Κυπριακή «Δημοκρατία»: βιαστές κάντε τη δουλειά σας ελεύθερα, no problem

Ξεπέρασε κάθε όριο το κυπριακό δικαστικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα το επαρχιακό δικαστήριο Αμμοχώστου (συνεδριάζει στην πόλη Παραλίμνι). Πριν από 2 χρόνια μία νεαρή Αγγλίδα, 19 χρόνων, η οποία δούλευε στην τουριστική περιοχή της Αγίας Νάπας βιάστηκε από περίπου 12 (δώδεκα!) νεαρούς από το Ισραήλ οι οποίοι ήταν στην Κύπρο επίσης για διακοπές. Τα άτομα αυτά ήταν γόνοι πλουσίων οικογενειών από το Ισραήλ που απολάμβαναν στενές σχέσεις με τον τότε πρόεδρο της χώρας, Νετανιάχου.  

Η κυπριακή αστυνομία και στη συνέχεια η κυπριακή «Δικαιοσύνη» δώσανε ρέστα. 

Η νεαρή Αγγλίδα κατάγγειλε το περιστατικό το ίδιο βράδυ. Όμως δεν εξετάστηκε αμέσως, η αστυνομία την έστειλε πίσω να κοιμηθεί στον χώρο που είχε βιαστεί, το Pambos Napa Rocks (όπου έμενε), για μία ακόμη νύχτα και την εξέτασαν την επόμενη μέρα – 12 ώρες μετά τον βιασμό! 

Η 19χρονη κατήγγειλε ότι ενώ έκανε συναινετικό σεξ με ένα άτομο, στη συνέχεια στο δωμάτιο μπήκαν οι φίλοι του νεαρού, περίπου 12 το σύνολο, και ενώ αυτός την κρατούσε με τη βία στο κρεβάτι αυτοί την βίασαν διαδοχικά. Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν σπέρμα από τέσσερις άντρες. 

Για να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους οι νεαροί παρουσίασαν βίντεο(!) στο οποίο η κοπέλα έκανε συναινετικό σεξ (όπως είχε από την αρχή αναφέρει) με τον ένα από αυτούς. 

Με βάση αυτό το βίντεο η αστυνομία ξανακάλεσε την κοπέλα για «διευκρινήσεις». Για να πάρει τις διευκρινήσεις που ήθελε η αστυνομία την κράτησε για εφτά ολόκληρες ώρες(!) χωρίς δικηγόρο(!) και χωρίς μεταφραστή(!) όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι της. Υπό την απειλή της σύλληψης, την υποχρέωσαν να υπογράψει δήλωση με την οποία αναιρούσε την καταγγελία για βιασμό! Από θύμα κατηγορούμενη! Στη συνέχεια τη συλλάβανε και πέρασε ένα ολόκληρο μήνα υπό κράτηση, δηλαδή φυλακή!

Στηριγμένο πάνω σε αυτή την αναίρεση της καταγγελίας για βιασμό (η κατάθεση αυτή είναι ολοφάνερο πως γράφτηκε από τους ίδιους τους αστυνομικούς καθώς ήταν σε κακά αγγλικά, γεμάτη λάθη και ασυνταξίες) το κυπριακό δικαστήριο την καταδίκασε για διασπορά ψευδών ειδήσεων και πρόκληση δημόσιας βλάβης στην κυπριακή Δημοκρατία. 

Άγγλοι γλωσσολόγοι εξέτασαν την κατάθεση της 19χρονης Αγγλίδας με την οποία αναιρούσε την αρχική της κατάθεση, δήλωνε πως δεν βιάστηκε και πως είχε πει ψέματα. 

Στη διάρκεια της δίκης ο δικαστής δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει ότι η δίκη αφορούσε τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την πρόκληση δημόσιας βλάβης, αλλά όχι τον βιασμό, αφού δεν είχε υπάρξει βιασμός – εξάλλου δεν υπήρχε καταγγελία για κάτι τέτοιο!! 

Η έφεση της καταδικαστικής απόφασης θα εκδικαστεί στις 16 Σεπτέμβρη.

*** 

Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς από τι εφιάλτη πέρασε η νεαρή κοπέλα. 

Αφού όμως γύρισε στην Βρετανία με τη στήριξη των δικών της ανθρώπων και των φεμινιστικών κινημάτων και στην Βρετανία και στην Κύπρο και στο Ισραήλ ξεκίνησε τον αγώνα ενάντια στην κυπριακή αστυνομία και «Δικαιοσύνη» κάνοντας έφεση στην καταδικαστική απόφαση. 

Η Βρετανίδα έσπασε την σιωπή της. Έχει παραχωρήσει πολλές συνεντεύξεις απαντώντας σε όλα τα ψέματα που κυκλοφορούσε η αστυνομία και κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της δίκης της, ενώ η υπόθεση της έχει γυριστεί σε ντοκιμαντέρ. Είχε την διαρκή συμπαράσταση φεμινιστικών κινημάτων και στις τρεις χώρες. 

Σαν αποτέλεσμα και άλλες νεαρές γυναίκες βρήκαν την τόλμη να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν τον βιασμό που υπέστησαν όταν έκαναν διακοπές όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες. 

Μαρτυρίες από νεαρές γυναίκες για βιασμούς ή σεξουαλικές επιθέσεις στο περιβόητο Pambos Napa Rocks στην Αγία Νάπα

***

Μετά την αθώωσή τους οι βιαστές επέστρεψαν ελεύθεροι στο Ισραήλ με πανηγυρισμούς. Μπορεί να μην τιμωρήθηκαν από το κυπριακό κράτος αλλά το γυναικείο κίνημα στο Ισραήλ φρόντισε να μην περάσει στο ντούκου αυτό που έγινε. Βρέθηκε από την αρχή στο πλάι της Βρετανίδας, κάλεσε κινητοποιήσεις, απαίτησε οι βιαστές να δικαστούν στο Ισραήλ τόσο για τον βιασμό όσο και την διακίνηση του βίντεο (το οποίο είναι παράνομο στο Ισραήλ). 

Εκατοντάδες ισραηλινοί συνέβαλαν στο ταμείο για τα έξοδα της Βρετανίδας ενώ 52 από αυτούς πήγαν στην Κύπρο για να διαδηλώσουν για συμπαράσταση μαζί με το κυπριακό φεμινιστικό κίνημα, άνδρες και γυναίκες, όταν είχε γίνει η δίκη. 

*** 

Αν δεν υπήρχε το κίνημα και στις τρεις χώρες η Βρετανίδα θα μπορούσε να ήταν στην φυλακή και οι βιαστές της να κυκλοφορούν ελεύθεροι χυδαίοι και προκλητικοί. 

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου θα εξετάσει την προσφυγή της. Θα είναι μέρα κινητοποιήσεων έξω και από το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και στην κυπριακή πρεσβεία της Βρετανίας. 

Όπως όλα δείχνουν η 19χρονη Βρετανίδα είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος. 

Οι δικηγόροι της δηλώνουν πως αν χάσουν στην κυπριακή δικαιοσύνη, πράγμα καθόλου απίθανο, θα αποταθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εκεί ενδεχομένως να έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να δικαιωθούν. 

***

Από τα πιο πάνω προκύπτουν μια σειρά συμπεράσματα. 

Πρώτο, το κυπριακό κράτος καταγγέλλει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη την αδικία που γίνεται σε βάρος του από το βάναυσο, βάρβαρο, αντιδημοκρατικό κλπ, κλπ, καθεστώς της Άγκυρας… Όταν όμως αυτό το ίδιο κράτος έχει να αντιμετωπίσει ένα ανυπεράσπιστο θύμα της φαλλοκρατικής πατριαρχίας, που καλλιεργείται από το καπιταλιστικό σύστημα, γίνεται αδίστακτο και επιδιώκει να λιώσει κυριολεκτικά κάτω από τη μπότα του την «ασήμαντη» 19χρόνη που τόλμησε να αμφισβητήσει τα ιερά και τα όσια. Ιδιαίτερα όταν αυτή η «ασήμαντη» κινδυνεύει να διαταράξει τις αγαστές σχέσεις που χτίζονται ανάμεσα στο κυπριακό κράτος και το ισραηλινό καθεστώς, τον «σημαντικό» σύμμαχο στην εξόρυξη φυσικού αερίου στην περιοχή. 

Δεύτερο, η σημασία του διεθνισμού. Το φεμινιστικό κίνημα, άνδρες και γυναίκες, σε τρείς χώρες, ένωσε τις φωνές του για να υπερασπιστεί τη νεαρή Αγγλίδα. Χωρίς αυτές τις φωνές η 19χρονη μπορεί να μην έβρισκε ποτέ τη δύναμη και τα μέσα για να δώσει αυτή τη μεγάλη μάχη ενάντια στους 12 αλήτες, το κυπριακό και το ισραηλινό κράτος που την έχουνε βιάσει και ποδοπατήσει. 

Τελικά βέβαια αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια δίκη. Πρέπει να στραφεί και ενάντια στην πατριαρχία γενικά και το σαθρό καπιταλιστικό σύστημα που στο βωμό των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων του αθωώνει βιαστές, «ξαναβιάζει» και συνθλίβει τα θύματα. Πρέπει να πάρει ταξικά επαναστατικά χαρακτηριστικά, να στοχεύσει το ίδιο το σύστημα και την ανατροπή του. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να τεθεί τέρμα σ’ αυτή την σαπίλα. 

Υστερόγραφο: Την περίοδο του βιασμού το 2019 ο τότε δήμαρχος της Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος εξαπέλυε απειλές δεξιά και αριστερά ότι θα καταγγείλει για δυσφήμιση όποιον τολμήσει να πει άσχημα λόγια για την Αγία Νάπα. Σύντομα μετά ο κύριος δήμαρχος προβιβάστηκε σε υπουργό Μεταφορών και Έργων από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. 

Καμία έκπληξη – δείξε μου τον υπουργό σου να σου πω ποιος είσαι… 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα