Κύπρος – Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών: χωρίς ψευδαισθήσεις, για τους αγώνες του αύριο

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της ΝΕΔΑ (Νέα Διεθνιστική Αριστερά) αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Κύπρο. 

Την Κυριακή 12/2 θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών. Ο πρώτος γύρος ανέδειξε όπως έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ με 3% διαφορά οι ψηφοφόροι έστειλαν στον δεύτερο γύρο τον Μαυρογιάννη έναντι του Νεοφύτου.

Το ότι πέρασε ο Μαυρογιάννης στον δεύτερο γύρο και το γεγονός ότι ο Χριστοδουλίδης χαρακτηρίζεται από το επίσημο ΔΗΣΥ ως αποστάτης, έχει δώσει πολλές ελπίδες στην Αριστερά και στον κόσμο της επαναπροσέγγισης ότι κομμάτι του ΔΗΣΥ θα στηρίξει τον Μαυρογιάννη και έτσι θα εκλεγεί.

Σίγουρα ο Χριστοδουλίδης έχει συγκεντρώσει γύρω του ότι πιο ακροδεξιό, νεοφιλελεύθερο και εθνικιστικό. Και γι’ αυτό είναι κατανοητό γιατί ο κόσμος της Αριστεράς θα τον καταψηφίσει, ρίχνοντας ψήφο στον Μαυρογιάννη, συνοδευμένη βέβαια από πολύ έντονη κριτική.

Γιατί, η πραγματικότητα είναι ότι ο Μαυρογιάννης παραμένει ένας δεξιός υποψήφιος ο οποίος δεν πρόκειται να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.

Ήδη αμέσως μετά τα αποτελέσματα προκειμένου να ελκύσει το ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι “έχει ως προμετωπίδα την σοβαρότητα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.” Αυτή η “δημοσιονομική πειθαρχία” όμως, είναι που δεν θα του “επιτρέψει” να πάρει φιλολαϊκά μέτρα γιατί όλα τα λεφτά πρέπει να πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους που είναι πάνω του 100% του ΑΕΠ, στη φορολογική ελάφρυνση και στις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων.

Για να λυθεί το Κυπριακό;

Πολλοί αριστεροί και επαναπροσεγγιστές, αλλά και κάποια μέλη του ΔΗΣΥ, επιχειρηματολογούν υπέρ της συνεργασίας ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, μέσα από την ψήφο του ΔΗΣΥ στον Μαυρογιάννη, για να λυθεί το κυπριακό.

Αυτές οι αυταπάτες είχαν επαναληφθεί και το 2013, που πολλοί αριστεροί και επαναπροσεγγιστές χαρακτήρισαν τον Αναστασιάδη ως τον πρόεδρο της λύσης, και καλούσαν αντίστροφα το ΑΚΕΛ να συνεργαστεί με το ΔΗΣΥ για να λυθεί το κυπριακό.

Ξεχνούν όμως, όπως ξεχνούσαν και τότε ότι το ΔΗΣΥ ήταν το κόμμα που έδωσε στέγη στους πραξικοπηματίες και τους ΕΟΚΑβτζίδες. Ξεχνούσαν τότε ότι ο Αναστασιάδης ήταν ένας από τους δικηγόρους των ΕΟΚΑβτατζίδων. Ξεχνούν σήμερα ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει βγάλει ουκ ολίγες φορές πύρινους εθνικιστικούς λόγους σε σωματεία της εθνικοφροσύνης που έχουν στον τοίχο τους φωτογραφίες του Γρίβα και τεράστιες πινακίδες με το σύνθημα “Ζήτω η Ένωσις”. Ξεχνούν ότι ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα της Ελένης Σταύρου, του Θεμιστοκλέους που πήγε με το ΕΛΑΜ, και άλλους πολλούς.

Ο λόγος που ούτε ο Αναστασιάδης με τον Ακκιντζί, αλλά ούτε και ο Χριστόφιας με τον Ταλάτ δεν κατάφεραν να λύσουν το κυπριακό είναι αποτέλεσμα συγκρουόμενων συμφερόντων των άρχουσων τάξεων του νησιού, κομμάτι της σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και των γεωπολιτικών συμφερόντων διεθνώς. Συνεπώς για να λυθεί, πρέπει οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να ταχθούν και να παλέψουν ενάντια σε αυτά τα συμφέροντα, έτσι ώστε να επανενωθεί το νησί με γνώμονα τις ανάγκες των εργαζομένων και στις δύο πλευρές του νησιού και της περιοχής ολόκληρης.

Να ετοιμαστούμε για τους αγώνες της επόμενης μέρας

Για μας ως ΝΕΔΑ σημασία έχει την επόμενη μέρα να είμαστε έτοιμοι για αγώνες, χωρίς ψευδαισθήσεις. Ότι έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι, την ΑΤΑ, τις συλλογικές συμβάσεις, όλο το κράτος πρόνοιας τα έχουν κερδίσει με αγώνες. Ότι έχουμε κερδίσει στο κυπριακό, όπως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα καταφέραμε με τους κοινούς αγώνες μας ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων κι όχι με το ποιος ήταν στην εξουσία.

Όποιος και να εκλεγεί, μέσα στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής, κλιματικής ενεργειακής και γεωστρατηγικής κρίσης που επικρατεί, αλλά και της αλαζονείας του κεφαλαίου του οποίου οι εκπρόσωποι στην Κύπρο «παίζουν χωρίς αντίπαλο» ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια, η Αριστερά έχει το καθήκον να μπει μπροστά στον αγώνα ενάντια στις περεταίρω επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και για την συνέχιση των αγώνων που έχουν ξεκινήσει ήδη.

Αυτοί οι αγώνες μπορούν να δοθούν καλύτερα με ενωμένες τις δυνάμεις μας, μέσα από ένα μέτωπο της Αριστεράς και των κινημάτων, όλων όσων βρεθήκαμε στους δρόμους την προηγούμενη περίοδο. Από τη δική μας σκοπιά, σα ΝΕΔΑ παλεύουμε για τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου αλλά και μιας νέας Αριστεράς, δημοκρατικής αντικαπιταλιστικής, με ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα για μια άλλη κοινωνία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα