Κύπρος: Η Anytime-Interamerican απολύει εργαζόμενους μετά από ένα μήνα απεργίας!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της «Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς», αδερφής οργάνωσης του «Ξ» στην Κύπρο, σε σχέση με τις προκλητικές απολύσεις απεργών στο τηλεφωνικό κέντρο της Anytime-Interamerican. 

Είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία απολύει εργαζόμενους που απεργούν στην Κύπρο.

Στις 9 Μαρτίου, 8 από τους 13 εργαζόμενους στο τηλεφωνικό κέντρο της ασφαλιστικής Anytime – Interamerican προχώρησαν σε απεργία λόγω της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης της εκπροσώπου των εργαζομένων, εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, και μετά την εγγραφή των εργαζομένων στο Παγκύπριο Σωματείο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΑΣΕΥ -ΠΕΟ).

Οι λόγοι της απόλυσης ήταν ότι συμπεριφερόταν με «ξένο τρόπο» προς την «κουλτούρα» της εταιρείας προτρέποντας τους υπόλοιπους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην παγκύπρια 3ωρη απεργία, που κάλεσαν όλα τα συνδικάτα στις αρχές του έτος για την ΑΤΑ!

Μετά την απόλυση, η πλειοψηφία των εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο προχώρησε σε απεργία αλληλεγγύης, ζητώντας την ανάκληση της απόλυσης.

Η εταιρεία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με την ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ που εκπροσωπεί τις απεργούς. Αν και συμμετείχαν σε δύο συσκέψεις στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, απλώς επαναλάμβαναν την ανένδοτη στάση τους ότι δεν θα πάρουν πίσω την απόλυση και ότι θεωρούν την απεργία παράνομη, αν και δεν ήταν. Στις 27/3 έστειλαν προσωπική επιστολή στους απεργούς, αγνοώντας τη συντεχνία, απειλώντας τους με απόλυση αν δεν επέστρεφαν στη δουλειά, ενώ το ίδιο έκαναν και την περασμένη Παρασκευή, όταν έστειλαν νέα προσωπική επιστολή στους απεργούς λέγοντας ότι τη Δευτέρα 10/4 αν δεν επιστρέψουν στη δουλειά τους θα απολυθούν. Το βράδυ της Δευτέρας οι απεργοί έλαβαν την επιστολή της απόλυσής τους.

Η εταιρεία θυσιάζει τους παλαιότερους και καλύτερους εργαζόμενους της, για να μην πάρει πίσω την απόλυση της εκπροσώπου τους, να μην αναγνωρίσει τη συντεχνία και να μην υπογράψει συλλογική σύμβαση με τους εργαζόμενους!

Είναι η πρώτη φορά που εταιρεία απολύει εργαζόμενους που απεργούν στην Κύπρο. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα αφεντικά γίνονται αμείλικτα αλλά και πρόθυμα να πληρώσουν πρόστιμο στο κράτος επειδή δεν τηρεί το νόμο αντί να σέβεται την εργατική νομοθεσία – συμφωνίες και δικαιώματα των εργαζομένων!

Η δημοσιότητα και η υποστήριξη που έλαβε η απεργία οδήγησε ακόμη και τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας, νεοεκλεγμένο νεοφιλελεύθερο δεξιό πολιτικό, να δηλώσει ότι η απόλυση έγινε εκτός του πλαισίου του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων και να αναθέσει τον διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων να διαχειριστεί προσωπικά την εργατική διαφορά! Την περασμένη εβδομάδα, μέσω συναντήσεων με τον επικεφαλή της εταιρείας, η εταιρεία δήθεν συμφώνησε να μην προχωρήσει σε απολύσεις, αλλά το έκαναν έτσι κι αλλιώς.

Η απεργία έχει πλέον τελειώσει. Ήταν μια από τις πιο μακροχρόνιες απεργίες των τελευταίων ετών, σε έναν κλάδο που οι εργαζόμενοι είναι δύσκολο να οργανωθούν πόσο μάλλον να κάνουν απεργία αλληλεγγύης! Ο ηρωικός τους αγώνας ήταν μια ακτίνα αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις που αντιμετωπίζουν τα εργατικά δικαιώματα τα τελευταία χρόνια. Η ΝΕΔΑ ήταν εκεί, αλληλεγγύη στον αγώνα τους, καθώς ο κάθε αγώνας είναι ένα λιθαράκι για την ανοικοδόμηση του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς στην Κύπρο που θα ανακτήσει τα εργατικά δικαιώματα που έκλεψαν τα αφεντικά από τους εργαζόμενους τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα