Κυκλοφορεί ο 16ος τόμος της “Μαρξιστικής Σκέψης”

Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 16, Ιανουάριος – Μάρτιος 2015

Δελτίο Τύπου

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και οι διαφαινόμενες ανάλογες εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, θέτουν επί τάπητος τα ζητήματα της αριστερής στρατηγικής. Ζητήματα που αφορούν τη σχέση μεταρρύθμισης και επανάστασης, το μεταβατικό πρόγραμμα, το ενιαίο μέτωπο, τη σύνδεση της σοσιαλιστικής προοπτικής με τα ζητήματα που βάζει η εποχή της παγκοσμιοποίησης και η τωρινή παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού.

Σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα αφιερώνεται ο 16ος τόμος του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη που μόλις κυκλοφόρησε. Ο τόμος έχει τίτλο «Σύγχρονη επαναστατική στρατηγική» και χωρίζεται σε πέντε μέρη.

Στο πρώτο μέρος, «Πηγές – Ιστορία», ο αναγνώστης θα βρει κείμενα των κλασικών του μαρξισμού και άλλων επιφανών μαρξιστών: Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Γκράμσι, Λούξεμπουργκ και Τσέτκιν. Όπως σημειώνεται στον πρόλογο, πρόκειται για θεμελιακά κείμενα που «συμπυκνώνουν την ιστο­ρική εμπειρία του κινήματος», τονίζοντας «την αναγκαιότητα του ξεχωρίσμα­τος της ιστορικής πρωτοπορίας, αλλά και την πολιτική ενιαίου μετώπου και συμμαχιών που αυτή πρέπει να ακολουθεί, τη σημασία της απόκτησης στενών δεσμών με τις μάζες μέσα από τη συμμε­τοχή στους αγώνες και τα κινήματά τους, την καταπολέμηση των αριστερίστικων και σεκταριστικών λογικών». Περιλαμβάνονται επίσης οι «Θέσεις για την τακτική» του 4ου Συνεδρίου της Κομιντέρν και μια ανάλυση των επεξεργασιών του 4ου Συνεδρίου από τον Τζ. Ριντέλ.

Στο μέρος «Παγκοσμιοποίηση και σοσιαλιστική προοπτική» περιλαμβάνεται ένα κοινό κείμενο των Γ. Τόλιου και Χρ. Κεφαλή, με θέμα τα προβλήματα της επαναστατικής στρατηγικής στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, καθώς και κείμενα των Κ. Λαπαβίτσα, Τζ. Τσουνάρα και Ντ. Κοτζ εστιασμένα στο φαινόμενο της χρηματιστικοποίησης και των δυνατοτήτων αμφισβήτησης του καπιταλισμού που ανοίγει η παρούσα κρίση.

Το μεταβατικό πρόγραμμα και οι συνδέσεις στρατηγικής και τακτικής εξετάζονται σε ένα παραπέρα μέρος, «Προβλήματα της μετάβασης», από τους Σ. Σεφεριάδη, Δ. Κατσορίδα, Μ. Σκούφογλου και Β. Λιόση, ενώ ο Ε. Μάλο αναλύει τα προβλήματα των διεθνών σχέσεων με αναφορά στον Γκράμσι.

Η κινηματική εμπειρία των τελευταίων χρόνων προσεγγίζεται στο μέρος «Σύγχρονα κινήματα» από τους Π. Μακρίδη (Κίνημα των Πλατειών), Τ. Γιαννόπουλο (αντιναζιστικό κίνημα) και Δ. Καλτσώνη (επαναστατικές εμπειρίες στη Λατινική Αμερική). Και το τεύχος ολοκληρώνεται με δυο κείμενα πάνω στο δίλημμα «Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση». Η Χ. Σκοτ αναλύει την αντιπαράθεση Λούξεμπουργκ – Μπερνστάιν, ενώ ο Ντ. Γκλουκστάιν αναφέρεται στην ευρύτερη σύγκρουση ανάμεσα στον επαναστατικό μαρξισμό και το ρεφορμισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες, Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, 11473 Αθήνα, τηλ. 210 8222835, [email protected]. Βιβλιοπωλείο, τηλ. 210 3221580.

7,135ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής