Κύπρος: Φάκελος – αντίσταση στις επιθέσεις των εθνικιστών στην παιδεία

Οι εθνικιστές επιχειρούν να ανατρέψουν σημαντικά βήματα και πρωτοβουλίες στο χώρο της Παιδείας.

Αρθρο από την εφημερίδα «Τhe Wall», της Νεολαίας Ενάντια στον Εθνικισμό στην Κύπρο.

Την τελευταία περίοδο έχουμε δει τις περισσότερες και πιο οργανωμένες επιθέσεις εθνικιστών των τελευταίων χρόνων. Η μεγαλύτερη έξαρση παρουσιάζεται στην παιδεία. Έχουν ανοίξει πολλά μέτωπα, καταδικάζουν οποιονδήποτε τολμά να εφαρμόσει πρακτικές που θα φέρουν τις δυο κοινότητες κοντά, παρότι όλα αυτά γίνονται μέσα στα πλαίσια της διακηρυγμένης πολιτικής της κυβέρνησης, και των στόχων της εγκυκλίου που έστειλε το υπουργείο παιδείας και αποδέχτηκαν όλοι οι φορείς στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους!

Ο στόχος της χρονιάς…

Φέτος για πρώτη φορά ο «στόχος» της σχολικής χρονιάς δεν έχει κάποιο επετειακό χαρακτήρα (πχ Μακάριος πέρυσι) αλλά αφορά την πραγματική ζωή και το μέλλον της Κύπρου, μια ειρηνική Κύπρο, ενωμένη, και με τις δύο κύριες κοινότητες ε/κ και τ/κ να συμβιώνουν και να συνεργάζονται. Μόλις ανακοινώθηκε ο στόχος ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, κάποιοι του ΔΗΣΥ και φυσικά ο αρχιεπίσκοπος άρχισαν την επίθεση τους. Δεν μπόρεσαν όμως να τον αλλάξουν. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, οι οργανωμένοι γονείς και μαθητές τον αποδέχτηκαν. Βγήκε πρόγραμμα δράσης και σε πολλά σχολεία άρχισε να εφαρμόζεται. Οι εθνικιστές όμως δεν το έβαλαν κάτω. Μέσα από μια καλά συντονισμένη και οργανωμένη δράση άρχισαν να καταγγέλλουν, να στοχοποιούν, να τερατοποιούν και να εκβιάζουν οποιονδήποτε εκπαιδευτικό τόλμησε να κάνει την δουλειά του! Να εφαρμόσει τον στόχο που το υπουργείο του υπέδειξε!

Διώκεται όποιος μιλήσει για τα γεγονότα του 1963…

Αυτό φάνηκε από την κριτική που δέχτηκε η επιστολή του υπουργού για την μέρα του Μακαρίου, από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

Η κριτική ήταν καθαρά προκατειλημμένη καθώς φάνηκε πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν διάβασε καν την επιστολή! Έλεγε για παράδειγμα ότι γίνονταν αναφορά σε παραστρατιωτικές οργανώσεις ε/κ που χτυπούσαν τ/κ. Η αναφορά αυτή, όμως, δεν υπήρχε πουθενά στην επιστολή του υπουργού.

Παρόλα αυτά τα ΜΜΕ, η ομοσπονδία των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ) και τα κόμματα ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, Ευρωκο, κλπ, επέμεναν να του επιτίθενται, δηλώνοντας ότι οποιοσδήποτε προσπαθήσει να μιλήσει για τα εγκλήματα που έκαναν οι ε/κ είναι προδότης και ψεύτης. Είναι φανερό πως γι’ αυτούς οι ε/κ εθνικιστές ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν έκαναν τίποτα !

Ριζοκάρπασο: η ειρηνική συμβίωση κατεδαφίζει το «τελευταίο οχυρό αντίστασης του κυπριακού ελληνισμού»!

Μέσα στα πλαίσια του «στόχου» η διεύθυνση και ο σύνδεσμος καθηγητών του Ριζοκαρπάσου (στην κατεχόμενη Κύπρο) αποφάσισαν να παρουσιάσουν στο σχολείο δύο θεατρικά.

Το πρώτο από την ομάδα Roof Top Theatre το οποίο παρουσίαζε κοινές ανησυχίες ε/κ και τ/κ μαθητών για το που ανήκουν, τι είναι η πατρίδα, τι μας ενώνει και τι μας χωρίζει. Το δεύτερο, «το ποτάμι» αφορά την επικοινωνία Ελλήνων και Τούρκων στον Έβρο και την αναζήτηση κοινών στοιχείων ώστε να γίνει ο Έβρος ποταμός που ενώνει και όχι που χωρίζει.

Μια καθηγήτρια του σχολείου, διάφοροι εθνικιστές σε εφημερίδες όπως το Ποντίκι και η Σημερινή, καθώς και η συντονιστική επιτροπή Καρπασίας έσπευσαν να καταδικάσουν τις κινήσεις αυτές ότι «εξισώνουν τον θύτη με το θύμα», «καλλιεργούν την υποταγή» και «μειώνουν την ελληνικότητα της περιοχής»!

Δηλώνουν επίσης ότι δεν θα έπρεπε να εφαρμοστεί ο «στόχος» για την ειρηνική συμβίωση σε αυτό το συγκεκριμένο σχολείο! Όμως ειδικά σε αυτό το σχολείο είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί η ειρηνική συμβίωση μια και οι ε/κ ζουν ανάμεσα σε τ/κ και Τούρκους!

Αποστόλου Μάρκου και ερωτηματολόγιο

Οι δεξιοί ανακάλυψαν κι ένα ερωτηματολόγιο το οποίο είπαν ότι το μοίρασε μια καθηγήτρια στο Λύκειο Αποστόλου Μάρκου με στόχο να επιρρίπτεται ευθύνη στους ε/κ για τα γεγονότα του ’63.

Ανακάλυψαν ακόμη ένα τέρας και γεμίζοντας ακόμη μια φορά τον κόσμο με ψέματα διέσυραν την καθηγήτρια.

Η ίδια σε δηλώσεις της αναφέρει ότι το ερωτηματολόγιο το έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές της κοινωνιολογίας, το θέμα το επέλεξαν οι μαθητές καθώς και τις ερωτήσεις. Το ερωτηματολόγιο ήταν ακόμη υπό διαμόρφωση και δεν μοιράστηκε σε κανέναν μαθητή. Παρόλα αυτά εφημερίδες και βουλευτές το βρήκαν και «αποκάλυψαν την συνομωσία»! Την ίδια στιγμή, υποβιβάζοντας τους μαθητές, ανέφεραν ότι είναι αδύνατο να έχουν σκεφτεί μόνοι τους τις ερωτήσεις για το ’63 αφού δεν ξέρουν ποτέ να απαντήσουν στις ερωτήσεις περί ιστορίας στα διάφορα γκάλοπ!

Οι ερωτήσεις αφορούσαν στο αν υπάρχει ενημέρωση κυρίως για τις σχέσεις ε/κ και τ/κ, για το σήμερα αλλά και για το παρελθόν καθώς και αν θα δέχονταν οι μαθητές να κάνουν κοινές δράσεις με τ/κ και ακόμη να συμβιώνουν μαζί στον σχολικό χώρο.

Μήπως αυτό που πραγματικά φοβούνται οι εθνικιστές είναι ότι οι μαθητές θα ανακάλυπταν ότι

-ναι, πραγματικά δεν υπάρχει ενημέρωση,

-ναι, πραγματικά θέλουν να τους κρατήσουν (μαθητές και νεολαία) στην άγνοια

-και, τέλος, ναι, οι ε/κ μαθητές θα ήθελαν να συμβιώσουν με τους τ/κ παρά και ενάντια στις προκαταλήψεις που τους έχουν γεμίσει το κεφάλι;

Έλα σε επαφή:

[email protected]

_________________________________________________________

Ο «πόλεμος» των εθνικιστών ενάντια σε εκπαιδευτικούς της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας

Από τις αρχές του 2009 ομάδα γονέων, μαθητών και αποφοίτων της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας ή English School -Nicosia (ES) έχουν αρχίσει πόλεμο σε μια ομάδα καθηγητών οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα διαπολιτισμικότητας του σχολείου. Καταδικάζουν όποια προσπάθεια κάνουν οι καθηγητές για να φέρουν τις δύο κοινότητες του νησιού μαζί, ε/κ και τ/κ, με το πρόσχημα ότι καταπιέζουν τους ε/κ μαθητές από το να εκφράζουν την ελληνικότητά τους!

Ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα…

Το ES είναι ιστορικά ένα σχολείο με δικό του χαρακτήρα, ένα σχολείο διακοινοτικό.

Από την αρχή της λειτουργίας του φοιτούσαν σε αυτό μαθητές από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι (ε/κ), Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Τουρκοκύπριοι (τ/κ). Ακόμη και την δεκαετία 63-74 κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων το ES είχε μαθητές και από τις δύο κοινότητες χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Οι τ/κ μαθητές έφυγαν το 1974 μετά την εισβολή.

Από το 2004 που άνοιξαν τα οδοφράγματα το ES απέκτησε πάλι τον ιστορικό του χαρακτήρα. Όμως κάτι έχει αλλάξει…

Η «ελληνικότητα» επιτίθεται

Από το 2004 έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών επιθέσεων στους τ/κ μαθητές του ES .

Το Νοέμβρη του 2006 ομάδα ακροδεξιών μαθητών χτύπησαν τ/κ μαθητές με αφορμή έναν καβγά μεταξύ 11χρονων για έναν σταυρό.

Τον Φλεβάρη του 2008 ομάδα εθνικοφρόνων εισέβαλε στην αίθουσα Τουρκικών Σπουδών, προκάλεσαν υλικές ζημιές και έγραψαν συνθήματα όπως «εθνικισμός τώρα» και «Τούρκοι φοβηθείτε».

Τον Μάη του 2008 κάποιοι έγραψαν υβριστικά συνθήματα στους τοίχους του σχολείου ένα από τα οποία είναι το περίφημο «ES is Greek» («Η Αγγλική Σχολή είναι ελληνική»).

Τα περιστατικά αυτά, καθώς και ότι οι τ/κ μαθητές κάθε χρόνο αυξάνονται – αποτελούν σήμερα το 10% των μαθητών – οδήγησαν τη διοίκηση του Σχολείου στο να λάβει κάποια μέτρα. Ένα από αυτά είναι η επιμόρφωση μιας ομάδας καθηγητών σε θέματα διαπολιτισμικότητας. Πώς δηλαδή όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή και την θρησκεία τους θα μπορούν να νοιώσουν ασφαλείς, να αντιμετωπίζονται και να αντιμετωπίζουν τους άλλους με σεβασμό για να μπορούν να εκπαιδεύονται ισότιμα.

Το πρόγραμμα αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό από όλους έχουν σχέση με το ES. Μια μειοψηφία γονέων, καθηγητών και αποφοίτων αποφάσισαν να πολεμήσουν τον διακοινοτικό, αντιρατσιστικό, αντιεθνικιστικό χαρακτήρα του ES, να τρομοκρατήσουν τους τ/κ και τους «ξένους» μαθητές, να σταματήσουν τους καθηγητές που εφαρμόζουν τις διακοινοτικές πρακτικές του σχολείου!

Ποιοι είναι; Τα παλιά «νέα του English School»

Στην αρχή του χρόνου δημιούργησαν μια ιστοσελίδα με τις θέσεις τους και όχι μόνο (www.englishschoolnews.com, που μεταφράζεται «τα νέα της Αγγλικής Σχολής»). Έχουν αναρτήσει κείμενα τα οποία καταγγέλλουν συγκεκριμένους καθηγητές, οι οποίοι συμμετέχουν στο διαπολιτισμικό πρόγραμμα του σχολείου. Τους κατηγορούν ότι είναι «επαναπροσεγγιστές» (σαν να αποτελεί έγκλημα η επαναπροσέγγιση ε/κ και τ/κ) και ότι «προσπαθούν να περάσουν συγκεκριμένη πολιτική άποψη της ιστορίας».

Την ίδια στιγμή καλούν όλους τους μαθητές, γονείς, αποφοίτους κτλ να καταγγείλουν στο site, δηλαδή δημόσια ότι άλλο «ύποπτο» έχουν δει να γίνεται μέσα στο σχολείο, μετατρέποντας έτσι καθηγητές και μαθητές σε χαφιέδες!

Όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της ανωνυμίας του site. Δεν τολμούν καν δηλαδή να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από τα κείμενα που γράφουν -τόσο θάρρος έχουν οι «πατριώτες» μας… Μέσα από την δημοσιότητα όμως που πήρε φαίνεται καθαρά ο χαρακτήρας και η προέλευση των ιθυνόντων. Βουλευτές της ΕΔΕΚ που έχουν εμπλακεί και στις επιθέσεις στα άλλα σχολεία (Βαρνάβας) καθώς και μέλη του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ όχι μόνο στηρίζουν την ομάδα αυτή αλλά από ότι φαίνεται στην ουσία βρίσκονται από πίσω της.

Το ES είναι το μοναδικό σχολείο όπου:

– Διδάσκονται μαζί ε/κ και τ/κ μαθητές

– Δεν έχει θρησκευτικά σύμβολα μέσα στις τάξεις

– Η ιστορία της Κύπρου και της Ελλάδας δεν αποτελούν υποχρεωτικά μαθήματα για όλους τους μαθητές, αλλά είναι επιλεγόμενα.

– Η 1η του Οκτώβρη (μέρα ανεξαρτησίας της Κύπρου) ξεκίνησε να γιορτάζεται πριν από έξι χρόνια και πριν 4 χρόνια ως κοινή γιορτή ε/κ και τ/κ. Για αυτό το λόγο και δεν χρησιμοποιείται στο σχολείο ο ελληνικός εθνικός ύμνος.

Το ES είναι ένα πρότυπο σχολείο για την κοινωνία της Κύπρου και πρέπει να το προστατεύσουμε!

Η πρωτοβουλία των εθνικιστών (γονιών και πρώην αποφοίτων του ES) μπορεί να είναι μειοψηφία και να μην έχει την στήριξη από κανένα επίσημο φορέα του ES, όμως είναι οργανωμένη όπως είναι και οι επιθέσεις που γίνονται στα άλλα σχολεία την τελευταία περίοδο.

Αυτοί που προσπαθούσαν να μας πείσουν τόσο καιρό ότι (δήθεν) θέλουν λύση στο κυπριακό, ισότητα με τους τ/κ, κοινό κράτος κλπ, τώρα που ήρθε ο καιρός να γίνουν τα πράγματα κάπως συγκεκριμένα δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Είναι φανερό πως το τελευταίο που θέλουν είναι η συμβίωση των δύο κοινοτήτων -πως αυτό που πραγματικά προτιμούν είναι δύο κράτη (κατ’ ακρίβεια, αν μπορούσαν, θα προτιμούσαν ένα μόνο κράτος, ελληνικό).

Γι αυτό το λόγο, τώρα που γίνονται προσπάθειες να έρθουν οι δύο κοινότητες μαζί, γεγονός που είναι το μόνο που μπορεί να λύσει πραγματικά το κυπριακό, ξεσηκώνονται και προσπαθούν να σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια.

Η επίθεση των εθνικιστών μας αφορά όλους

Η επίθεση που γίνεται τώρα στους καθηγητές και το χαρακτήρα του ES μας αφορά όλους.

Είναι επίθεση σε καθένα που προσπαθεί να φέρει τις δύο (κύριες) κοινότητες της Κύπρου κοντά.

Τέτοιες επιθέσεις το μόνο που μπορούν να δημιουργήσουν είναι παραπάνω πόλωση και μίσος, είναι να οδηγήσουν σε νέες διακοινοτικές εντάσεις, ακόμη και σε νέες αιματηρές συγκρούσεις.

Οι καθηγητές έσπασαν την σιωπή τους

Αρχικά οι καθηγητές του ES που βάλλονταν από τα πυρά των εθνικιστών κρατούσαν μια σιωπηρή στάση. Αυτή ήταν και η εντολή που είχαν από την διοίκηση του σχολείου.

Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η συνδικαλιστική ένωση των καθηγητών έχει αρχίσει, μετά από ενάμισι μήνα σιωπής να απαντά στα επιχειρήματα της «πρωτοβουλίας». Το ίδιο έκανε και η διοίκηση. Ενώ στην αρχή η θέση όλων των φορέων ήταν απλά να κλείσει το site πλέον βγαίνουν και απαντούν δημόσια σε όσα δημόσια τους κατηγορούν. Κι έτσι αποκαθίσταται η αλήθεια.

Κι έτσι θα έπρεπε να έχει κάνει από την αρχή. Γιατί όσο δεν τους απαντάμε δυναμώνουν. Πείθουν την κοινή γνώμη ότι έχουν δίκιο κι αποτελούν όχι τους θύτες αλλά τα θύματα.

Η κοινωνία με το μέρος των καθηγητών

Από την αρχή της επίθεσης ομάδες προοδευτικών καθηγητών και επιστημόνων στάθηκαν στο πλευρό τους και ξεκίνησαν εκστρατείες στήριξης.

Συγκεντρώνονται υπογραφές στήριξης στο http://www.gopetition.com/petitions/inclusive-education.html και ξεκίνησαν μια σειρά από εκδηλώσεις, πορείες, συζητήσεις για την γενικευμένη επίθεση που δέχεται η ιστορική αλήθεια και οι προσπάθειες καθηγητών και επιστημόνων να την διαδώσουν.

Οι εθνικιστές είναι οργανωμένοι και δεν θα σταματήσουν να επιτίθενται σε όποιον διαφωνεί μαζί τους μέχρι να τους σταματήσει η ίδια η κοινωνία.

Οι μαθητές, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους πρέπει να παλέψουμε συντονισμένα και οργανωμένα ενάντια στην επίθεση των εθνικιστών. Ο λαός μας δεν θα μπορέσει ποτέ να ζήσει ειρηνικά αν δεν τους περιθωριοποιήσει.

Τι ζητά η «πρωτοβουλία» (των εθνικιστών);

Η Αγγλική Σχολή:

«Να παραμείνει πολυπολιτισμική αλλά και χριστιανική»
Δηλαδή να δέχεται όλους τους μαθητές αλλά να τους κάνει χριστιανούς.

«Να έχει φιλελεύθερη νοοτροπία χωρίς δογματισμούς»
αλλά να απαγορεύει δικοινοτικές δράσεις!

«Να συνεχίσει να σέβεται την εθνική καταγωγή όλων»
αλλά να προωθεί μόνο μία, την ελληνική!

«Να επικεντρωθεί στην κοινωνική μόρφωση»
αλλά να μην μάθουν οι μαθητές ποτέ τι έγινε στον τόπο τους, γιατί τώρα ζούμε «εμείς από ‘δω κι εκείνοι από ‘κει»

«Να μην παίρνει παραδείγματα από το πώς χειρίζονται την εκπαίδευση σε άλλες χώρες διχασμένες (Ιρλανδία)»
αλλά να κάνουμε αυτά που ξέρουμε καλύτερα: Ένα ξενοφοβικό ελληνορθόδοξο μονοδιάστατο σχολείο!

– Αλλά, κατά τα άλλα, το σχολείο πρέπει «να μείνει μακριά από την πολιτική»
…μακριά δηλαδή από οποιαδήποτε άλλη πολιτική πέρα από την δική τους!

Γιατί τελικά δεν ζητούν να γίνονται και τα μαθήματα στα ελληνικά; Έτσι ώστε όποιος τ/κ ή «ξένος» θέλει να σπουδάσει στη Βρετανία να πρέπει να ξέρει …ελληνικά! Ή καλύτερα αρχαία ελληνικά, τη γλώσσα των δικών μας «προγόνων»;

Αθηνά Καρυάτη, Λευκωσία Κύπρος

______________________________________________________________

Η ιστορία της διακοινοτικής σύγκρουσης στο προσκήνιο -επιστημονική έρευνα και εθνικιστικός παροξυσμός

Ανακοίνωση Πλατφόρμας Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος" [ε/κ τμήμα]

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης ενάντια σε ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους που αποδομούν την εθνικιστική μυθοπλασία της "τουρκοανταρσίας" και τεκμηριώνουν τη συνυπευθυνότητα συγκεκριμένων πολιτικών κύκλων στην ε/κ κοινότητα για τα γεγονότα της δικοινοτικής σύγκρουσης. Ως Πλατφόρμα εκφράζουμε τη στήριξή μας στους ερευνητές και εκπαιδευτικούς αυτούς που τολμούν να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας αναλύοντας κριτικά το παρελθόν μέσα από την οπτική του μέλλοντος της χώρας μας.

Πρώτα είχαμε τις σκοταδιστικές παρεμβάσεις του αρχιεπισκόπου κ. Χρυσόστομου Β’, ο οποίος προσπαθώντας να προκαταλάβει την επιλογή των μελών και το έργο της επιτροπής για την αναθεώρηση των βιβλίων της ιστορίας, δήλωνε ότι θα καλέσει τους μαθητές να κάψουν τα βιβλία αν αυτά δεν ανταποκρίνονταν στις δικές του προδιαγραφές! Είπε ψέματα για τα σταυρουδάκια στην Αγγλική Σχολή και, ενώ δεν είχε διαβάσει την εγκύκλιο του Υπουργού Παιδείας, έσπευσε να τον κατηγορήσει. Το αποκορύφωμα ήταν η ενέργεια του ως επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου να απαιτήσει τη συμπερίληψη δυο αρχιερέων στην επιστημονική επιτροπή. Παράλληλα, είχαμε την ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ που θέλησε να μας εξηγήσει τη "σωστή" εκδοχή της ιστορίας, υποπίπτοντας -όπως έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και δημόσια- σε σωρεία λαθών και διαστρεβλώσεων. Ως εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διαφυλάσσουμε την επαγγελματική, επιστημονική και παιδαγωγική μας ιδιότητα και να αποφεύγουμε να γινόμαστε εργαλείο συγκάλυψης εσφαλμένων πολιτικών επιλογών. Η αλήθεια έστω και οδυνηρή ωφελεί και το κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά και συλλογικά όλη την κοινωνία.

Η ολομέτωπη επίθεση ενάντια στον ιστορικό Ρ. Κατσιαούνη, επειδή αναλύει επιστημονικά το πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα της διακοινοτικής σύγκρουσης υποδεικνύοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν οι διάφοροι αρνητικοί πρωταγωνιστές, αποτελεί πολιτικό παλιμπαιδισμό. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Βαρνάβας προχώρησε μάλιστα στην εκπομπή της κ. Χαραλαμπίδου "Το συζητάμε" (16/2/2009 με θέμα τα τεκταινόμενα στην Αγγλική σχολή) να απαιτήσει τη λογοκρισία της ανάλυσης του Ρ. Κατσιαούνη και να του υποδείξει ότι είναι εκτός του αποδεκτού πολιτικού πλαισίου. Η τοποθέτηση του κ. Βαρνάβα "ότι οι Ε/κ δεν είχαν παράνομη στρατιωτική οργάνωση πριν την κατάθεση των 13 σημείων" είναι εντελώς αβάσιμη και ανιστόρητη και μας οδηγεί αναπόφευκτα σε ένα από τα δυο εξής συμπεράσματα: είτε έχει ανεπαρκείς γνώσεις για τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία μη έχοντας υπόψη του το σχέδιο Ακρίτας (δημοσιευμένο στην Κατάθεση του Γλαύκου Κληρίδη και αναλυμένο στα βιβλία των Μακάριου Δρουσιώτη και Σπύρου Παπαγεωργίου), είτε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας αντιμάχεται την αποκάλυψη των σκοτεινών πτυχών της πολιτικής πρακτικής μερίδας της τότε ε/κ ηγεσίας. Και στις δυο περιπτώσεις ντροπιάζει τη βουλευτική ιδιότητα. Διότι δεν τιμά το κυπριακό κοινοβούλιο να έχει στις τάξεις του ούτε ιστορικά ανίδεους ούτε λογοκριτές της ιστορικής επιστήμης.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε τη συνέπεια του κ. Βαρνάβα στην προσπάθεια τρομοκράτησης της προβληματιζόμενης μερίδας της κοινωνίας με επιθέσεις ενάντια σε εκπαιδευτικούς στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας που δεν αναπαράγουν την ιστορική εκδοχή η οποία αρέσει στον ίδιο και στην εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος του, με την οποία φαίνεται να συντάσσεται περιφρονώντας τις ιστορικές ρίζες του ίδιου του χώρου που τον ανάδειξε βουλευτή. Συμπαρατάσσεται έτσι με εθνικιστές δημοσιογράφους, που μέσα από τις στήλες τους βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με παρωχημένα συνθήματα και μονοδιάστατες οπτικές, που στόχο έχουν να εμποδίσουν τον τερματισμό της διακοινοτικής σύγκρουσης και την επανένωση της χώρας. Σημειώνουμε όμως ότι η στάση του κ. Βαρνάβα και της εθνικιστικής ηγεσίας της ΕΔΕΚ απέχει πολύ από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και θα ήταν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για αυτό.

Ως Πλατφόρμα καλούμε την ε/κ επιστημονική κοινότητα να τοποθετηθεί ενάντια στη συντονισμένη επίθεση λογοκρισίας και λάσπης που δέχονται κάποια από τα μέλη της ακριβώς επειδή τολμούν να κάνουν το καθήκον τους: να παράγουν επιστημονική γνώση αντικειμενικά και νηφάλια και όχι προπαγανδιστικά, στα μέτρα των ιστορικών διαχειριστών του κράτους της ε/κ κοινότητας. Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να αρθρώνουμε απαγορευμένα ερωτήματα, να συνεχίσουμε την αντίσταση σε κάθε προσπάθεια λογοκρισίας και ενάντια σε κάθε σκοταδιστική λογική απόκρυψης της ιστορικής πραγματικότητας.

18 Φεβρουαρίου 2009

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής