Κυβέρνηση εμπρηστών!

Αδιαφορία; Ηλιθιότητα; Έγκλημα; Η όλα μαζί;

Χάσαμε την Πάρνηθα, χάσαμε το Πήλιο, δεκάδες χιλιάδες ακόμα στρέμματα πράσινου και μαζί κι ανθρώπινες ζωές – πρώτα στην Αγιά και στη συνέχεια οι εποχιακοί δασοπυροσβέστες στην Κρήτη. Γιατί;

Πριν την καταστροφή η κυβέρνηση θριαμβολογούσε και μετά δήλωνε «σχετική επιτυχία». Στη συνέχεια αναζητούσε τους υπεύθυνους στους εμπρηστές, τα καλώδια της ΔΕΗ, τον πυκνό καπνό και την πυκνή χλωρίδα…

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι πυροσβέστες όμως καταγγέλλουν:

– Λείπουν τουλάχιστον 4.000 πυροσβέστες από τον συνολικό αριθμό των 12.000 περίπου που απαιτούνται

– Για την αντιμετώπιση πολλών ταυτόχρονων μετώπων χρειάζονται 100 πυροσβεστικά αεροπλάνα – υπάρχουν μόνο 22!

– Ο υπόλοιπος εξοπλισμός είναι όχι μόνο λίγος αλλά και πανάρχαιος – ηλικίας 25 με 30 χρόνων και εύκολα τίθεται εκτός λειτουργίας

– Οι εποχιακοί πυροσβέστες στους οποίους καταφεύγει η κυβέρνηση για να καλύψει πάγιες ανάγκες δεν περνούν από καμία σοβαρή εκπαίδευση, ενώ το κράτος δεν τους παρέχει καν φορητούς ασυρμάτους για μεταξύ τους επικοινωνία (βλέπε συνεντεύξεις πυροσβεστών, https://xekinima.org/news/display.php?tbl=news&id=484).

– Δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, δεν υπάρχουν καν χάρτες στη διάθεση των πυροσβεστών, συχνά δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι ή είναι άβατοι λόγω εγκατάλειψης! (ο.π.)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ!

Επομένως υπάρχει ένας υπεύθυνος για τα πιο πάνω εγκλήματα κι αυτός είναι η κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν εμπρηστές ή όχι, (που υπάρχουν!) ούτε αν οι πυλώνες της ΔΕΗ, πετάνε σπινθήρες (που πετάνε!). Το ζήτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση όταν αυτά τα αναπόφευκτα θα συμβαίνουν. Τους είδαμε και τους θαυμάσαμε: Κάνανε ρουσφέτια με την πρόσληψη αγροφυλάκων αντί να κοιτάνε να προσλάβουν πυροσβέστες!

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!

Το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον είναι ψεύτικο! Η πραγματική πολιτική τους είναι η συνειδητή παραχώρηση των δασών στην κερδοσκοπία των εργολάβων και των καταπατητών.

Ο πρόσφατος νόμος για νομιμοποίηση των αυθαίρετων – που αποσοβήθηκε μόλις στο παρά πέντε – το αποδεικνύει. Η τεράστια προσπάθεια να αναθεωρήσουν το άρθρο 24 για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων επίσης το αποδεικνύει!

Και ακόμα και μέσα στη βδομάδα που πέρασε, έχουμε την άρνησή τους να δεσμευτούν στην μετατροπή του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο, ενώ στο κέντρο της Αθήνας, ο «περιβαλλοντικά ευαίσθητος» Σουφλιάς ανήγγειλε (τύπος, Τετάρτη 11/7) τον αποχαρακτηρισμό της γωνίας Σταδίου Αιόλου(πρώην Κατράντζος) και την απόδοση της στους εργολάβους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ;

«Δεν υπάρχουν λεφτά» λένε ξανά! «Γι’ αυτό δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, αεροπλάνα, ελικόπτερα, πυροσβέστες κλπ»…

Ψέμα!

Η Ελλάδα είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ, και είναι η πρώτη στη λίστα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Επομένως λεφτά υπάρχουν, πλούτος παράγεται, αλλά είναι για να καλυφθούν «άλλες ανάγκες». Οι «ανάγκες» των πλούσιων φίλων του Καραμανλή, του Αλογοσκούφη, του Δούκα του Κεφαλογιάννη, κοκ, οι «ανάγκες» των «αχόρταγων» εφοπλιστών, των βιομήχανων και των τραπεζιτών, που θέλουν να βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται «κι ας καούν όλα»!

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση λέει δεν υπάρχουν λεφτά, μειώνει τη φορολογία των επιχειρήσεων από 35% (ήταν 45% πιο παλιά) σε 25%, με στόχο το 20% και πιο κάτω.

Κι αυτό τα λέει όλα. Ότι δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας πιστά τον προκάτοχό της, το ΠΑΣΟΚ, κόβει από τον προϋπολογισμό, για να μπορεί να χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο. Κι αυτό μεταφράζεται σε εγκλήματα σε βάρος της κοινωνίας. Κανένας άλλος χαρακτηρισμός δεν είναι αρκετός, πια.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ!

Ας μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός και καμία αυταπάτη. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Χρειαζόμαστε και απαιτούμε:

– άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμων δασοπυροσβεστών,

– άμεσες μαζικές δαπάνες για εξοπλισμό – πυροσβεστικά αεροπλάνα, οχήματα και άλλα μέσα

– αντιπυρικές ζώνες σε όλη την Ελλάδα

– δασικοί χάρτες εδώ και τώρα, αυτόματη κατεδάφιση κάθε αυθαίρετου που βρίσκεται μέσα σε δάσος

– άμεσα να γίνουν μητροπολιτικά πάρκα στο Ελληνικό και στο Γουδί.

– βαριά φορολογία στο κεφάλαιο για να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες για το περιβάλλον.

Μόνο κάτω από τη δική μας πίεση, κάτω από το χτίσιμο μαζικών κινημάτων, τοπικών επιτροπών, και δραστηριοποίησης των κατοίκων σε επιτροπές και πρωτοβουλίες, μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να πάρουν μέτρα που να σέβονται το περιβάλλον.

Μακροπρόθεσμα, όμως, χρειάζεται σύγκρουση με το ίδιο το σύστημα του κέρδους, τον καπιταλισμό, ο οποίος υποτάσσει την κοινωνία στην υπηρεσία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Μακροπρόθεσμα πρέπει να χτίσουμε μια μαζική αριστερά, έτοιμη να συγκρουστεί και να ανατρέψει το καπιταλιστικό σύστημα, για τον σοσιαλισμό, τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα