Κυβέρνηση και εργοδοτικοί φορείς συμφωνούν για το Ασφαλιστικό

Του Πάνου Γιακουμίδη

Προ λίγων ημερών είχαμε τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους μεγαλύτερους εργοδοτικούς φορείς της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ) σε ότι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,5% (1% για τον εργοδότη και 0,5% για τον εργαζόμενο).

Προτού όμως προχωρήσουμε στο τι σημαίνει αυτό, πρέπει να θυμηθούμε τι θεσμοθέτησε η συγκεκριμένη κυβέρνηση, μετά τη μνημονιακή μετάλλαξή της και τη μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Μερικά από τα μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση Τσίπρα

Μερικά από τα αισχρά και βάρβαρα μέτρα που πέρασαν το 2015 είναι

 • η μείωση της κατώτατης σύνταξης κατά 94€ (από τα 486€ στα 392€),
 • η αύξηση της εισφοράς περίθαλψης των συνταξιούχων κατά 2% με συνέπεια να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις,
 • η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 6% με την επιβολή εισφορών υγειονομικής περίθαλψης αντίστοιχου ποσοστού,
 • η κατάργηση του ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) για το 20% των δικαιούχων κατώτατης κύριας σύνταξης μέσω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019,
 • η κατάργηση της κατώτατης σύνταξης για 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες (σύνταξη που είχε καταργηθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και επαναθεσμοθετήθηκε από την 1η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νόμο 4331/2015, όταν ήταν ακόμη αντιμνημονιακή),
 • η επιβολή επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνταν πρόωρα
 • και φυσικά η καθιερωμένη αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για έναν καταστροφικό οδοστρωτήρα δικαιωμάτων. Φυσικά, όλες οι αντιμνημονιακές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ περί φιλολαϊκών μέτρων για εργαζόμενους και συνταξιούχους πήγαν περίπατο και ταυτόχρονα οι δυνάμεις του κεφαλαίου δεν αγγίχτηκαν καθόλου.

Έτσι πληρώνει το κεφάλαιο;

«Ήρθε η ώρα να πληρώσει και το κεφάλαιο για τη κρίση» δηλώνουν με γελοία «υπερηφάνεια» κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενοι στο γεγονός ότι καλούνται οι εργοδότες να αυξήσουν τις εισφορές τους κατά 1% (βέβαια ανάμεσα στα νέα μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση Κατρούγκαλου, έχουμε ενδεικτικά, μείωση στις κύριες συντάξεις 15-30%, για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2016,  τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες, αύξηση των εισφορών από τους εργαζόμενους κατά 0,5%, κλπ…).

Μάλιστα οι εργοδοτικοί φορείς συμφώνησαν με «μεγαλοψυχία» σε αυτή τη «θυσία»! Καθόλου περίεργο! Το προτιμούν πολύ περισσότερο από την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 751 όπως είχε προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αντιμνημονιακό του παρελθόν! Το προτιμούν πολύ περισσότερο από τα φιλεργατικά μέτρα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, της διαιτησίας την αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης κ.α.

Να τι δήλωσαν οι εργοδοτικοί φορείς

Ας πάμε όμως να δούμε τι ακριβώς συμφώνησαν οι εργοδοτικοί φορείς με την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών ενώσεων.

«Οι πρόεδροι είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:

1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο.

2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

3) Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».[1]

Οι εργοδοτικοί φορείς, λοιπόν, συμφώνησαν σε προσωρινή (!) αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Με άλλα λόγια, μπροστά στα τεράστια οφέλη που θα έχει το κεφάλαιο από τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων της οικονομίας που έχει αποφασίσει να κάνει η κυβέρνηση, μπροστά σε όσα έχει ήδη κερδίσει από το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας εδώ και 5 χρόνια, μπροστά στις συνεχείς μειώσεις των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων τα προηγούμενα χρόνια, μπροστά στις φοροαπαλλαγές, οι καπιταλιστές της χώρας δέχονται με «μεγαλοψυχία» να δώσουν ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ κάποια ψίχουλα για την δήθεν αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού ζητήματος!

Αλήθεια, ποιο από τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται τα τελευταία 5 χρόνια ήρθε κι έμεινε προσωρινά; ΚΑΝΕΝΑ. Η κυβέρνηση όμως που θα καταργούσε με ένα νόμο το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους, όχι μόνο πέρασε σειρά βάρβαρων σκληρών μέτρων κατά της κοινωνίας και των εργαζομένων, αλλά «χαριεντίζεται» επί μονίμου βάσεως με τους μεγαλοεπιχειρηματίες συμφωνώντας μαζί τους ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ αύξηση στις εισφορές τους κατά 1%! Και για να μη κοροϊδευόμαστε όλα αυτά συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο να υπάρξει «στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων».

Το «ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο» των κυβερνώντων

Αυτή τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς η κυβέρνηση, με επίσημες δηλώσεις, τη θεωρεί ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο! Θεωρεί πως οι δανειστές δεν θα πάνε «κόντρα» στα συμφέροντα του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου που υπηρετούν…

Βέβαια, μπορεί να προσγειωθούν ανώμαλα. Είναι πολύ πιθανό οι δανειστές να απαιτήσουν κι άλλο «αίμα» κι άλλες «μεταρρυθμίσεις». Και είναι σίγουρο, πάλι, πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα «διαπραγματευτούν σκληρά» αλλά στο τέλος για χάρη της «ευρωπαϊκής» πορείας της χώρας, θα υποχωρήσουν στο «ρεαλισμό» των μνημονίων!

Η εργατική τάξη, τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα, οι νέοι-ες, οι αγωνιστές της βάσης, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτήν τη κυβέρνηση, όσο κι αν παριστάνει τη φιλολαϊκή. Τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανή.

Εμείς, από την πλευρά μας έχουμε καθήκον να μπλοκάρουμε αυτές τις επιθέσεις:

 • Συγκροτώντας μαχητικές, ενωτικές και μαζικές επιτροπές ανά γειτονιά και εργασιακό χώρο.
 • Στηρίζοντας κάθε εργαζόμενο και εργατικό σωματείο που θα αντιδράσει σ’ αυτές τις εξελίξεις και γενικά στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
 • Στηρίζοντας, με δομές αλληλεγγύης, κάθε άνεργο, συνταξιούχο, κλπ, συμπολίτη μας που δεν έχει, λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται, πρόσβαση σε ρεύμα-νερό-θέρμανση.
 • Με διαρκή συντονισμό εργατικών σωματείων, επιτροπών κατοίκων, οργανώσεων της Αριστεράς, άλλων συλλογικοτήτων (πχ του αντιεξουσιαστικού χώρου που συμμετέχουν στο κίνημα) και ανένταχτων αγωνιστών της βάσης για να αποκρούσουμε αποτελεσματικά τις επιθέσεις που έρχονται.
_____________
[1] Ανοιχτοί σε μικρή, προσωρινή αύξηση ασφαλιστικών εισφορών οι εργοδοτικοί φορείς

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα