Κτήμα Δρακόπουλου: Πάρκο ή τσιμέντο;

Του Χάρη Σιδέρη

Ο αγώνας των κατοίκων των Πατησίων για τη διάσωση του κτήματος Δρακόπουλου συνεχίζεται 1,5 μήνα μετά την παράνομη και άρον ? άρον κατεδάφιση (12/8/09) του πρώτου εργοστασίου υφαντουργίας στην Ελλάδα από τον Ερυθρό Σταυρό σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Παράλληλα με τις κυριακάτικες δράσεις στο χώρο του κτήματος (δενδροφυτεύσεις, πότισμα φυτών, γκρέμισμα του μαντρότοιχου που χωρίζει το γκρεμισμένο κομμάτι από το υπόλοιπο πάρκο, λαϊκά γλέντια), βρίσκεται σε εξέλιξη και ο δικαστικός αγώνας. Η συντονιστική επιτροπή έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην (παράνομη) έκδοση της άδειας κατεδάφισης (11/8/09). Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καθημερινές παρεμβάσεις και το μάζεμα υπογραφών στο χώρο του πάρκου.

Κάτω από τις αντιδράσεις των κατοίκων και τη γενική κατακραυγή ο πρόεδρος του ΕΣ Αντρέας Μαρτίνης επιχειρεί αναδίπλωση με συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής 27/9/09. Χαρακτηριστικά λεει: «Τελικά επιλέξαμε τη λύση της αντιπαροχής: να χτιστούν δύο κτίρια, 4.000 τ.μ. για τον Ερυθρό Σταυρό και τον Δήμο Αθηναίων και 5.000 τ.μ. για τον κατασκευαστή. Στο πρώτο, θα κατασκευαστεί 1.000 τ.μ. δημοτικού θεάτρου με πάρκινγκ 300 θέσεων κι 3.000 τ.μ. γραφείων για τη μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών του Ερυθρού Σταυρού. Ο ιδιώτης δεν θα πρέπει να κάνει εμπορικό κέντρο, αλλά μαγαζιά στο ισόγειο και από επάνω κατοικίες ή γραφεία. Έχουμε ήδη κάνει επαφές με επιλεγμένους μεγάλους κατασκευαστές.» Σε αυτά προστίθενται και η κατασκευή πεζόδρομου πλάτους 5 μέτρων ο οποίος θα γίνει εντός του υφιστάμενου πάρκου! Ο πρόεδρος του ΕΣ επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις, καθώς το αρχικό πλάνο ήταν η ανέγερση 8ώροφου εμπορικού κέντρου 13.500 τ.μ. , προτείνοντας πιο «ήπια» οικιστική ανάπτυξη. Στην ουσία βέβαια τα δύο σχέδια υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, την τσιμεντοποίηση ενός ακόμη χώρου πρασίνου.

Μετά τις εκλογές, Δήμος και ΕΣ θα επανενεργοποιήσουν τα σχέδια τους, μιας και τα οικονομικά συμφέροντα που παίζονται είναι μεγάλα. Γι αυτό και χρειάζεται εγρήγορση από τη μεριά των κατοίκων. Τα αιτήματα της επιτροπής κατοίκων είναι ξεκάθαρα:

– Κατάργηση του μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τον Ε.Ε.Σ.

– Άμεση απαλλοτρίωση του ισοπεδωμένου χώρου από το Δήμο Αθηναίων

– Χαρακτηρισμός ολόκληρου του κτήματος Δρακόπουλου ως πάρκο υψηλού

πρασίνου

– Αποκατάσταση και απόδοση των διατηρητέων κτιρίων στους κατοίκους για

πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις

Για τη στήριξη των παραπάνω αιτημάτων προγραμματίζονται πολύμορφες δράσεις (συναυλίες, τοπική πορεία, παραστάσεις διαμαρτυρίας) για τις επόμενες βδομάδες. Με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων, τα σχέδια ΕΣ και Δήμου δε θα περάσουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα