Array

Κύπρος: Σε απεργία διαρκείας οι οικοδόμοι από τις 24 Γενάρη!

Του Πάρη Μακρίδη

Η οικονομική κρίση έχει εντείνει την επίθεση του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, αναπτύσσονται αντιστάσεις και μεγάλα κινήματα, κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι χειρότερες. Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι Κύπριοι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει μνημονιακά μέτρα. Την ίδια στιγμή βλέποντας το που οδήγησαν τα «σωτήρια» πακέτα σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, μπορούν να δουν το μέλλον που τους επιφυλάσσει η ΕΕ και η Τρόικα πιο καθαρά.

Από τις 24 Γενάρη λοιπόν, οι Κύπριοι οικοδόμοι έχουν προχωρήσει σε απεργία διαρκείας. Ο αγώνας τους βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο. Κι αυτό γιατί από το 2010 οι εργοδότες τους αρνούνται να υπογράψουν νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις και 24ωρες και 48ωρες απεργίες, φάνηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.

Οι κυπριακές κατασκευαστικές εταιρίες, βρήκαν την κρίση ως την τέλεια δικαιολογία για να διαλύσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σ’ αυτές. Παρά το γεγονός ότι στον κατασκευαστικό τομέα, σήμερα σε σχέση με το 2008 απασχολείται ο ίδιος αριθμός εργαζομένων, οι Κύπριοι εργοδότες επιλέγουν να απολύουν τους Κύπριους οικοδόμους (6.000 απολύσεις σύμφωνα με τα κυπριακά συνδικάτα) και να προσλαμβάνουν στη θέση τους οικοδόμους προερχόμενους από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ (10.000 κοινοτικοί οικοδόμοι) με χαμηλότερα μεροκάματα καθώς οι μη Κύπριοι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας!

Η αντίδραση της εργοδοσίας στην απεργία των οικοδόμων είναι άμεση και σκληρή, «προσλαμβάνοντας» απεργοσπάστες. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια ενδεχόμενη νίκη του αγώνα των οικοδόμων θα τονώσει το ηθικό του εργατικού κινήματος συνολικά και θα δώσει ώθηση στις διεκδικήσεις του.

Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, που μιλά στο όνομα των εργαζομένων, της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να διασφαλίσει τα δικαιώματά των εργαζομένων και να επιβάλει την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων για όλους, αλλά στις 5 Φλεβάρη έστειλε την αστυνομία να επιτεθεί στους απεργούς, συλλαμβάνοντας 3 από αυτούς! Να σημειώσουμε ότι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Κύπρο, ειδικά στο χώρο των οικοδόμων είναι η ΠΕΟ, η οποία ελέγχεται από το ΑΚΕΛ!

Ο αγώνας των οικοδόμων αποτελεί αγώνα όλων των εργαζομένων. Οι οικοδόμοι δεν μάχονται μόνο για τις συλλογικές τους διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή βάζουν και τρία ακόμη αιτήματα όπως την δημιουργία επιτροπής, στην οποία θα παρουσιαστούν από τους εργοδότες εντός έξι μηνών οι κάρτες εργασίας των υπαλλήλων τους, την εφαρμογή σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού προτύπου επαγγελματικών προσόντων και την υποχρεωτική τήρηση των συμβολαίων στην βάση των συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζομένους, Κύπριους και μη. Κύπριοι και ξένοι οικοδόμοι απεργούν μαζί, δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα αγώνα και αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα