Ξάνθη – αθώωση των 6 φοιτητών.

Δικάστηκαν και αθωώθηκαν οι 6 φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης που κατηγορούνταν για τρία πλημμελήματα λόγω της συμμετοχής τους σε κινητοποιήσεις του συλλόγου φοιτητών.

Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2005 οι πρυτανικές αρχές προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών λεσχών στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Στην Ξάνθη, οι φοιτητές, με συλλογικές αποφάσεις, είχαν κινητοποιηθεί δυναμικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της σίτισης με διάφορους τρόπους: πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη σύγκλητο, ακύρωση διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση και καταγγελία του τότε πρύτανη και των πεπραγμένων του στην τοπική κοινωνία. Οι κινητοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να δεχτούν απειλές από τους τότε πρύτανη και αντιπρύτανη οι συνδικαλιστές φοιτητές που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις.

Με αφορμή δημόσια τηλεφωνική τοποθέτηση ενός φοιτητή (Λευτέρης Μπέτσης), που υποστήριξε τις αποφάσεις του Συλλόγου Φοιτητών σε τοπικό κανάλι, ο τότε πρύτανης μήνυσε το φοιτητή για συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ δέκα μήνες μετά κατέθεσε και αγωγή στην οποία ζητούσε 200.000 ευρώ αποζημίωση και ένα χρόνο φυλάκιση εάν δεν έκανε δήλωση μετανοίας.

Ο σύλλογος των φοιτητών απαίτησε να σταματήσει άμεσα η δίωξη του φοιτητή και έχτισε συμβολικά την πόρτα του πρύτανη. Η δράση αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις, το ζήτημα συζητήθηκε στη βουλή και τελικά 6 φοιτητές – ανάμεσα στους δεκάδες – που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατηγορήθηκαν από την εισαγγελία της Ξάνθης για

(1) παράνομη βία,

(2)διατάραξη οικιακής ειρήνης και

(3)πρόκληση διακεκριμένης φθοράς.

Η δίωξη των 7 φοιτητών δεν ήταν προφανώς προσωπική υπόθεση. Οι πρυτανικές αρχές και το κράτος προσωποποίησαν σε αυτά τα άτομα την επίθεσή τους σε ολόκληρο το φοιτητικό σύλλογο του ΔΠΘ και κατ? επέκταση σε όλους όσους αντιδρούν στην πολιτική τους, εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και επιλέγουν να δρουν συλλογικά. Όπως αποδείχτηκε, η τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος που επιχειρείται μπορεί να εμποδιστεί επιτυχώς μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

Η μήνυση και η αγωγή εναντίον του ενός φοιτητή αποσύρθηκαν μετά από διάστημα 2 χρόνων, ενώ η δίκη των 6 φοιτητών αναβαλλόταν συνεχώς ως την 27η του Οκτώβρη 2009 όπου και αθωώθηκαν όλοι οι διωκόμενοι. H ΕΛΜΕ Ξάνθης συμπαραστάθηκε στους φοιτητές και κάποιοι καθηγητές τους κλήθηκαν μάρτυρες υπεράσπισής τους.

Μαρία Κλείτσα

Αρχιτεκτονική Ξάνθης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα