Κύπρος: η κυβέρνηση παραχώρησε στα λόγια και αφαίρεσε στην πράξη το δικαίωμα των Τ/κ να ψηφίσουν

Στη διαδικασία των ευρωεκλογών στην Κύπρο προέκυψε πολύ σοβαρό θέμα που αφορούσε το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να ψηφίσουν.
Παρότι το Μάρτη που πέρασε η κυπριακή βουλή ψήφισε νόμο που έδινε το δικαίωμα της ψήφου στους Τουρκοκύπριους κατοίκους του νησιού, στην πράξη το αναίρεσε.
Μιλήσαμε με τη συντρόφισσα Αθηνά Καρυάτη, στέλεχος της ΝΕΔΑ, αντίστοιχης οργάνωσης του «Ξ» και τμήμα της CWI στην Κύπρο.

Αθηνά, πες  μας κατ’ αρχήν πως προέκυψε το θέμα: πώς για πρώτη φορά οι τ/κ μπορούν να ψηφίσουν και τι έγινε στην πράξη;

Οι Τουρκοκύπριοι (τ/κ) που μένουν στη βόρεια Κύπρο (σημ. «Ξ»: κατεχόμενα) αλλά έχουν ταυτότητες της κυπριακής δημοκρατίας και είναι πολίτες της ΕΕ, μέχρι σήμερα αποκλείονταν από τις ευρωεκλογές.

Όμως μετά από πιέσεις της ΕΕ η κυβέρνηση πέρασε, στα τέλη του Μάρτη, νομοσχέδιο που θα έδινε το δικαίωμα στους τ/κ (συνολικά 95.000 άτομα) να ψηφίσουν.

Ο αριθμός αυτός όμως είναι μεγάλος και θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ακόμη και να δώσει μια έδρα στους τ/κ. Έτσι, μέσα από την στρεβλή εφαρμογή του νόμου και δημιουργώντας στην πράξη άπειρα εμπόδια, αφαιρέθηκαν κατ’ αρχήν τα ονόματα πάνω από 35.000 τ/κ και στο μπάχαλο που δημιουργήθηκε ο αριθμός που τελικά ψήφισε ήταν εξαιρετικά μικρός.

Στην ουσία οι τ/κ αποκλείστηκαν μαζικά.

Πριν πάμε στις λεπτομέρειες του πώς αποκλείστηκαν, ποια ήταν η στάση των Ελληνοκυπριακών κομμάτων στο θέμα της ψήφου των τ/κ ;

Τα Ελληνοκυπριακά (ε/κ) κόμματα στην πλειοψηφία τους απείχαν από την ψήφιση του νόμου. Μόνο το κυβερνών κόμμα, το ΔΗΣΥ, ψήφισε υπερ. Το νομοσχέδιο πέρασε με 18 ψήφους υπέρ και 1 κατά σε σύνολο 56 βουλευτών – οι υπόλοιποι απείχαν!

Καλά το ΑΚΕΛ, δεν ψήφισε υπέρ του δικαιώματος των τ/κ να μπορούν να ψηφίζουν;!

Ακόμη και το ΑΚΕΛ που παραδοσιακά οργανώνει δικοινοτικές εκδηλώσεις, απείχε από την ψηφοφορία. Ήταν φανερό ότι δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν αυτό το δικαίωμα, καθώς ήξεραν πως δεν μπορούσαν να επηρεάσουν την κατεύθυνση της ψήφου.

Και στο Βορρά; Ποια ήταν η στάση των τ/κ κομμάτων;

Όλα τα μεγάλα παραδοσιακά τ/κ κόμματα σαμπόταραν τις ευρωεκλογές – αριστερά και δεξιά.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι  το ότι η τ/κ ελίτ ζητά ξεχωριστές εκλογές για τους τ/κ (για τις 2 έδρες που τους αναλογούν πληθυσμιακά) κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από την κυπριακή κυβέρνηση.

Καλούσαν έτσι τους τ/κ να μην ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, τους τρομοκρατούσαν ότι οι ε/κ θέλουν να τους υποτάξουν, να τους πάρουν το δικαίωμα να έχουν 2 έδρες στην ευρωβουλή κτλ.

Πάμε τώρα στα προβλήματα που συναντούσαν όσοι τ/κ ήθελαν να ψηφίσουν.

Οι κάλπες για τους τ/κ στήθηκαν στη νότια Κύπρο – όχι στην πράσινη γραμμή. Για να ψηφίσουν έπρεπε να έρθουν στα οδοφράγματα που αυτό, αν δεν μένει κανείς «δίπλα» στα οδοφράγματα,  σημαίνει ταξίδι τουλάχιστο μισής ή μιας ώρας (με δικό τους αυτοκίνητο, βενζίνη και ασφάλεια – για να περάσεις στο νότο, χρειάζεσαι μίνιμουμ ασφάλεια 25 ευρώ). Από τα οδοφράγματα μέχρι την κάλπη και πίσω οι αποστάσεις ήταν κατά κανόνα από ένα μέχρι και δύο χιλιόμετρα (μέσα σε περιοχές ε/κ όπου ο μέσος τ/κ δεν ήξερε τους δρόμους, τουλάχιστον καλά)!

Ακόμα δεν υπήρξε πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση των τ/κ. Τρεις μόνο μέρες πριν τις εκλογές δημοσιεύτηκε η λίστα όσων τ/κ είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, κι εκεί οι τ/κ ανακάλυψαν ότι ένας στους τρεις δεν ήταν στις λίστες. Πολλοί που ήρθαν να ψηφίσουν ανακάλυψαν πως «δεν μπορούσαν»…

Τι λένε οι αριθμοί; Έχετε πολλά παραδείγματα υπόψη ή είναι κάποια μεμονωμένα;

Μόνο εμείς έχουμε καταγεγραμμένες πάνω από 450 περιπτώσεις.

Γύρω στο μεσημέρι, κάποιοι τ/κ συνδικαλιστές διαμαρτύρονταν έξω από ένα από τα εκλογικά κέντρα στην Λευκωσία, και αυτό διαδόθηκε μέσα από τα τ/κ ΜΜΕ κι έτσι ακόμη ένα ποσοστό τ/κ που μπορεί να είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν αποτράπηκαν από το να έρθουν στις κάλπες.

Συνολικά περίπου 2.000 τ/κ ήρθαν να ψηφίσουν, από τους 59.000 που τελικά δικαιούνταν, κι από τις 95.000 που θα έπρεπε να δικαιούνται.

Αυτό το γεγονός χρησιμοποιεί τώρα η κυβέρνηση για να πει ότι τελικά οι τ/κ δεν ήθελαν να ψηφίσουν. Οι άνθρωποι έχουν καταντήσει χυδαίοι!

Πώς επηρέασε αυτή η κατάσταση τη Δράσυ- Eylem;

Πολλοί από τους τ/κ που δεν κατάφεραν να ψηφίσουν, μας μετέφεραν ότι έρχονταν για να ψηφίσουν την Δράσυ – Eylem. Συνεπώς το 0.86% που πήρε η Δράσυ – Eylem δεν αντανακλά τη δυναμική που έχει στην πραγματικότητα.

Τι σκέφτεστε να κάνετε;

Θα υπάρξει προσπάθεια αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων. Κάποιοι συνδικαλιστές τ/κ προχωρούν μαζί με τα συνδικάτα τους στο να καταγγείλουν την κυπριακή δημοκρατία στο (κυπριακό) ανώτατο δικαστήριο, στο ευρωπαϊκό, κοκ.

Εμείς σαν Δράσυ–Eylem ξέρουμε ότι μια μάχη τέτοια με το κράτος και την ΕΕ είναι άνιση –  αλλά πρέπει να τη δώσουμε, κατά τη γνώμη μου, μαζί με τους τ/κ και σε συνεννόηση μαζί τους. Η μάχη είναι καταρχήν πολιτική, ανεξάρτητα απ’ το αποτέλεσμα. Αν αυτές οι ηγεσίες δεν είναι διατεθειμένες να ανεχτούν το δικαίωμα των τ/κ να ψηφίζουν, πως θα βρουν βιώσιμη λύση στο κυπριακό;

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα