Κύπρος: Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας και δίψας αιτητή πολιτικού ασύλου Σαράρ Κονούρ Ταμπρίζι

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση από την ιστοσελίδα της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς – Yeni Enternasyonalist Sol, αδερφής οργάνωσης του «Ξ» στην Κύπρο και μέλος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής – ISA

Από χθες – Κυριακή 5/4 ο αιτητής πολιτικού ασύλου από το Ιράν, Σαράρ Κονούρ Ταμπρίζι, ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας για να εισακουστούν τα αιτήματά του και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του.

Μέσα στις συνθήκες του κορωνοιού, τα προβλήματα των αιτητών πολιτικού ασύλου πολλαπλασιάζονται. Η καθυστέρηση εξετάσεων των αιτήσεων τους, ειδικά σε περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένα φόβο δίωξης και ανάγκης παροχής πολιτικού ασύλου, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μην παραχωρεί πάνω από τον ελάχιστο αριθμό πολιτικού ασύλου, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης, τα λιγοστά κουπόνια που λαμβάνουν από τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, τα καταλύματα τα οποία είναι σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να τηρούν βασικούς όρους υγιεινής, έχουν ωθήσει πολλούς αιτητές στα όρια της απόγνωσης.

Ένας από αυτούς ο Σαράρ Κονούρ Ταμπριζί, αιτητής πολιτικού ασύλου από το Ιραν. Ο Σαράρ ήταν πολιτικός ακτιβιστής στο Ιράν και μέλος της μειονότητας των Γκοναμπάντι Σούφιδων οι οποίοι δέχονται καταστολή από το Ιρανικό Καθεστώς. Πολλοί από τους συναγωνιστές του και μέλη της μειονότητας στην οποία ανήκει βρίσκονται στις φυλακές του Ιράν για χρόνια. Έτσι ο Σαράρ δραπέτευσε της κατάστασης, ερχόμενος στην Κύπρο σε αναζήτηση μιας ασφαλούς διαβίωσης.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ξενοδοχείο που μισθώνει το τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας στην Γαλάτα, και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας. Ο κίνδυνος για τη ζωή του είναι μεγάλος συνεπώς καλούμε τους φίλους/μέλη και αναγνώστες μας να δείξουν την αλληλεγγύη τους άμεσα, προκειμένου να γίνουν αποδεχτά τα νόμιμα δικαιώματά του – της παραχώρησης από την Κυπριακή Δημοκρατία πολιτικού ασύλου και της παροχής αξιοπρεπούς διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δημοσιεύουμε το μήνυμα που λάβαμε από τον ίδιο:

Εγώ, ο Σαράρ Κονούρ Ταμπρίζι, πολιτικός ακτιβιστής και μέλος της μειονότητας των Γκοναμπάντι Δερβίσιδων, διέφυγα από το Ιράν για να σώσω τη ζωή μου και έκανα αίτηση για άσυλο στην Κύπρο.

Τώρα, ξεκίνησα ανοιχτή απεργία πείνας – αρνούμενος να δεχτώ τροφή και νερό – ως μέσο διαμαρτυρίας για την απελπιστική κατάστασή μου.

Διαμαρτύρομαι για τα παρακάτω:
1. την παράνομη καθυστέρηση της εξέτασης της αίτησης του αιτήματος μου για άσυλο χωρίς να παρέχεται οποιαδήποτε αιτιολογία.

2. τις συχνές συλλήψεις μου για κανένα λόγο, και την λεκτική και φυσική κακοποίηση.

3. την έλλειψη ανταπόκρισης και άρνησης από λειτουργούς της UNHCR να μου επιτραπεί να συναντήσω άλλους πρόσφυγες

4. την επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση να μου παραχωρήσουν την (πενιχρή) οικονομική βοήθεια.

5. τον ρατσισμό και προσβλητική συμπεριφορά με την οποία με αντιμετώπισαν από το τμήμα ευημερίας.

6. την συστηματική κακοποίηση που δέχτηκα με την μεταφορά μου σε απομονωμένα ορεινά χωριά.

7. την έλλειψη παροχής επαρκούς ιατρικής περίθαλψης.

5 Απρίλη 2020

——

I, Sharar Konour Tabrizi, political activist and a member of Gonabadi Dervish minority, fled Iran to save my life and applied for asylum in Cyprus.

Now, I started an open-ended hunger strike- refusing eating and drinking- to protest against my dire situation.

My protests are as follow:
1. Illegal delay in examining my asylum application without giving any reason.
2- Frequent arrests with no reason, and being abused verbally and physically.
3- Unresponsive and refusal to meet refugees by UNHCR officials.
4- Repeated delays to send (little) financial aid.
5- Racism and offensive behavior by the welfare office.
6- Systematic abusive treatment against me by relocating and sending me to the remote mountain villages.
7- No sufficient medical care

April .5, 2020

Καλούμε τους φίλους, μέλη, αναγνώστες μας να στείλουν γράμματα αλληλεγγύης στην απεργία πείνας του Σαράρ, στον Υπουργό Εσωτερικών, την Υπηρεσία Ασύλου και τις υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Επισυνάπτουμε ενδεικτική επιστολή που μπορεί να σταλεί, συνοδευόμενη από το γράμμα του Σαράρ:

Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας και δίψας αιτητή πολιτικού ασύλου από το Ιραν, Sharar Konour Tabrizi.

Αγαπητοί κύριοι/κυρίες,
Ενημερωθήκαμε για την απεργία πείνας και δίψας στην οποία έχει προχωρήσει ο αιτητής πολιτικού ασύλου Sharar Konour Tabrizi, από τις 5/4. Η κίνηση αυτή δείχνει την απόγνωση στην οποία βρίσκεται. Ζητάμε την άμεση εξέταση της αίτησής του και την παραχώρηση πολιτικού ασύλου, έτσι ώστε να μπορεί να ζήσει με ασφάλεια στην Κύπρο, καθώς και την παραχώρησή του αξιοπρεπούς συνθηκών διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όπως δικαιούται σύμφωνα με το νόμο.

Προς:

Κωνσταντίνο Γρηγοριάδη, Υπουργό Εσωτερικών

[email protected]

[email protected]

Σταύρος Χριστοφή, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου

[email protected]

Στις υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας

[email protected]

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής