Array

Κύπρος: πρωτοβουλίες ειρήνης και η υποκρισία του ΟΗΕ

Της Αθηνάς Καρυάτη, Λευκωσία

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο σάιτ της Νεολαίας Ενάντια στον Εθνικισμό με αφορμή κοινή διακοινοτική εκδήλωση (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) που έγινε στη Λευκωσία την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη

Κάθε χρόνο στις 1 του Σεπτέμβρη οργανώνονται στην Κύπρο δραστηριότητες για την παγκόσμια μέρα ειρήνης.

Οι περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Βορρά μαζί με τα περισσότερα αριστερά κόμματα οργανώνουν πορεία και μουσική εκδήλωση ζητώντας ειρήνη στο νησί και σε όλο τον κόσμο.

Πριν από κάποια χρόνια άρχισαν και Ελληνοκυπριακές (ε/κ) οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς κυρίως, μαζί με την «Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών – Ενωμένη Κύπρος» να συμμετέχουν και αυτοί σε κινητοποιήσεις την ίδια μέρα και να καταλήγουν σε δικοινοτική εκδήλωση, στο Λήδρα Πάλας.

Από πέρυσι άρχισε να το οργανώνει από την ε/κ πλευρά το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ(*) σε συνεργασία με την Ντεβ-ίς(**) και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Βόρεια Κύπρο.

Δράσεις για την ειρήνη οργανώθηκαν και φέτος, οι τ/κ θα προχωρήσουν με πορεία από το Πάρκο Κουγιουλού στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου και θα βρεθούν με τους ε/κ για να κάνουν μαζί δικοινοτική συναυλία στις 7.30, για την ειρήνη. 

Η "ειρηνευτική" Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ενάντια σε δράσεις για την ειρήνη;

Όμως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έδωσαν φέτος άδεια για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση!

Τι ειρωνεία: μια δύναμη που είναι εδώ για να φέρει υποτίθεται την ειρήνη και που μέσα στην έκθεσή της κάθε χρόνο υπερτονίζει τις δικοινοτικές δράσεις που γίνονται στο χώρο που ελέγχουν, τελικά μπαίνει φρένο για να γίνουν δικοινοτικές εκδηλώσεις για την ειρήνη!

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΗΕ δημιουργούν πρόβλημα σε δικοινοτική εκδήλωση της 1ης Σεπτέμβρη.
Πέρυσι ζήτησαν από τους διοργανωτές να κλείσει το τουρκοκυπριακό κόμμα Νέα Κύπρος το πανό του, το οποίο έλεγε «η εξέγερσή μας είναι ενάντια στην κατοχή».
Η ΠΕΟ και η Ντεβ-ίς συμφώνησαν με τα Ηνωμένα Έθνη! Όλες οι υπόλοιπες οργανώσεις όμως απείλησαν ότι θα φύγουν μαζί με τον κόσμο τους.
Το πανό δεν αφαιρέθηκε, και δεν συνεχίστηκαν οι πιέσεις για να φύγει κι έτσι η συναυλία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο

Και ήταν καιρός. Σε όλο το πλανήτη ο ρόλος τους μόνο ειρήνη δεν φέρνει. Πώς μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα το κάνουν εδώ. Αν δούμε μόνο τα τελευταία χρόνια, τα ΗΕ έδωσαν το πράσινο φως για να εισβάλει η Αμερική στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, και τώρα τελευταία κάτω από τις ευλογίες τους έγινε η εισβολή στη Λιβύη.

Ακόμη και αν δούμε την ιστορία της Κύπρου υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για λεηλασίες περιοχών και περιουσιών ε/κ και τ/κ από τα ηνωμένα έθνη, και για άρνηση παραχώρησης βοήθειας σε αμάχους για να μην επέμβουν στις αποφάσεις των ισχυρών και των δύο πλευρών!

Τελικά στο παρελθόν, πήραν το μέρος των εθνικιστών που δίχασαν το νησί, και τώρα παίζουν τον ίδιο ρόλο με το να μην αφήνουν εκδηλώσεις εργαζομένων, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να φέρουν μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό, να έρθουν μαζί και να παλέψουν μαζί για την ειρήνη.

Η  νεολαία και οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους!

Η συναυλία θα γίνει είτε με την άδεια των Ηνωμένων Εθνών είτε χωρίς!

Κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των τ/κ καθώς και μια σειρά πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς είναι αποφασισμένες να την κάνουν! Δυστυχώς τα ε/κ συνδικάτα, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν δηλώσει ακόμη προθέσεις.

Εμείς σαν Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό θεωρούμε πως ο διχαστικός αυτός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών δεν πρέπει να περάσει. Στηρίζουμε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα 1 του Σεπτέμβρη και καλούμε όλους να συμμετάσχουν!

Για να δείξουμε στην πράξη ότι όσο κι αν δεν θέλουν οι ισχυροί και οι συνεργάτες τους να έρθουμε οι δύο κοινότητες μαζί και να παλέψουμε για την ειρήνη, δεν θα τα καταφέρουν!

Αν κάνει κάποιος search στο google θα του βγάλει ότι παγκόσμια μέρα ειρήνης είναι η 21 Σεπτέμβρη.

Γιατί εμείς στην Κύπρο γιορτάζουμε την 1η του Σεπτέμβρη;

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η 1 του Σεπτέμβρη, μέρα όπου το 1939 έγινε η εισβολή στην Πολωνία από τους Ναζί,  καθιερώθηκε από το γερμανικό κίνημα για την ειρήνη και οι εργατικές συντεχνίες ως παγκόσμια μέρα ειρήνης και ξεκίνησαν εκδηλώσεις για την ειρήνη εκείνη τη μέρα, κάθε χρόνο.

Καθώς αυτή η μέρα υιοθετήθηκε σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και την Τουρκία, από την αριστερά, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών «παρενέβη» και ανακοίνωσε το 1981 ότι «διεθνής μέρα για την ειρήνη» είναι κάθε τρίτη Τρίτη κάθε Σεπτέμβρη. Το 2001, η μέρα άλλαξε διεθνώς και έγινε η 21η Σεπτέμβρη.

 Η τουρκική αριστερά διατήρησε την 1η του Σεπτέμβρη σαν μέρα ειρήνης.

Στην Κύπρο ήρθε μέσω των τουρκοκυπρίων εργαζομένων και αριστεράς που με την σειρά τους το πήραν από τους τούρκους εργαζόμενους.

Τα προβλήματά μας και τα αιτήματα μας με τους τούρκους και τουρκοκύπριους εργαζόμενους είναι κοινά, καθώς και με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Η 1η Σεπτέμβρη μπορεί να γίνει ακόμη μια μέρα κοινής δράσης και πάλης για αυτά.

_____________________

(*) Αριστερή συνδικαλιστική συνομοσπονδία, ελέγχεται από το ΑΚΕΛ
(**) Αριστερή συνδικαλιστική συνομοσπονδία των Τουρκοκυπρίων

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα