Σχόλιο από το Ξεκίνημα
Η περίπτωση του Κώστα Σακκά θα μπορούσε να αποτελεί μια οργουελιανής εμπνεύσεως ιστορία. Όμως δεν είναι. Είναι η πραγματικότητα της Ελλάδας του 2013, μια ακόμα απόδειξη της όξυνσης της καταστολής και της «δημοκρατικότητας» αυτών που κυβερνούν.
Ο αναρχικός Κώστας Σακκάς προφυλακίστηκε το Δεκέμβρη του 2010 με την κατηγορία συμμετοχής σε… κάποια τρομοκρατική ομάδα. Αργότερα (!) οι δικαστικές αρχές είπαν να συγκεκριμενοποιήσουν αυτή την «παράβλεψη», εντάσσοντας το Σακκά στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Το ότι και ο ίδιος και οι Πυρήνες αρνούνται το γεγονός αυτό αποτελεί λεπτομέρεια για τους κατήγορούς του.
Έτσι λοιπόν, ο Κώστας Σακκάς βρισκόταν για 31 μήνες προφυλακισμένος, χωρίς να έχει δικαστεί!! Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Εφετείο αρχικά αποφάσισε την επέκταση της προφυλάκισής του για ακόμα 6 μήνες!!
Την ίδια σχεδόν χρονική στιγμή, ο Διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου Φώτης Νζτιμάνης, ο οποίος εμπλέκεται στο πολυμελές κύκλωμα ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη, αποφυλακίστηκε μετά από 6 μόλις μήνες.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι, ακόμα και το αστικό Σύνταγμα, που είναι κομμένο και ραμμένο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, απαγορεύεται ρητά η υπέρβαση του ορίου των 30 μηνών προφυλάκισης. «Λεπτομέρειες»…
Από τις 4 Ιούνη ο Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας. Για 38 μέρες διεκδικούσε το αυτονόητο. Αφού δεν δικάζεται πρέπει να αποφυλακιστεί, αφού, την τελευταία φορά που κοιτάξαμε, το να είσαι αναρχικός δεν αποτελεί από μόνο του αδίκημα. Σύμφωνα μάλιστα με τους γιατρούς που τον εξέτασαν στο Γ.Κ. Νίκαιας όπου νοσηλευόταν, τις τελευταίες μέρες της απεργίας πείνας του είχε χάσει πάνω από το 15% του σωματικού του βάρους και σύμφωνα με την τελευταία γνωμάτευση της παθολόγου «η συνέχιση της αποχής του από το φαγητό θα οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο».
Την Πέμπτη 11 Ιούλη το Εφετείο, κάτω από την πίεση του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε, αποφάσισε την αποφυλάκισή του, ορίζοντας όμως ως εγγύηση το εξοντωτικό ποσό των 30.000 €! Το ποσό αυτό είναι προκλητικό αν δούμε τα ποσά άλλων περιπτώσεων «επιφανών» προσώπων που κατηγορούνται για σκανδαλώδη οικονομικά εγκλήματα.
Αναφέρουμε μερικές από αυτές:
- 20.000 στον ιδιοκτήτη του Αρβανιτίδη για τη συμμετοχή σε κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης «μαϊμού» προϊόντων.
- 30.000 ευρώ στον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών και πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη για την υπόθεση της «μαύρης τρύπας» των 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.
- 50.000 έως 200.000 €, στους τέσσερις κατηγορούμενους της υπόθεση των εταιρειών Energa και Hellas Power για αδικήματα απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς οι δυο εταιρείες – πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, δεν απέδιδαν στο Δημόσιο το τέλος ακινήτων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που εισέπρατταν από τους πελάτες τους.
Η περίπτωση του Κώστα Σακκά δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Κυβέρνηση και δικαστές σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο λαϊκό κίνημα και απέναντι σε όποιον θεωρούν επικίνδυνο. Απεργίες κρίνονται παράνομες η μια μετά την άλλη, αντιφασίστες βασανίζονται στη ΓΑΔΑ (επιβεβαιωμένα από ιατροδικαστή, αλήθεια πότε θα κάνει τη μήνυση ο Δένδιας στο Guardian που ανέδειξε το γεγονός;) πολιτικές αποφάσεις παίρνονται χωρίς να περνάνε από τη Βουλή, ολόκληροι κλάδοι που αγωνίζονται επιστρατεύονται με συνοπτικές διαδικασίες. Όποιος αντιστέκεται κατηγορείται και στοχοποιείται.
Από την άλλη, ο πέλεκυς της δικαιοσύνης δεν πέφτει τόσο βαριά σε όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Η δίκη του Μελισσανίδη, ο οποίος κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναυτιλιακού πετρελαίου, έχει αναβληθεί 6 φορές, και ο πρόεδρος της Aegean Oil (στον οποίο δόθηκε το 33% του ΟΠΑΠ και έχει για δικηγόρο το σύμβουλο του Σαμαρά Φαήλο Κρανιδιώτη) κυκλοφορεί ελεύθερος. Όπως ελεύθεροι κυκλοφορούν οι μαχαιροβγάλτες Χρυσαυγίτες, οι οποίοι, όλως «περιέργως», δεν συλλαμβάνονται ποτέ και αν συλληφθούν δεν δικάζονται. Η δίκη της Θέμιδος Σκορδέλη, η οποία κατηγορείται για το μαχαίρωμα τριών Αφγανών το Σεπτέμβρη του 2011, έχει αναβληθεί 8 φορές (!) ενώ οι Παναγιώτης Δράκος και Λουκάς Χαϊδάς (μέλη προσωπικής ασφάλειας βουλευτή της Χρυσής Αυγής) οι οποίοι συνελήφθησαν στις 5 Φλεβάρη για οπλοκατοχή, αφέθηκαν αμέσως και παραμένουν ελεύθεροι μέχρι και σήμερα.
Η υπόθεση του Κώστα Σακκά είναι μέγιστο ζήτημα υπεράσπισης των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Το εργατικό κίνημα, η Αριστερά, τα κοινωνικά κινήματα, οφείλουν να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν τον αγώνα του.