Array

Κύπρος: Η μερική γενική απεργία παρέλυσε το Δημόσιο τομέα – να είναι μόνο η αρχή!

Τρίωρη Πανσυνδικαλιστική στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε χτες Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στην Κύπρο.

Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του νησιού συμμετείχαν όλα τα συνδικάτα του δημοσίου και του ευρύτερα δημόσιου και ημικρατικού τομέα, ακόμη και οι ωρομίσθιοι. Την κινητοποίηση κάλεσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ κ.α., δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους δήμους και τις ΔΕΚΟ, ενώ το ψήφισμα που κατατέθηκε το υπέγραψε και η ΕΤΥΚ (οι τραπεζικοί) παρόλο που δεν απήργησαν. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα λιμάνια θα δούλευαν κανονικά, κατήλθαν στην απεργία και οι γερανοδηγοί στο λιμάνι της Λεμεσού, οπότε επηρεάστηκε και το λιμάνι της Λεμεσού.

Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Αμμόχωστο) σύμφωνα με την ΠΕΟ (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, ελέγχεται από το ΑΚΕΛ) ξεπέρασε τους 10.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος «νέκρωσε» ο δημόσιος τομέας και στη συγκέντρωση της Λευκωσίας συμμετείχαν 7.000 άτομα. Οι απεργοί  πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και φώναξαν συνθήματα όπως «Όχι άλλα βάρη στους εργαζόμενους», «Βουλή του πλούτου και του κεφαλαίου», «Φοροδιαφυγή ίσον απάτη και κλοπή» κλπ

Συνθήματα ενάντια σε κυβέρνηση και «αντιπολίτευση»!

Πολλά ήταν τα συνθήματα ενάντια σε βουλευτές – η δε οργή δεν στρεφόταν μόνο προς την κυβέρνηση αλλά και προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης! Ειδικά ενάντια στον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ (κύριο δεξιό κόμμα) Αβέρωφ Νεοφύτου, και τον Νικόλα Παπαδόπουλο του ΔΗΚΟ (κεντρο-δεξιά) οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό ζητούν δημόσια από την κυβέρνηση να πάρει περισσότερα μέτρα – κι άλλες περικοπές στους μισθούς και ιδιωτικοποιήσεις του ημικρατικού τομέα.

Αποδοκίμασαν έντονα τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, κατά την είσοδο και την έξοδό τους στη Βουλή. Συγκεκριμένα τον Αβέρωφ Νεοφύτου τον αποκάλεσαν ψεύτη και προδότη  – πολλοί εργαζόμενοι δε φώναζαν ότι δεν πρόκειται να τον ξαναψηφίσουν. Σε δηλώσεις του αργότερα, ο Νεοφύτου, προσπάθησε να επιρρίψει τον προπηλακισμό σε στελέχη της ΠΕΟ, όμως ο ίδιος ο δημοσιογράφος τον «διόρθωσε» λέγοντας ότι ήταν μέλη της ΣΕΚ (της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων που ελέγχεται από το δεξιό κόμμα ΔΗΣΥ) και του υπενθύμισε μάλιστα ότι οι διαμαρτυρόμενοι δήλωναν ότι δεν θα τον ξαναψηφίσουν!  

Μέτρα και ξανά μέτρα…

Η 3ωρη απεργία χαρακτηρίστηκε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στο ψήφισμά τους ως προειδοποιητική. Δήλωσαν ότι διαμαρτύρονται γιατί καταργήθηκε ο κοινωνικός διάλογος πριν την κατάθεση των μέτρων στην βουλή και διότι «τα μέτρα δεν είναι ισοβαρή» και δεν θα πληρώσουν ανάλογα και οι πλούσιοι για την κρίση.

Τα μέτρα που όλα τα κόμματα έχουν αποφασίσει ότι θα περάσουν, ύστερα από πανκομματική συνάντηση μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από 10 μέρες, αφορούν την παγοποίηση των μισθών και της ΑΤΑ για δύο χρόνια, τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων (τέκνου, φοιτητικής χορηγίας) την αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17%, έκτακτη εισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων που παίρνουν μισθό πάνω από 2500 ευρώ, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από 63 σε 64 χρόνια, και ειδικό τέλος στις επιχειρήσεις κατά 0.05% επί των κερδών.

Ήδη με άλλα δυο πακέτα από τον Σεπτέμβρη ως σήμερα οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί κατά 6.75% ενώ οι μισθοί των νεοεισερχόμενων μειώνονται επιπλέον  κατά 10% και οι συντάξεις τους μειώνονται καθώς θα υπολογίζονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) αντί για το κλαδικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δέχονται αυτή την επίθεση από τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση παίρνει μόνο 350 ευρώ πάγια ετήσια εισφορά ανεξάρτητα από το μέγεθος της κάθε επιχείρησης!

…για ένα και μόνο λόγο: να σωθούν οι τραπεζίτες

Όλα αυτά γίνονται κάτω από την τρομοκρατία του μνημονίου και του μηχανισμού. Λένε πλέον όλα τα κόμματα ότι αν δεν πάρουμε μέτρα τώρα, θα μπούμε στο μηχανισμό και θα πάρει κάποιος άλλος τα μέτρα για μας. Όμως αυτό που δεν λένε είναι πόσο ευάλωτη είναι η κυπριακή οικονομία και ότι ο λόγος που μπορεί να μπούμε στο μηχανισμό είναι αποκλειστικά και μόνο η κρίση του τραπεζικού τομέα!

Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι τριπλάσιος(!) από το ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας! Ήδη με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων οι κυπριακές τράπεζες χάνουν 3.6 δις ευρώ. Αν καταρρεύσει δε η ελληνική οικονομία, οι κυπριακές τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν 24 δις ευρώ τα οποία έχουν δώσει σε δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 130% του κυπριακού ΑΕΠ!

Παρότι δηλαδή μέχρι σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καλούς δείκτες (για το 2011 υπολογίζεται έλλειμμα προϋπολογισμού 6.5% και χρέος γύρω στο 65,5% του ΑΕΠ) αν κληθεί να σώσει τις τράπεζες αυτό θα είναι καταστροφή!

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πίσω από τη διάθεση των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν την «απειλή» των Συνδικάτων για νέα απεργιακά μέτρα, πράξη, κι αυτό είναι που θα χρειαστεί καθώς τα μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα δεν είναι παρά μόνο η αρχή.

Ήδη από την Δευτέρα το βράδυ με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, διαπίστωσε ότι τα μέτρα που θα περάσουν τώρα δεν είναι αρκετά και ότι θα χρειαστεί περαιτέρω περιορισμούς στο κρατικό μισθολόγιο και τις λειτουργικές δαπάνες. Όμως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν δείχνουν καμία διάθεση για σοβαρή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Γι’ αυτό οι πρωτοβουλίες εργαζόμενων από τα κάτω, με στόχο από τη μια την άσκηση πιέσεων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κι από την άλλη την αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελούν μονόδρομο.

ΥΓ. Πριν από λίγη ώρα, η Ομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων, ΠΑΣΥΔΥ, ανακοίνωσε απεργία για σήμερα 14/12, 3-6 το απόγευμα, και αύριο 12ωρη, καθώς και απεργία από τα καθήκοντά των δημοσίων υπαλλήλων την Κυριακή οπότε και διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές! Το υπουργείο εσωτερικών αναζητά απεργοσπάστες για να μην μετακινηθούν οι εκλογές!

Οι βουλευτές προσπαθούν να συγκεντρωθούν στην ολομέλεια της βουλής για να περάσουν τα μέτρα 2-3 το μεσημέρι σήμερα, χωρίς συζήτηση, και σε περίπτωση που δεν δεχτούν οι στενογράφοι, θα χρησιμοποιήσουν ηχογράφηση!!

Επίσης ο προϋπολογισμός που θα συζητιόταν αύριο το απόγευμα θα μεταφερθεί για την Παρασκευή.

__________________________________

Παρέμβαση της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς

Μέλη της ΝΕΔΑ μοίρασαν μαζικά προκήρυξη στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή στη Λευκωσία τα βασικά σημεία της οποίας εξηγούσαν ότι:

 • Τα χρέη και τα ελλείμματα δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι αλλά η ασυδοσία των εργοδοτών και η στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ
 • Για την κρίση δεν ευθύνονται ούτε οι ξένοι εργάτες, όπως προπαγανδίζει η ακροδεξιά, ούτε οι «τεμπέληδες» Έλληνες εργαζόμενοι ούτε οι «ψηλοί» μισθοί του δημόσιου τομέα.
 • Οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι η μόνη διέξοδος που έχουμε σαν εργαζόμενοι για να σταματήσουμε τον οδοστρωτήρα των περικοπών και των μέτρων που έρχονται!
 • Να ξεσκεπάσουμε το ρόλο του ντόπιου και του διεθνούς κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.
 • Να σφυρηλατήσουμε την ενότητα ανάμεσα στον ιδιωτικό τον δημόσιο τομέα.
 • Να φέρουμε το εργατικό κίνημα της Κύπρου σε κοινή πορεία με τα ευρωπαϊκά κινήματα!
 • Να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες και το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο!
 • Φορολογία στο κεφάλαιο και στην εκκλησιαστική περιουσία! Πάταξη της φοροδιαφυγής!
 • Κρατικοποίηση των τραπεζών, του χρηματοπιστωτικού τομέα και των ασφαλιστικών εταιρειών!
 • Να περάσει στο δημόσιο κάθε μεγάλη βιομηχανία που καθορίζει την πορεία της οικονομίας και βρίσκεται σε κρίση, όπως είναι ο τουρισμός καθώς και όλα τα μονοπώλια και ολιγοπώλια στην παραγωγή και το εμπόριο.
 • Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος και διαχείριση, για πραγματικό εκδημοκρατισμό του δημόσιου τομέα και των μεγάλων επιχειρήσεων.
 • Ενάντια στην Ευρώπη των αφεντικών και των αγορών! Για μια Ευρώπη στην υπηρεσία των εργαζομένων, κι όχι των πολυεθνικών, για μια Σοσιαλιστική Ενωμένη Ευρώπη!
 • Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι «αγορές», δηλαδή οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι επιβάλλουν περικοπές στο δημόσιο και ιδιωτικοποιήσεις, καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα την ανεργία, υποαπασχόληση, πείνα και εξαθλίωση. Η δύναμή μας είναι η ενωμένη δράση μας. O αγώνας μας πρέπει να έχει ενωτικά και διεθνιστικά χαρακτηριστικά. Χρειάζεται συντονισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σαν πρώτο μέτρο απαιτείται η πάλη για μια 24ωρη πανευρωπαϊκή γενική απεργία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα