Κυπριακές εκλογές: χρήσιμα συμπεράσματα για την Αριστερά που δεν εθελοτυφλεί

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»

 

«Αυτό σίγουρα δεν είναι το αποτέλεσμα που περιμέναμε..,»,

δήλωσε απογοητευμένος ο γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, το βράδυ της Κυριακής 22 Μάη, μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο. Και συνέχισε:

«Είναι γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ και γενικά ο κυπριακός λαός μας έστειλαν ένα μήνυμα… Αυτό που στην πραγματικότητα έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα είναι τα πολύ ψηλά ποσοστά της αποχής. Γι’ αυτό το λόγο απευθυνόμαστε στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και τους δηλώνουμε ότι έχουμε πάρει το μήνυμα που έστειλαν…

»… Σύντομα τα όργανα του κόμματος θα συγκληθούν έτσι ώστε συλλογικά και ψύχραιμα να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις….

»… Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι θέσεις που υποστηρίζουν πάνω σε κάθε σοβαρό θέμα είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και, επαναλαμβάνω, θα δώσουμε τους καλύτερους εαυτούς μας για να επαναφέρουμε το ΑΚΕΛ εκεί που αξίζει να είναι.»

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ αναγνωρίζει την ήττα του κόμματος, δηλώνει πως δεν την περίμενε, και θα αναζητήσει τις αιτίες γι’ αυτήν, αλλά την ίδια στιγμή δηλώνει «απόλυτα πεπεισμένη» ότι οι θέσεις τους είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, κι επομένως είναι σωστές. Με άλλα λόγια η ηγεσία του κόμματος δεν βλέπει να έχει κάνει πολιτικά λάθη κάπου…

Δεν υπάρχει περισσότερο τυφλός από αυτόν που δεν θέλει να δει! Το ΑΚΕΛ είχε τη διακυβέρνηση της χώρας για μια 5ετία (πριν την εκλογή Αναστασιάδη το 2013) εισήγαγε την Κύπρο στην οικονομική κρίση και εφάρμοσε μαζική λιτότητα, όμως ο κ. Κυπριανού ψάχνει ακόμα να καταλάβει γιατί ο κόσμος δε στήριξε το ΑΚΕΛ… ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει πως δεν έχουν κάνει κανένα σοβαρό πολιτικό λάθος. Τα σχόλια είναι περιττά.

Αποχή σε ιστορικά ψηλά επίπεδα

Τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών δείχνουν μια γενική ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων. Κάτι όμως που μόνο έκπληξη δεν θα έπρεπε να προκαλεί αφού αυτή η τάση γίνεται πια όλο και περισσότερο κυρίαρχη σε διεθνές επίπεδο.

Το πρώτο σημείο που αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τα ποσοστά της αποχής.

Η αποχή κυμάνθηκε στο 33,26% και τα λευκά μαζί με τα άκυρα στο 3,1% – σύνολο, δηλαδή, κοντά στο 36,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αυτό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, σε βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο.

Και δείχνει κάτι πάρα πολύ απλό: η κυπριακή κοινωνία έχει κουραστεί από τα κόμματα του κατεστημένου.

Πτώση δικομματισμού, ενίσχυση νέων σχημάτων

Αυτό το αποδεικνύει και ο τρόπος με τον οποίο μοιράστηκαν οι ψήφοι του εκλογικού σώματος. Όλα τα παραδοσιακά κόμματα της κυπριακής πολιτικής σκηνής έχασαν. Και μια σειρά νέα σχήματα κέρδισαν – χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτά τα κόμματα έχουν κάτι προοδευτικό να προτείνουν.

Κόμμα Ποσοστά Σύγκριση με προηγούμενες
ΔΗΣΥ 30,68 – 3,7
ΑΚΕΛ 25,67 – 7,1
ΔΗΚΟ 14,49 – 1,3
ΕΔΕΚ 6,18 – 2,8
Συμμαχία Πολιτών 6,01 + 6,0
Κίνημα Αλληλεγγύης 5,24 + 5,2
Οικολόγοι 4,81 + 2,6
ΕΛΑΜ (ακροδεξιά) 3,71 +2,6

Ο πιο μεγάλος χαμένος είναι το ΑΚΕΛ. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά κόμματα (τα πρώτα 4) ο δεύτερος μεγάλος χαμένος είναι η ΕΔΕΚ, που επίσης δηλώνει «αριστερή» χάνοντας περίπου το 1/3 των παραδοσιακών ψηφοφόρων της.

Την ίδια στιγμή από τα νέα σχήματα τα οποία εμφανίστηκαν δεν υπάρχει κανένα που να μπορεί να χαρακτηριστεί αριστερό. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλο είναι το κενό που υπάρχει. Σχήματα χωρίς συνεκτικό πρόγραμμα μπήκαν στη βουλή, βασικά ελκύοντας ψήφους διαμαρτυρίας.

Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς

Το πιο ανησυχητικό σκέλος του εκλογικού αποτελέσματος αφορά την είσοδο του ακροδεξιού ΕΛΑΜ στην κυπριακή βουλή.

Ειδικά για την Κύπρο, όπου η ακροδεξιά, μέσα από το πραξικόπημα του 1974, άνοιξε την πόρτα στην τουρκική εισβολή, αυτό είναι τραγικό. Μπροστά στην απουσία αριστερής εναλλακτικής τμήματα της κοινωνίας στρέφονται στους πιο επικίνδυνους δημαγωγούς.

Είναι ξεκάθαρο ότι το παραδοσιακό αριστερό κόμμα, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δώσει την απάντηση και να καλύψει το κενό που υπάρχει στην Αριστερά. Την ίδια «αδυναμία» εμφανίζει και η ΕΔΕΚ, ένα σοσιαλδημοκρατικό με έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά κόμμα.

Η πάλη για μια νέα Αριστερά είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, κι αυτό είναι για το οποίο παλεύει η ΝΕΔΑ, η αδελφή οργάνωση του  «Ξ» στην Κύπρο (δείτε σχετικά: https://xekinima.org/kypros-vouleftikes-ekloges-2016/).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα