Εκατοντάδες ψηφίσματα διαμαρτυρίας έχουν σταλεί από την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να αποστέλλονται, στην κυπριακή κυβέρνηση, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους Κούρδους πρόσφυγες.
Η εκστρατεία αυτή είναι μέρος της διεθνούς εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Κούρδων προσφύγων στην Κύπρο και για να εμποδίσει την απέλασή τους στις χώρες προέλευσής τους και ειδικά στην Συρία.
Η εκστρατεία έχει ήδη σημειώσει κάποιες πρώτες επιτυχίες.
Ο Σααϊντ Αλχατσέμι που κρατούνταν από την κυπριακή αστυνομία με σκοπό την απέλαση του, αφέθηκε ελεύθερος μετά από τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από την εκστρατεία στην Κύπρο και από το εξωτερικό (βλέπε διπλανές στήλες). Επίσης σε συζήτηση στην κυπριακή βουλή ο υπουργός εσωτερικών που ανήκει στο ΑΚΕΛ άφησε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη την επικεφαλής του τμήματος αλλοδαπών (βλ. απόσπασμα από την καθημερινή κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”, στην ίδια σελίδα). Η εκστρατεία όμως βρίσκεται ακόμα στην αρχή της.
Στις επόμενες μέρες ετοιμάζεται διαμαρτυρία έξω από τις κυπριακές πρεσβείες διεθνώς και αποστολή στην Κύπρο αντιπροσωπειών από το εξωτερικό που να στηρίξουν τους Κούρδους πρόσφυγες και να πιέσουν την κυπριακή κυβέρνηση.
Στηρίζουν την εκστρατεία
Πολλές οργανώσεις, κοινωνικές, συνδικαλιστικές, πολιτικές κλπ στηρίζουν την εκστρατεία για τους Κούρδους πρόσφυγες.
Στις 10 Νοέμβρη αντιπροσωπεία των οργανώσεων αυτών θα επισκεφθεί την κυπριακή πρεσβεία για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Ανάμεσα στις οργανώσεις που στηρίζουν την εκστρατεία για την υπεράσπιση των Κούρδων της Κύπρου, πέρα από το Ξεκίνημα και τη Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη-YRE, είναι οι ακόλουθες:
Κοινωνικές οργανώσεις
Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Δίκτυο υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, Πρωτοβουλία μεταναστών μικροπωλητών, Ελληνικό φόρουμ μεταναστών, Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών.
0ργανώσεις μεταναστών
Ελληνοσουδανικός Σύλλογος Φιλίας, Κοινότητα της Μολδαβίας, Παναφρικανική Ένωση, ΚΑΣΑΠΙ ένωση Φιλλιπινέζων, Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών, Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων, Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζομένων, Κοινότητα του Κονγκό, Πακιστανική κοινότητα, Βουλγαρική Κοινότητα, Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Ένωση Νιγηριανών Γυναικών, Νιγηριανή Κοινότητα, κοινότητα της Τανζανίας, Ένωση Αιθιόπων Εργαζομένων, Αιθιοπική Κοινότητα, Κοινότητα του Μπαγκλαντές, Ουκρανική κοινότητα, Επιμορφωτικός Σύλλογος Σύριων Κούρδων, Κοινότητα Μαρόκο, Ινδική Κοινότητα, Κοινότητα Κένυας, Σύλλογος Σουδανών Γυναικών, Σύλλογος Νούβιων, Κοινότητα του Αφγανιστάν, Κοινότητα της Γουινέας, Κοινότητα Γκάμπιας, Κοινότητα της Λιβύης, Κοινότητα της Σιέρα Λεόνε, Γυναίκες του Αφγανιστάν
Πολιτικές Οργανώσεις
Συνασπισμός της Αριστεράς (ΣΥΝ), Νεολαία ΣΥΝ, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ), Κόκκινο, Εφημερίδα Εποχή, Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), ΟΚΔΕ – Σπάρτακος, ΟΚΔΕ – Εργατική Πάλη.
Συνδικαλιστές
Βασιλόπουλος Θάνος, γενικός γραμματέας Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γιώργος Ανδρονίκης, γραμματέας οικονομικού ΟΜΕ – ΟΤΕ, Γρηγόρης Καλομοίρης, γενικός γραμματέας ΟΛΜΕ, Αντώνης Παπάζογλου μέλος ΔΣ ΠΟΕΔΗΝ, Χαρίσης Γιώργος, αντιπρόεδρος ΠΟΕ – ΟΤΑ, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Γαβρίλης, αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρο Πειραιά, Κώστας Γκουτζαμάνης, αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Σπανού Δέσποινα, μέλος ΕΕ ΑΔΕΔΥ, Βρεττάκος Ηλίας, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Στρατούλης, αντιπρόεδρος ΙΝΕ – ΓΣΕΕ /ΑΔΕΔΥ, Αλέκος Καλύβης, αντιπρόεδρος ΓΣΕΕ, Αγγελική Συλλιγαρδάκη και Εύη Κατάκη, πρόεδρος και γραμματέας σωματείου εργαζομένων στο «Περιβολάκι», και άλλοι.
Η Διεθνής Αμνηστία επίσης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία μελέτης του θέματος με εμπλοκή του κέντρου της διεθνής αμνηστίας στο Λονδίνο.
Σύνδεσμος Kυπρο-Kουρδικής Φιλίας στην Κύπρο
Στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας για τους Κούρδους το Κυπριακό τμήμα της CWI πήρε την πρωτοβουλία για την δημιουργία Συνδέσμου Κύπρο κουρδικής φιλίας. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ίδρυσης του Συνδέσμου στα κυπριακά ΜΜΕ:
Πραγματοποιήθηκε την Kυριακή 22/10 στη Λευκωσία η Iδρυτική Kαταστατική Συνέλευση του Συνδέσμου Kυπρο-Kουρδικής Φιλίας με την παρουσία δεκάδων Kούρδων και Kυπρίων, που περιλάμβαναν πανεπιστημιακούς, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες και άλλους, ακτιβιστές.
H συζήτηση επικεντρώθηκε στις αρνητικές απαντήσεις που έδωσε η Yπηρεσία Aσύλου σε όλες σχεδόν τις αιτήσεις των 100 περίπου Kούρδων αιτητών ασύλου, κυρίως από τη Συρία, που συγκλόνισαν την Kύπρο με τις μαχητικές κινητοποιήσεις τους και την κατάληψη της Πλατείας Eλευθερίας και των γραφείων του Eρυθρού Σταυρού τον περασμένο Mάιο.
Aρκετοί Kούρδοι κατάγγειλαν ότι οι συνεντεύξεις τους ήταν σύντομες, οι μεταφράσεις προβληματικές, το κλίμα απαράδεκτα εκφοβιστικό ώστε να μην εκφράζονται ή/και καταγράφονται σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης.
H Συνέλευση αποφάσισε να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τις κινητοποιήσεις και τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για προστασία των Kούρδων.
H Συνέλευση ενημερώθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας γνωρίζουν τα πάντα για τις κινητοποιήσεις του Mαΐου και θυματοποιούν τις οικογένειες των διαδηλωτών.
H Συνέλευση συζήτησε επίσης την ανάπτυξη διεθνούς εκστρατείας υποστήριξης στον αγώνα των Kούρδων, και προχώρησε στην έγκριση του καταστατικού και την εκλογή 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου
Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνονται οι:
Πατρίκιος Παύλου – δικηγόρος, πρώην βουλευτής, Σταύρος Τομπάζος – καθηγητής πανεπιστημίου Κύπρου, Πανίκος Χρυσάνθου – σκηνοθέτης , Άδωνις Φλωρίδης – σκηνοθέτης, Μάριος Κωνσταντίνου – καθηγητής πανεπιστημίου Κύπρου, Δώρος Μιχαήλ – πανεπιστήμιο Κύπρου, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Αντρούλλα Σιάτη – δημοτική σύμβουλος, εκπαιδευτικός, Δ. Κακουλλής – δικηγόρος, Κώστας Νάνος – δημοσιογράφος, Πάρης Μεταξάς – καλλιτέχνης (γλύπτης), Μάριος Αθηαινίτης – σκιτσογράφος,Μάριος Τεμπριώτης – σχεδιαστής, Μαρινέλλα Παγιάτσου – κοινωνιολόγος, Χριστίνα Παναγή – εκπαιδευτικός, καθώς και δεκάδες άλλοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές.
Η παρουσία των Κούρδων προσφύγων ήταν αποφασιστική, με αντιπροσωπείες από όλες τις πόλεις της Κύπρου, που δήλωσαν μαζική συμμετοχή στις δραστηριότητες του Συλλόγου.
Η κυπριακή κυβέρνηση γίνεται
αποδέκτης έντονων πιέσεων
Η κυπριακή βουλή συζήτησε στις 24/10/2006 το θέμα της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες. Η πίεση κάτω από την οποία βρίσκονται οι κυπριακές αρχές γίνεται εμφανής μέσα από το ακόλουθο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πολίτης στις 25/10/2006 (αποσπάσματα).
«Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης παρέστη χθες σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ανέλυσε τις ληφθείσες και προωθούμενες αποφάσεις για υλοποίηση νέων αντιλήψεων και πρακτικών…
Τόνισε πως εκεί και όπου προκύπτουν ερωτηματικά και ασάφειες, η ερμηνεία των νόμων πρέπει να γέρνει προς όφελος των ανθρώπων. Σημαντική ήταν η διαβεβαίωσή του πως θα επιδειχθεί ιδιαίτερη ευαισθησία σε περιπτώσεις που εκκρεμούν αποφάσεις για απέλαση αλλοδαπών με παιδιά…
Η ερμηνεία των νόμων και των κανονισμών πρέπει να καταλήγει υπέρ του ανθρώπου είπε επί λέξει, αναφορά που εκτιμάται πως αποτελεί έμμεση κριτική για τις «απελάσεις – εξπρές» που έγιναν παλαιότερα και οι οποίες αποδίδονταν στις “πρόνοιες” του νόμου ή σε ερμηνείες του…
Για το φλέγον θέμα της απέλασης οικογενειών, το οποίο προκάλεσε πρόσφατα σάλο στην κοινή γνώμη ο κ. Συλικιώτης είπε πως καμιά οικογένεια με παιδιά δεν θα απελαύνεται… Αναγνώρισε ευθύνες στις κρατικές υπηρεσίες και στο θέμα της φυλάκισης αιτητών ασύλου…
Δεν μίλησε η Άννυ
Σε κανένα στάδιο της χθεσινής μακράς συνεδρίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν δόθηκε ο λόγος στη διευθύντρια του Τμήματος Αλληλοδαπών, Άννυ Σιακαλλή, η οποία έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα έντονες επικρίσεις από βουλευτές, πολιτικούς, εκπροσώπους φορέων αλλά και ΜΜΕ για την αυστηρή έως εξαντλητική εφαρμογή νομοθεσιών, αλλά κυρίως για την ερμηνεία των νόμων εις βάρος των αλλοδαπών και… υπέρ των απελάσεων.
Σε κάποιο σημείο της συζήτησης ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σοφοκλής Φυττής είπε πως «είναι ώρα να ακούσουμε την κυρία Σιακαλλή», αλλά παρενέβη ο Υπουργός αναφέροντας πως «παρουσία του πολιτικού προϊσταμένου οι ερωτήσεις και οι εξηγήσεις για θέματα πολιτικής πρέπει να υποβληθούν σε αυτόν».
Καταπέλτης η Ηλιάνα
Καταπέλτης για τις ακολουθούμενες πρακτικές των κρατικών υπηρεσιών ήταν τα όσα ανέφερε η Επίτροπος Διοικήσεως (Συνήγορος του Πολίτη) Ηλιάνα Νικολάου.
Είπε πως ιδιαίτερα σκληρή ήταν η στάση απέναντι στους μακροχρόνιους μετανάστες. “Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να ήταν μία συντονισμένη επιχείρηση εκδίωξής τους”, πριν την ενσωμάτωση της Οδηγίας, είπε η κυρία Νικολάου.
(Εφημερίδα ‘Πολίτης’, 25/10/2006, σελίδα 44, κωδικός άρθρου 669504)
Μια πρώτη επιτυχία
Η απελευθέρωση του Saaid Alhachemi
Στις αρχές Οκτώβρη ο Σααϊντ Αλχατσέμι, Κούρδος πρόσφυγας από τη Συρία, πήγε στην αστυνομία Πάφου για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. Αντί να πάρει άδεια παραμονής συνελήφθη για να απελαθεί.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές όταν πήγαν να ελέγξουν τον φάκελό του είδαν ότι ήταν κλειστός. Αυτό σήμαινε ότι δεν είχε κάνει έφεση και άρα ήταν για να απελαθεί.
Η πραγματικότητα όμως ήταν πως ο φάκελός του είχε κλείσει από γραφειοκρατικό λάθος! Το γραφείο μετανάστευσης έστειλε την επιστολή σε λάθος πόλη! Το έστειλε στην ίδια διεύθυνση αλλά όχι στην Πάφο όπου μένει ο Σααϊντ αλλά στην Λεμεσό!
Μετά από μερικές μέρες στις 11/10 έκανε την έφεση που δικαιούνταν. Μετά απ’ αυτό η κυπριακή αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να τον αφήσει ελεύθερο. Όχι μόνο δεν το έκανε αλλά πίεζε τον Σααϊντ να υπογράψει ότι αποσύρει την έφεση ώστε να ισχύουν τα εντάλματα απέλασης και κράτησης και να τον διώξουν με την πρώτη ευκαιρία
Τελικά ο Σααϊντ έκανε είκοσι μέρες στα κρατητήρια. Αφέθηκε ελεύθερος μόνο όταν ξεκινήσαμε διεθνή εκστρατεία καταγγελίας της κράτησης του με πάρα πολλά ενοχλητικά τηλέφωνα ιδιαίτερα από την ελληνική νεολαία ενάντια στο ρατσισμό (YRE).
________________________