Σήμερα, Κυριακή 10/11 – Θεσ/νίκη: Εκδήλωση ενάντια στην καύση απορριμμάτων

Δημοσιεύουμε κοινό κάλεσμα κινήσεων και σχημάτων των δήμων και της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης για εκδήλωση σχετικά με την καύση σκουπιδιών την Κυριακή 10 Νοέμβρη στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πρωτοβουλία των κινήσεων/σχημάτων Δήμων και Περιφέρειας

  • ΑΝΥΠΑΚΟΗ Αμπελοκήπων-Μενεμένης
  • ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ Θέρμης
  • ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ/ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ Θεσσαλονίκης
  • ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ Νεάπολης-Συκεών
  • ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία

για το ζήτημα της διαχείρισης και της απειλούμενης καύσης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Στη συζήτηση των κινήσεων εκφράστηκε η συνολική αντίθεσή μας στα σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθούνται από κυβέρνηση-περιφέρεια-δήμους με κυρίαρχο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου που βλέπει ως νέα πηγή άντλησης κέρδους τη βιομηχανία των απορριμμάτων. Στη Θεσσαλονίκη και στην παρούσα φάση προωθείται η καύση των απορριμμάτων ως «λύση» για την μείωση του όγκου των σκουπιδιών που θάβονται ενώ παραβλέπονται όλες οι άλλες πολύ πιο αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις (ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία (μέσω ΣΔΙΤ, δηλ. με ευθύνη για τις μελέτες και κατασκευή από ιδιώτες, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από κονδύλια κρατικά και ΕΣΠΑ παράλληλα με τραπεζικό δανεισμό, ενώ θα τους παραχωρηθεί η διαχείριση των μονάδων για 25 έτη, εισπράττοντας αυξημένα τέλη από τους Δήμους τα οποία τελικά θα επωμισθούν οι Δημότες) δύο φαραωνικών διαστάσεων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), οι οποίες θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η πρώτη στον Αγ. Αντώνιο Θέρμης (θα δέχεται συνολικά 150.000 τν/έτος των σύμμεικτων απορριμμάτων, από τον Ν. Χαλκιδικής και το 35% του Ν. Θεσσαλονίκης) και η δεύτερη σε μη χωροθετημένη ακόμη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα δυναμικότητας 300.000 τν/έτος απορριμμάτων από τους Ν. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και το 65% του Ν. Θεσσαλονίκης). Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ποσότητες αφορούν το 50% του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων (με την προϋπόθεση το άλλο 50% να προδιαλέγεται και να ανακυκλώνεται από τους Δήμους), σε μια προσπάθεια του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), των Δήμων και της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας να παρουσιαστούν οι ΜΕΑ σαν έργα φιλικά στο περιβάλλον αλλά κυρίως για να καταφέρουν να απορροφήσουν κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2021- 2027 το οποίο δεν θα χρηματοδοτεί πλέον έργα επεξεργασίας σύμμεικτων.

Το προϊόν των δύο Μ.Ε.Α. (RDF και SRF, απορριμματογενές καύσιμο δηλ., πλαστικό, χαρτί, αποξηραμένα οργανικά, ύφασμα, ξύλο, κλπ.) προβλέπεται να χρησιμοποιείται ως καύσιμο στις βιομηχανίες «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία και «ΧΑΛΥΨ» στη Σίνδο (όπως οι ίδιες ζητούν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της λειτουργίας τους), με μεγάλους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων (όπως προειδοποιούν ιατρικοί σύλλογοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες). Από την παραγωγή διοξινών, φουρανίων κ.ά. προϊόντων της καύσης τους.

Συμφωνήθηκε ότι η καύση απορριμμάτων δεν μπορεί με κανένα τρόπο να γίνει αποδεκτή, όπου και από όποιον κι αν γίνεται, πολύ δε περισσότερο όταν ανατίθεται σε ιδιωτικά συμφέροντα που στοχεύουν στην αύξηση των κερδών τους και μόνο. Δεν μπορεί παραπέρα να θεωρηθεί ως μέθοδος φιλική στο περιβάλλον (και Α.Π.Ε.), ούτε καν φιλικότερη από την ταφή. Ούτε θάψιμο ούτε κάψιμο! Η Περιφέρεια Κεντ. Μακεδονίας και οι Δήμοι να πάρουν θέση: ή με τους κατοίκους την υγεία και τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ή με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, αλλά και απέναντι σε αυτά που οι ίδιοι υπόσχονταν, σχεδίαζαν και ψήφιζαν πριν μερικά χρόνια. Να εφαρμόσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων τα οποία κρατάνε στα συρτάρια και προέβλεπαν διαλογή στην πηγή με 5 ρεύματα, πράσινα σημεία διαλογής ανά Δήμο, ΚΔΑΥ, μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων κλπ. Μόνη πραγματική απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων είναι ν’ αλλάξουμε τη γενεσιουργό αιτία, την επιδίωξη μεγαλύτερου κέρδους για τους καπιταλιστές μέσα από την παραγωγή προϊόντων μιας χρήσης, την υπερβολικής χρήση συσκευασιών και μάλιστα πλαστικών κ.ά. Ανάγκη να απαιτήσουμε αρχικά τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και στη συνέχεια μια άλλου τύπου διαχείρισή τους.

Παλεύουμε για εξοικονόμηση φυσικών και ενεργειακών πόρων, μέσα από τη μείωση των απορριμμάτων (με δραστικό περιορισμό συσκευασιών, πλαστικού κ.ά. που τίποτα άλλο δεν εξυπηρετούν παρά την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους), τη διαλογή στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Η επιστημονική γνώση και η πρόοδος της τεχνολογίας μας παρέχουν τη δυνατότητα να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων, μας προσφέρουν τη δυνατότητα να υπάρχει, σήμερα και όχι στο απώτερο μέλλον, ένα σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, με δημοκρατικό κοινωνικό σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των ανταποδοτικών τελών για τους πολίτες, την υγεία όλων μας και νέες θέσεις μόνιμης εργασίας. Ένα τέτοιο σύστημα έχει μία απαραίτητη προϋπόθεση: να σχεδιάζεται και να χρηματοδοτείται από το δημόσιο, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι τις «μπίζνες» και το κέρδος του κάθε εργολάβου της «βιομηχανίας των απορριμμάτων». Όλα αυτά όμως μπορούν να επιβληθούν μόνο μέσα από μαζικούς κοινωνικούς αγώνες.

Οργανώνουμε καμπάνια ενημέρωσης με στόχο την ενεργοποίηση των κατοίκων και τη διαμόρφωση μπλοκ ανατροπής των σχεδίων καύσης των απορριμμάτων και γενικότερα της περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής.

Στοχεύουμε στη δημιουργία ανοιχτής «Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης κατά της Καύσης των Απορριμμάτων».

Η εκδήλωση στο fb εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα