο των δυνάμεών της.

«Η κοινωνία και οι Φασίστες»

Έτσι παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ η πορεία: η κοινωνία από τη μια μεριά και οι φασίστες από την άλλη – και έτσι και ήταν στην πραγματικότητα. Παρόλο που στην πορεία συμμετείχαν εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις, ΜΚΟ και απλοί πολίτες όλη την προηγούμενη περίοδο καταδικάστηκε η πορεία των φασιστών από όλα τα κόμματα εκτός από το ΕΥΡΩΚΟ.

Την ίδια στιγμή, προς τιμήν της, η δήμαρχος Λ/σίας, Ελένη Μαύρου, πορεύτηκε μαζί μας! Στην τοποθέτησή που έκανε προς το τέλος της πορείας δεν δίστασε να πει τα πράγματα με το όνομά τους: «σήμερα διαδηλώνουν οι φασίστες από την μία και η κοινωνία από την άλλη, το παρελθόν με το μέλλον που βλέπει μπροστά, το σκοτάδι με το φως. Οι ρίζες του φασισμού είναι πολύ βαθιές και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε» δήλωσε.

Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Μόνο που οφείλουμε να σημειώσουμε πως πέρα από τη δική της παρουσία το κόμμα στο οποίο ανήκει, το ΑΚΕΛ, δεν έκανε καμία ουσιαστική κινητοποίηση των δυνάμεών του για τη μαζικότητα της πορείας.

Η επιτυχία αυτή του αντιφασιστικού κινήματος έδειξε και τις σωστές, αποτελεσματικές μορφές πάλης ενάντια στο φασισμό. Αυτές είναι η μαζικότητα στις κινητοποιήσεις και όχι με ομάδες κρούσης και «συνομωσίες», όχι με ρόπαλα και κουκούλες – όπως επιχείρησαν κάποιες αναρχικές ομάδες αλλά εμποδίστηκαν από τη μαζικότητα της συγκέντρωσης. Αυτές, οι αναρχικές μέθοδοι, φέρνουν αντίθετο αποτέλεσμα καθώς αποξενώνουν το κίνημα από την κοινωνία και εμφανίζουν την πάλη ενάντια στο φασισμό σαν σύγκρουση συμμοριών.

Οι φασίστες δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν. Και βέβαια δεν περιμέναμε αυτό να γίνει με μια μόνο πορεία. Γι? αυτό, ο αγώνας συνεχίζεται, αλλά έχει ήδη στο ιστορικό του μια σημαντική νίκη, που δίνει ηθικό και αισιοδοξία για το μέλλον.

Αθηνά Καρυάτη

_______________

Δεν θα περάσει ο Φασισμός

(Ακολουθούν αποσπάσματα από προκήρυξη της Νεολαίας Ενάντια στον Εθνικισμό, νεολαιίστικης πρωτοβουλίας του κυπριακού τμήματος της CWI)

Στις 27 Δεκεμβρίου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ακόμη μια φασιστική απειλή στην πόλη.

Για πρώτη φορά η ακροδεξιά, νεοφασιστική οργάνωση ΕΛΑΜ καλεί ανοιχτά σε ρατσιστική πορεία «ενάντια στην λαθρομετανάστευση», που στην ουσία είναι ενάντια σε όλους μετανάστες.

Με το σύνθημα «κάθε ξένος εργάτης = ένας άνεργος» μας πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω, όταν ο Χίτλερ κέρδισε τις εκλογές το 1933 φωνάζοντας «6 εκατομμύρια άνεργοι-6 εκατομμύρια Εβραίοι».

Ποιοι είναι;

Το σύνθημά τους δεν είναι τυχαίο αλλά αποδεικνύει την ταυτότητά τους. Στενοί τους συνεργάτες, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα τους, είναι νεοφασιστικές οργανώσεις, γνωστές για τις δολοφονικές τους επιθέσεις: Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή, στη Γερμανία οι συνεχιστές του Χίτλερ, το NPD, και στην Ιταλία, νοσταλγοί του Μουσολίνι, η Forza Nuova.

Στο ΕΛΑΜ αντίστοιχα νοσταλγούν την ΕΟΚΑ Β’, στους οποίους και αναφέρονται ως «λησμονημένους ήρωες»! Έχουν καθαρό στόχο να επαναφέρουν τις ιδέες και τις δολοφονικές πρακτικές της ΕΟΚΑ Β’ και από ό,τι φαίνεται δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν άλλο ένα αιματοκύλισμα στο νησί μας.

Υποκριτές

Σπέρνουν το μίσος και τον πανικό για να περάσουν τις ιδέες τους!

Χρησιμοποιούν τη λέξη λαθρομετανάστευση η οποία προκαλεί τρόμο μιλώντας όμως για όλους τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες πολέμου, εμφυλίων συγκρούσεων, οικολογικών και οικονομικών συνθηκών. Είναι πρόσφυγες όπως ήταν πολλοί Κύπριοι κατά τις δεκαετίες του 60 και 70.

Για να περάσουν τις ιδέες τους, εκμεταλλεύονται την απόγνωση που προκαλεί η ανεργία και η χειροτέρευση της ποιότητας ζωής μας λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και την ξενοφοβική υστερία που χτίζεται από μέρος των πολιτικών, της αστυνομίας και των ΜΜΕ, που ρίχνουν την ευθύνη για τα προβλήματα των Κυπρίων στους μετανάστες.

Δεν φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία

Οι μετανάστες σύμφωνα με επίσημες στατιστικές αλλά και στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών φέρνουν ανάπτυξη στην οικονομία της χώρας όπου ζουν. Κι αυτό έχει δείξει και η εμπειρία της Κύπρου. Οι μετανάστες δεν ήρθαν ξαφνικά πέρυσι οπότε και άρχισε να ανεβαίνει η ανεργία. Υπάρχουν, ζουν, δουλεύουν, καταναλώνουν στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες. Και αποτελούν πάντα το πρώτο, αδύναμο κομμάτι της οικονομίας που πλήττεται από οποιαδήποτε κρίση.

Στην πραγματικότητα, η απροκάλυπτη επίθεση στους μετανάστες ξεκίνησε όταν ξεκίνησε και η κρίση .. Η κυβέρνηση, παρότι είναι του ΑΚΕΛ, τους κυνηγά με επιχειρήσεις σκούπα και απελάσεις. Πολλοί έχουν ήδη φύγει από την Κύπρο παρόλο που ζούσαν εδώ για χρόνια και είχαν ενσωματωθεί στην κοινωνία. Όμως αυτή η θυματοποίηση δεν βοήθησε στο να σταματήσει την άνοδο της ανεργίας! Αντίθετα το μόνο που κάνει είναι να κρύβει τους πραγματικά υπεύθυνους!

Φταίει το κεφάλαιο και η πλουτοκρατία

Η ανεργία στην Κύπρο ήταν σε πολύ χαμηλό ποσοστό εδώ και χρόνια παρά τη μαζική παρουσία μεταναστών από τη δεκαετία του ’80. Μόλις ακούστηκε ότι θα χτυπήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση οι εργοδότες ειδικά στον οικοδομικό και τουριστικό τομέα, βιάστηκαν να απολύσουν κόσμο.

Χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους επειδή οι εργοδότες θέλησαν να προφυλάξουν τα κέρδη τους και τα πλούτη τους! Αυτοί είναι λοιπόν υπεύθυνοι για την ανεργία και για την κρίση! Αυτών τα υπερκέρδη καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε!

Όλοι στην αντιφασιστική πορεία που οργανώνει η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία.

Κύπριοι και μετανάστες εργαζόμενοι στον αγώνα για ίσα δικαιώματα.

Για να μην πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα της κρίσης, αλλά οι πραγματικοί υπεύθυνοι: Οι κεφαλαιοκράτες και οι τραπεζίτες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής