Ξεκίνημα Ζωγράφου: Όχι άλλο τσιμέντο – Μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου στο Γουδί

Με μια απόφαση εξπρές και μάλιστα μέσα σε προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση, μέσω των υπουργών πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και εθνικής άμυνας και με τη σύμφωνη γνώμη της Ντόρας Μπακογιάννη, αποφάσισε να δωρίσει χώρο 100 στρεμμάτων εντός του χώρου που προορίζεται από το νόμο 732/1977 να γίνει το μητροπολιτικό πάρκο Γουδί στον Βαρδινογιάννη ώστε να στεγαστούν τόσο οι επαγγελματικές αθλητικές δραστηριότητες του παναθηναϊκού όσο και οι επιχειρήσεις του εν λόγω επιχειρηματία.

Πρόκειται για μία απόφαση σκάνδαλο, συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής που παραχωρεί και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αττικής στο κεφάλαιο. Ελληνικό, πάρκο Ριζάρη, Πεδίον Άρεως, Λυκαβηττός, κτήμα Θων και τώρα ξανά Γουδί, που ήδη έχει υποστεί -με ευθύνη της δημοτικής αρχής- την παραχώρηση χώρων του πάρκου σε ιδιώτες (Σαργκάνης, Ύδραυλις) ή για Ολυμπιακή χρήση.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ΠΑΕ (Κόκκαλης, Βαρδινογιάννης, Γιαννακόπουλοι, Γρανίτσας) χρησιμοποιούν σαν "ασπίδα" τους οπαδούς των ομάδων τους για να πάρουν "τσάμπα" δημόσιους χώρους (πχ στάδιο Καραϊσκάκη, άλσος Ν. Φιλαδέλφειας κτλ) προκειμένου να στεγάσουν τις επιχειρήσεις τους (γήπεδα, εμπορικά κέντρα, πολυσινεμά κτλ.). Στην περίπτωση του ΠΑΟ το γήπεδο πρόκειται να γίνει μέσα στο χώρο που προορίζεται για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδί και που αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής.

Τη στιγμή που ήδη στρατόπεδα, νοσοκομεία, υπουργεία, εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων και τόσα άλλα κτίρια έχουν "φυτρώσει" στο χώρο του πάρκου και που ένα κομμάτι του ήδη μετατρέπεται σε αθλητικές εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς αγώνες, η δημιουργία και του γηπέδου του ΠΑΟ αποτελεί στην ουσία την ταφόπλακα στα σχέδια για χώρο υψηλού πρασίνου στην περιοχή.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για το γεγονός ότι τόσο οι γύρω δήμοι με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, οι κάτοικοι της περιοχής άλλά και επιστήμονες (της σχολής αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ) αντιτίθενται στην δημιουργία του γηπέδου. Αδιαφορεί ακόμα και για τις προηγούμενες δεσμεύσεις της ότι το πάρκο θα γίνει, και προχωρά στην τσιμεντοποίησή του.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο δήμος Ζωγράφου είναι από τους πλέον πυκνοκατοικημένους στην Ευρώπη και ότι συνολικά η περιοχή γύρω από το πάρκο είναι πάρα πολύ επιβαρημένη, καταλαβαίνει ότι είναι άμεση ανάγκη να μη χτιστεί στο Γουδί αυτό το γήπεδο.

Άλλωστε η μελέτη για το πάρκο του καθηγητή του ΕΜΠ, Γ. Πολύζου υποστηρίζει ότι η δημιουργία του θα μειώσει κατά 3-4 βαθμούς τη θερμοκρασία στην Αττική.

Καλούμαστε οι δημοτικές παρατάξεις της Aριστεράς, οι περιβαλλοντικές κινήσεις, οι τοπικοί φορείς, όλοι όσοι παλέψαμε με συνέπεια εδώ και χρόνια και στους 4 δήμους, για τη δημιουργία του πάρκου, να συντονίσουμε τις κινήσεις μας και να καθορίσουμε τα επόμενα κοινά βήματα.

Διεκδικούμε:

  • Να μη γίνει το γήπεδο του ΠΑΟ στο Γουδί
  • Ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου στα 965 στρέμματα ανοιχτό σε όλους τους πολίτες
  • Να φύγουν όλα τα στρατόπεδα από την περιοχή
  • Καμία εμπορευματική ή κερδοσκοπική δραστηριότητα στο χώρο του πάρκου
  • Να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι εγκαταστάσεις από το χώρο του πάρκου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα