Κρίση στο Respect

Όταν το 2004 ιδρύθηκε στη Μ. Βρετανία ο σχηματισμός Respect πολλοί αγωνιστές της αριστεράς το είδαν σαν μια ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας μαζικής αριστεράς στη χώρα. Η CWI και το τμήμα της στην Αγγλία (Socialist Party) είχαν εξηγήσει από τότε ότι το Respect δε μπορούσε να φέρει σε πέρας αυτό το καθήκον. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών επιβεβαίωσαν αυτή μας την πρόβλεψη. Το Respect δημιουργήθηκε από την συνεργασία ανάμεσα στο SWP (αδερφής οργάνωσης του ελληνικού ΣΕΚ), τον Τζορτζ Γκάλογουει, πρώην βουλευτή των Εργατικών και στελεχών της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας.

Από την αρχή έπεσε σε δυο μεγάλα σφάλματα. Πρώτον, αρνήθηκε να υιοθετήσει ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα (με μεγάλη ευθύνη και του SWP για αυτό), γιατί αυτό υποτίθεται πως θα μείωνε τις δυνατότητες του Respect για ανάπτυξη και δεύτερον, επικέντρωσε την «προσοχή» του σχεδόν αποκλειστικά στη μουσουλμανική κοινότητα (τόσο στους μουσουλμάνους εργάτες όσο και στους μουσουλμάνους επιχειρηματίες!). Για να το πετύχει αυτό έκανε απαράδεκτες υποχωρήσεις για σχηματισμό που θέλει να ονομάζεται αριστερός. Ενδεικτικά, αρχικά το Respect είχε δημόσια θέση εναντίον του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση.

Αυτά τα δύο πολιτικά λάθη σε συνδυασμό με τα καμώματα του Γκάλογουει (που τη μία συμμετείχε στο ριάλιτυ Big Brother παριστάνοντας τη γάτα και την άλλη απαντούσε δημόσια στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγει να ζει με το μισθό εργάτη ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει ούτε με τον μισθό τριών εργατών) δεν επέτρεψαν στο Respect να αποκτήσει τη δυναμική που το SWP και ο Γκάλογουει περίμεναν.

Τους τελευταίους μήνες μια κρίση ξέσπασε μέσα στο Respect. Ο Γκάλογουει και οι μουσουλμάνοι επιχειρηματίες που τον στηρίζουν αποφάσισαν πως η λύση βρίσκεται στο να πάει το κόμμα ακόμα πιο δεξιά και έτσι θέλησαν να πετάξουν έξω από το Respect το SWP. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του SWP στην περιοχή Τάουερ Χάμλετς παραιτήθηκαν από τη δημοτική ομάδα του Respect κατηγορώντας τη πλειοψηφία για αντιδημοκρατική και σεξιστική συμπεριφορά ενώ στις αρχές Νοέμβρη οι υποστηρικτές του Γκάλογουει δήλωσαν δημόσια πως το SWP αποχώρησε από τη συμμαχία. Την ίδια περίοδο τρία στελέχη του SWP διαγράφηκαν γιατί αρνήθηκαν να σταματήσουν να δουλεύουν στο βουλευτικό γραφείο του Γκάλογουει, ενώ άλλα στελέχη αποχώρησαν υποστηρίζοντας τον Γκάλογουει.

Το SWP ερμηνεύει αυτή τη κρίση ως χτύπημα στην αριστερά του Respect. Ήταν όμως οι δικές του υποχωρήσεις που έστρωσαν το δρόμο στον Γκάλογουει και τους μουσουλμάνους επιχειρηματίες.

Τελικά το Respect οδηγήθηκε σε διάσπαση. Στις 17-18 Νοέμβρη το Respect(δηλαδή πλέον μόνο το SWP) προχωρά σε εθνική συνδιάσκεψη ενώ τις ίδιες μέρες ο Γκάλογουει και οι υποστηρικτές του κάνουν συνδιάσκεψη ως Respect-Ανανέωση.

Αυτές οι εξελίξεις αντικειμενικά πάνε πίσω(προσωρινά τουλάχιστον) την υπόθεση της νέας αριστεράς στη χώρα. Το Socialist Party συνεχίζει να δίνει τη μάχη για τη δημιουργία ενός νέου αριστερού σχηματισμού που να παλεύει πραγματικά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Αλέξανδρος Πραντούνας

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα