Αρετή Δήμου – απολυμένη Συμβασιούχος του Δήμου Αθήνας
Νέο κύμα απολύσεων έχει ξεσπάσει στους ΟΤΑ και στο Δημόσιο με βάση το νόμο 4093 (τον νόμο που θέτει σε εφαρμογή το 3ο Μνημόνιο) που βγάζει σε «διαθεσιμότητα» 2000 διοικητικούς υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) αορίστου χρόνου. Η «διαθεσιμότητα» που στην ουσία συνιστά απόλυση, αφορά διοικητικούς υπαλλήλους τόσο στο Δημόσιο Τομέα όσο και στους ΟΤΑ.
Στο Δήμο της Αθήνας οι εργαζόμενοι που εντάσσονται σ’ αυτό το καθεστώς φτάνουν τους 120. Θέλοντας να αποτρέψουν τις απολύσεις των συναδέλφων τους, οι εργαζόμενοι του Δήμου προχώρησαν σε καταλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες (αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει και από τις ομοσπονδίες εργαζομένων στους Δήμους ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΟΠ-ΟΤΑ).
Τη Δευτέρα 19/11 οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθήνας είχαν κληθεί παράλληλα με την κατάληψη να συμμετέχουν μαζί με τους εργαζόμενους από άλλους Δήμους στην πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που οργάνωνε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αντ’ αυτού όμως οδηγήθηκαν έντεχνα από τις ηγεσίες των μεγάλων σωματείων του Δήμου (ΣΕΔΑ – Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθήνας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΝΑ – Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης, κ.α.) που ελέγχονται από τη ΔΑΚΕ, στην Πλ. Κοτζιά, όπου ακολούθησε συνάντηση των εκπροσώπων αυτών των σωματείων με τον Δήμαρχο Γ. Καμίνη, τον πιο «Μνημονιακό» Δήμαρχο της Ελλάδας! Για τη συνάντηση αυτή δεν είχαν ενημερωθεί – πόσο μάλλον συμφωνήσει – ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε καν τα ΔΣ όλων των σωματείων, τα οποία βρέθηκαν άθελά τους να κάνουν «support» στους «μεγαλοσυνδικαλιστές» του Δήμου. Η συνάντηση των ηγεσιών αυτών των σωματείων με τον Γ. Καμίνη δεν είχε καμία ουσία, πέρα από το να φανεί ότι οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ «κινούνται» και «ασκούν πιέσεις».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γ. Καμίνης αρκέστηκε να επαναλάβει τη θέση που είχε εκφράσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης βδομάδας: ότι θα εφαρμόσει νόμο και θα προχωρήσει στις διαθεσιμότητες-απολύσεις των εργαζομένων του Δήμου που διοικεί, αλλά θα παρέχει… ηθική συμπαράσταση στους εργαζόμενους που θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να ανατρέψουν την απόφαση απόλυσής τους (τα σχόλια περιττεύουν…).
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Β. Πολυμερόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΔΑ – γνωστός για τον αντεργατικό και προδοτικό ρόλο που έχει παίξει σε προηγούμενους αγώνες εργαζόμενων – κήρυξε τη λήξη της κινητοποίησης. Καθώς έπρεπε να παρουσιάσει όμως ένα «αποτέλεσμα» από τη συνάντηση με το Δήμαρχο, διαβεβαίωσε τους συγκεντρωμένους πως τις επόμενες 2 ημέρες δεν θα δοθεί καμία λίστα με ονόματα εργαζομένων στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να μπορέσει να εφαρμοστεί η «διαθεσιμότητα» (το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει από τους Δήμους να του αποστείλουν λίστες με ονόματα υπαλλήλων που «πληρούν τα κριτήρια» της «διαθεσιμότητας»). Η… « απόφασή» αυτή βέβαια ουδεμία σχέση είχε με τη συνάντηση με το Δήμαρχο. Αφορούσε στην πραγματικότητα την απόφαση των ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΟΠ-ΟΤΑ για συνέχιση των καταλήψεων τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να μην φύγουν από τα γραφεία προσωπικού των Δήμων λίστες με ονόματα προσωπικού προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παρόλο που υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που συνεχίζουν να πιστεύουν τις υποσχέσεις πως θα «εξαιρεθούν», θα «γλιτώσουν» κοκ – υποσχέσεις που απλόχερα μοιράζουν κομμάτια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας – ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν και συνειδητοποιούν την πραγματικότητα, αλλά και τι αγώνας χρειάζεται να δοθεί.
«Ξέρω ότι ήδη έχω απολυθεί, αλλά πρέπει να το παλέψω. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν μπορώ να κάθομαι απαθής στον καναπέ μου. Θα αγωνιστώ όσο μπορώ έστω για να μην ακολουθήσει μετά από εμένα κανείς άλλος»
λέει μια από τους 33 διοικητικούς Υπαλλήλους του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) που εντάσσεται στο καθεστώς της «διαθεσιμότητας».
«Έρχεται και η σειρά μας. Αν όχι τώρα, θα είμαστε οι επόμενοι μέσα στο 2013»
συμπληρώνει ένας από τους μόνιμους υπαλλήλους του οργανισμού.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, κάνοντας πέρα τις ηγεσίες των σωματείων τύπου Πολυμερόπουλου, που χειραγωγούν τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στη μια ήττα μετά την άλλη. Απαιτείται άμεσα κλιμάκωση του αγώνα, τόσο με καταλήψεις διαρκείας σε όλους τους Δήμους, όσο και με απεργιακές κινητοποιήσεις, σε συντονισμό και με τους εργαζόμενους στα Υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου προκειμένου να αποτραπεί το τσουνάμι των απολύσεων και να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική και η ίδια η κυβέρνηση.