«Ξεκίνημα» Βόλου: Ποτέ την Κυριακή!

Προκήρυξη της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στο Βόλο που διανέμεται σε παρεμβάσεις που γίνονται στην πόλη

 

Το 1909 καθιερώθηκε με νόμο η Κυριακάτικη Αργία για όλα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας. Αυτό ήταν κάτι που κέρδισαν οι εργαζόμενοι μετά από πολλούς αγώνες και απεργίες. Με τον νόμο 4177, που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το καλοκαίρι του 2013, έχει ανοίξει ο δρόμος για την κατάργησή και αυτού του δικαιώματος. Ο 4177/13 επιτρέπει στα καταστήματα να λειτουργούν 7 Κυριακές το χρόνο και δίνει το δικαίωμα στους Αντιπεριφερειάρχες να αποφασίζουν για επέκταση του μέτρου ακόμη και για όλες τις Κυριακές του χρόνου.

 

Η εφαρμογή του μέτρου έχει ήδη συναντήσει πολλές αντιδράσεις από τους εμποροϋπαλλήλους άλλα και από τους μικροέμπορους όλη της χώρας επειδή είναι κατανοητό ότι οδεύουμε προς την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων.

Για τους εμποροϋπαλλήλους το μέτρο χειροτερεύει τους όρους δουλειάς και οξύνει την εκμετάλλευση. Πλάι στους πολύ χαμηλούς μισθούς, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα ελαστικά ωράρια, τις συχνές καθυστερήσεις μισθών (μέχρι και για μήνες) τις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία έρχεται τώρα να προστεθεί και η κατάργηση του δικαιώματος στην ξεκούραση.

Για τους μικροεμπόρους –που στενάζουν λόγω της άγριας φοροεπιδρομής, των οφειλών σε ΤΕΒΕ, εφορία και τράπεζες και που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε συνθήκες μείωσης του τζίρου (λόγω της φτώχειας) και άγριου ανταγωνισμού από τις μεγάλες αλυσίδες– είναι ένα εξοντωτικό μέτρο που τους φέρνει πιο κοντά στο λουκέτο.

 

Για το λαό επίσης δεν θα προσφέρει κάτι θετικό γιατί το πρόβλημα είναι η μείωση των εισοδημάτων και η ακρίβεια και όχι ότι δεν υπάρχει χρόνος στη διάρκεια της βδομάδας για ψώνια στα μαγαζιά.

Οι μόνοι κερδισμένοι από την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες των εμπορικών αλυσίδων γιατί έτσι κλείνουν τους μικρούς ανταγωνιστές συγκεντρώνοντας στα χέρια τους μεγαλύτερο μέρος της αγοράς και ταυτόχρονα εντείνουν την εκμετάλλευση των υπαλλήλων τους.

Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι η πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων της τελευταίας 4ετίας στοχεύει από τη μια στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και από την άλλη στο τσάκισμα όλων των δικαιωμάτων που το εργατικό κίνημα κατέκτησε τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε αυτά τα πλαίσια η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας ενισχύει συνολικά το στρατόπεδο του μεγάλου κεφαλαίου εις βάρος όλων των εργαζομένων και του λαού της χώρας.

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου ο νόμος επιτρέπει την λειτουργία των καταστημάτων όμως το αν αυτό θα υλοποιηθεί εξαρτάται από όλους μας!

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου και είναι σημαντικό να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο και από τους μικροεμπόρους αλλά και από τους καταναλωτές. Γι’ αυτό την Κυριακή 2 Νοέμβρη:

 

  • Αρνούμαστε να αγοράσουμε οτιδήποτε από όποια εμπορικά καταστήματα λειτουργήσουν
  • Αρνούμαστε να ανοίξουμε τα δικά μας καταστήματα – Πιέζουμε τον εμπορικό σύλλογο να πάρει σχετική απόφαση
  • Συμμετέχουμε και περιφρουρούμε την απεργία – στηρίζουμε με την αλληλεγγύη μας τους απεργούς και παίρνουμε μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις
ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
Τοπική οργάνωση Βόλου
www.xekinima.org
facebook.com/xekinimavolou
Τηλέφωνο: 6973322182
7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής