Ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής – Το κίνημα απαιτεί: παραδειγματική καταδίκη των Νεοναζί

Η δίκη της Χρυσής Αυγής αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Μάρτη-αρχές Απρίλη.
Μετά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών απομένει μόνο ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στις 1.109 σελίδες του αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή όπως και στις 700 σελίδες του πορίσματος Ντογιάκου που προηγήθηκαν, αποτυπώνεται με νομική τεκμηρίωση αυτό που το αντιφασιστικό κίνημα «φωνάζει» από τις αρχές του 90: ότι η Χ.Α. είναι μια ναζιστική εγκληματική συμμορία που υποδύεται το πολιτικό κόμμα προκειμένου να πετύχει τον στόχο της.

«.. Ο εισαγγελέας στήριξε την άποψή του παραθέτοντας εκατοντάδες στοιχεία από την ογκωδέστατη δικογραφία για να καταδείξει ότι η Χ.Α. ξεκίνησε τη δράση της το 1987 λειτουργώντας ως εγκληματική ομάδα και στη συνέχεια με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος συνέχισε εντείνοντας τις έκνομες δραστηριότητές της. Επισημαίνει μάλιστα πως υπήρξε έξαρση των εγκληματικών τακτικών της μετά το 2012, όταν για πρώτη φορά μπήκε στη Βουλή εκλέγοντας σημαντικό αριθμό βουλευτών…» Πηγή: www.capital.gr

Τα κατηγορούμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης θα δικαστούν σύμφωνα και με το άρθρο 187 (1 έως 4) του Π.Κ. όπως καταδικάστηκαν και τα μέλη της οργάνωσης «17 Νοέμβρη».


Το δικαστήριο που θα δικάσει την υπόθεση Π. Φύσσα θα κληθεί να κρίνει και άλλες ενέργειες της οργάνωσης, όπως η δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σ. Λουκμάν –για την οποία δύο κατηγορούμενοι έχουν ήδη καταδικαστεί για ανθρωποκτονία– την επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, την επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους Αντίπνοια στα Πετράλωνα και Συνεργείο στην Ηλιούπολη, τις επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη, την επίθεση με μαχαίρι σε μαθητή στο Π. Φάληρο κ.α.

Στο εδώλιο θα καθίσει ο Φύρερ Μιχαλολιάκος και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής του 2012 περιλαμβανομένων των «ανανήψαντων» Χ.Αλεξόπουλου και Σ.Μπούκουρα, συνολικά 70 άτομα.

Από τους 70 κατηγορούμενους οι 67 αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων κατηγοριών και το βασικό αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης το οποίο επισύρει πολυετή κάθειρξη. Μία εκ των κατηγορουμένων είναι ανήλικη και δεν θα βρεθεί στο εδώλιο, καθώς παραπέμφθηκε σε δικαστήριο ανηλίκων.

Πρόκειται για μια ιστορική συγκυρία. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά θα δικαστεί ναζιστική οργάνωση που είναι πλέον 3ο κόμμα στη βουλή με 388.447 ψηφοφόρους και ενώ στην κυβέρνηση είναι η Αριστερά.

Μια διαφωνία με σημασία

Το παραπεμπτικό βούλευμα πέρασε με ψήφους 2-1. Ο εφέτης Ν. Σαλάτας που ήταν και ο εισηγητής, μειοψήφησε έχοντας την άποψη ότι θα πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος.

«..Ο δικαστής επικαλείται τη σύμβαση του Παλέρμο (κατά την άποψη του υπερισχύει της ελληνικής νομοθεσίας)  που «ορίζει ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα τη δομημένη ομάδα, που κάποια χρονική στιγμή ενεργεί με κοινό σκοπό τέλεσης ενός ή περισσότερων εγκλημάτων προκειμένου να προσποριστεί αμέσως ή εμμέσως οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος». 

Ο ίδιος εφέτης εξέφρασε αντίθετη άποψη και για το αδίκημα της οπλοκατοχής που αποδίδεται στους κατηγορούμενους διατυπώνοντας την άποψη ότι

«δεν στοιχειοθετείται σε βάρος των κατηγορουμένων διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και πυρομαχικών, αλλά απλής, διότι δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι κατείχαν τα ευρεθέντα σε αυτούς όπλα και πυρομαχικά με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Κι αυτό γιατί εφόσον δεν υπάρχει βάσιμη κατηγορία για εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να νοηθεί και σκοπός παράνομου εφοδιασμού αυτής με τα εν λόγω όπλα και πυρομαχικά». (Εφημερίδα των Συντακτών 5/2).

Αυτή η τοποθέτηση είναι σημαντική και δείχνει αφενός τους κινδύνους και αφετέρου τα όρια της νομικής αντιμετώπισης του ζητήματος της Χρυσής Αυγής.

Διόλου τυχαία οι Χρυσαυγίτες έχουν κάνει σημαία την τοποθέτηση του εφέτη Ν. Σαλάτα προσπαθώντας να την αξιοποιήσουν για να εκπέσει η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα στο site τους:

«..Ο αρμόδιος Εφέτης που ορίστηκε εισηγητής της υπόθεσης, ο μόνος δηλαδή από τα τρία μέλη του Συμβουλίου που μελέτησε σε βάθος τη δικογραφία, υπέβαλε στο Συμβούλιο εισήγηση άνω των 70 σελίδων. Στην εισήγηση αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία εγκληματική οργάνωση και οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν των κατηγοριών γιατί δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος τους ούτε καν για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας…»:

Η γνώμη, ωστόσο, που επικράτησε ήταν αυτή των άλλων δύο Εφετών, οι οποίοι έκαναν δεκτή την θέση του Εισαγγελέα και έκριναν ότι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής εφαρμόζεται πλήρως το άρθρο 187 του ΠΚ, περί εγκληματικής οργάνωσης, διάταξη που είναι αυστηρότερη από την διεθνή σύμβαση του Παλέρμο, όπως συμβαίνει και με άλλες νομοθεσίες ευρωπαϊκών χωρών.

Όσο πιο πολλοί για όσο πιο πολύ

Για το αντιφασιστικό κίνημα και την Αριστερά δεν πρέπει να υπάρχουν μπερδέματα και αμφισημίες σχετικά με τη στάση μας απέναντι στην Χρυσή Αυγή.

Το τι θα κάνει η αστική δικαιοσύνη είναι δικό της θέμα και εμείς δεν πρέπει να της έχουμε καμία εμπιστοσύνη γιατί ως θεσμός είναι ταγμένος στην υπηρεσία του κεφαλαίου και του εκάστοτε πολιτικού του προσωπικού. Είναι αυτός ο θεσμός που βγάζει παράνομες τις απεργίες, βάζει φυλακή αγωνιστές και φτωχούς, κάνει τα στραβά μάτια στα οικονομικά σκάνδαλα πολιτικών και επιχειρηματιών.

Είναι όμως και ένας θεσμός τον οποίο πιέζοντάς τον κινηματικά μπορούμε να αξιοποιήσουμε για τους δικούς μας στόχους. Το να μπουν φυλακή όσο γίνεται περισσότεροι ναζί και για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια είναι κάτι που μόνο καλό μπορεί να κάνει στο κίνημα.

Στους 18 μήνες που είναι υπόδικη η Χρυσή Αυγή και μια σειρά ηγετικά της στελέχη είναι στη φυλακή οι ρατσιστικές επιθέσεις μειώθηκαν δραστικά, έπαψαν να είναι άβατο για τους μετανάστες και την Αριστερά γειτονιές του κέντρου όπως ο Α. Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής κ.α, έκλεισαν πάνω από 10 γραφεία των νεοναζί ενώ αποψιλώθηκαν σημαντικά και οργανωτικά.

Επιπλέον έχει τεράστια σημασία να αποτυπώνεται και νομικά ότι οι ναζί είναι ναζί. Διόλου τυχαία η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να αποσείσει τον ναζισμό από πάνω της όχι γιατί δεν τον υποστηρίζει, αλλά γιατί καταλαβαίνει ότι της κάνει κακό και της κόβει ψήφους και επιρροή.

Γράφουν στο site τους στις 6/2/15:

«..Η Χρυσή Αυγή δεν είναι νεοναζιστικό κόμμα, είναι δημοκρατικά εκλεγμένο κόμμα, που πρέπει να έχει φωνή και άποψη. Είμαστε 100% σίγουροι ότι κανείς από τους 388.447 ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής δεν θαυμάζει τον ναζισμό και άλλες αηδίες.  Η αριστερή υποκουλτούρα κατέφερε να δαιμονοποιήσει τον αιμοσταγή Hitler και να αγιοποιήσει τον άλλο αιμοσταγή Stalin. Ο ναζισμός δεν είναι η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι ένα εθνικιστικό πατριωτικό κόμμα, η ταμπέλα του ναζισμού εξυπηρετεί την πολιτική προπαγάνδα, είναι ανοησίες ανόητων, είναι φαιδρότητες φαιδρών. Οι 388.447 ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι πατριώτες και δεν έχουν καμία σχέση με τον ναζισμό…»

Και όλα αυτά παρά την πληθώρα αποδείξεων και ντοκουμέντων για την πλήρη υποστήριξή τους στον Χίτλερ, τους Ναζί, τα SS κοκ.

Είναι για αυτούς τους λόγους που το ζήτημα της δίκης της Χρυσής Αυγής πρέπει να αντιμετωπιστεί από το αντιφασιστικό κίνημα ενωτικά τόσο μέσα όσο και έξω από τις αίθουσες της δίκης σε όλη τη διάρκειά της. Ήδη ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά αλλά και άλλες συλλογικότητες (π.χ. ΚΕΕΡΦΑ) έχουν εξαγγείλει συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια την πρώτη μέρα της δίκης. Είναι επίσης σε εξέλιξη διεργασίες για το σχηματισμό ενός Παρατηρητηρίου της δίκης με διεθνή διάσταση και την συμμετοχή νομικών, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, βουλευτών της Αριστεράς, εκπροσώπων αντιφασιστικών συλλογικοτήτων κ.α. που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την εξέλιξη της δίκης, θα ενημερώνει και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται.

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό

Προφανώς ο ναζισμός δεν θα τσακιστεί ολοκληρωτικά στις δικαστικές αίθουσες. Αυτό φάνηκε και στο αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών όπου  η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε 6.3% παρά τα όσα προηγήθηκαν.

Η συντριβή του ναζισμού είναι υπόθεση του εργατικού-λαϊκού-αντιφασιστικού κινήματος και της Αριστεράς και προϋποθέτει την εξάλειψη των πολιτικών αιτίων που τον γεννούν και τον υποθάλπουν, όπως είναι η φτώχεια και η ανεργία που προκαλεί η βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Πλέον δεν είμαστε στο μηδέν. Το κίνημα έχει συγκροτήσει μια πρωτόλεια αντιφασιστική δομή με πανελλαδική διάσταση. Αντιφασιστικές επιτροπές, αντιφασιστικοί συντονισμοί σε επίπεδο πόλεων, άπειρες αντιφασιστικές δράσεις όλων των ειδών, είναι κατακτήσεις που πρέπει να διατηρήσουμε, να συγκροτήσουμε καλύτερα και να επεκτείνουμε.

Αυτό πρέπει να αποτελέσει την βάση για να μπουν επιτέλους οι ηγεσίες των μαζικών κομμάτων της Αριστεράς στην μάχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κυβέρνηση και δεν πρέπει να σύρεται υπό το φόβο της θεωρίας των 2 άκρων. Ενώ και η ηγεσία του ΚΚΕ όσο συνεχίζει την ανιστόρητη σεκταριστική τακτική της το μόνο που θα καταφέρνει θα είναι αυτό που έγινε στο Πέραμα στις 12/9/13: οι φασίστες κόντεψαν να σκοτώσουν τα μέλη του που έκαναν αφισοκόλληση και το κόμμα απάντησε με μια πορεία – λιτανεία στην περιοχή.

Για του λόγου το αληθές ας αφήσουμε το «δημοκράτη» Μιχαλολιάκο να μας εξηγήσει τι πραγματικά πρεσβεύει:

«Δεν έχουν καταλάβει ότι όταν θα έχουμε δύναμη δεν θα δείξουμε οίκτο. Όταν γίνουμε δυνατοί, θα είμαστε ανελέητοι. Αν χρειαστεί, λερώνουμε τα χέρια μας. Θα δούνε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Θα δούνε τότε τι σημαίνει Τάγματα Εφόδου. Τι σημαίνει μάχη, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια». (Από ομιλία του Μιχαλολιάκου στις Θερμοπύλες σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στο άγαλμα του Λεωνίδα που περιλαμβάνεται και στην δικογραφία της υπόθεσης).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
421ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα