Κορονοϊός: Η αισχροκέρδεια των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών

Δημοσιεύουμε άρθρο του Thomas White, μέλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος – Socialist Party (αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Ιρλανδία και μέλος της ISA). Τη μετάφραση έκανε η σ. Μαρία Καπαράκη.

Ένα θετικό νέο αυτή την περίοδο -αν μπορούμε να μιλήσουμε για θετικά νέα- είναι ότι το Remdesivir, ένα αντιικό φάρμακο που αναπτύχθηκε μετά την επιδημία Έμπολα του 2014, θα μπορούσε κατά πάσα πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία των σοβαρών κρουσμάτων του κορονοϊού Covid-19. Το φάρμακο δεν «θεραπεύει» τον κορωνοϊό, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει τα χειρότερα συμπτώματα της ασθένειας. Το Remdesivir αναπτύχθηκε με κρατική χρηματοδότηση των ΗΠΑ ύψους τουλάχιστον 79 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ερευνητικής οργάνωσης «Knowledge Ecology International».

Το σκοτεινό σημείο σε αυτή την -κατά τ’ άλλα θετική- είδηση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα του φαρμάκου τα κατέχει η Gilead Sciences. Πρόκειται για μια εταιρεία γνωστή για τις σκληρές πρακτικές της σχετικά με τις τιμές φαρμάκων που απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο ή HIV. Ενδεικτικά η Gilead Sciences πουλά το Truvada, ένα φάρμακο που χορηγείται (σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα) για τη θεραπεία του ιού HIV, στην τιμή των 2.000$ για την ποσότητα που αντιστοιχεί στην αγωγή ενός μήνα, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής (της ίδιας ποσότητας) είναι μόλις 6 $!

Τα «ορφανά» φάρμακα

«Ορφανά» ονομάζονται τα φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών. Οι εταιρείες είναι απρόθυμες να επενδύσουν σε ορφανά φάρμακα, καθώς το μικρό μέγεθος της αγοράς που απευθύνονται δεν τους αποφέρει τα επιθυμητά κέρδη (χαμηλές πωλήσεις σε σχέση με το κεφάλαιο που έχουν επενδύσει για την έρευνα και ανάπτυξη του φαρμάκου). Ως εκ τούτου τα ορφανά φάρμακα αναπτύσσονται συνήθως όταν το κράτος παρέχει στις φαρμακευτικές εταιρείες κίνητρα.

Στα πλαίσια αυτής της «λογικής» ψηφίστηκε το 1983 στις ΗΠΑ και ο σχετικός νόμος, ο οποίος αποτελούσε μια προσπάθεια του κράτους, να δελεάσει τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες να αναπτύξουν ορφανά φάρμακα, προσφέροντας τους μια σειρά από ειδικά κίνητρα. Μία από αυτές τις εταιρείες ήταν και η Gilead Sciences, στην οποία δόθηκε το ελεύθερο να επωφελείται αποκλειστικά, για επτά χρόνια, από όποιο «προϊόν» παρήγαγε, απαγορεύοντας παράλληλα να διατεθούν στη χώρα άλλα γενόσημα φάρμακα.

Η Gilead Sciences πατώντας πάνω σε αυτό το νόμο, και ειδικά στα κενά του, προσπαθεί σήμερα να αισχροκερδήσει από την παγκόσμια πανδημία του Covid-19 και την δυστυχία όσων νοσούν.

Ο νόμος του 1983 αφορά σε φάρμακα που θεραπεύουν ασθένειες που επηρεάζουν λιγότερους από 200.000 ανθρώπους στη χώρα. Ωστόσο, υπάρχει ένα «παραθυράκι» στο νόμο που επιτρέπει σε φάρμακα να ταξινομηθούν ως «ορφανά» πριν η νόσος προσβάλλει 200.000 και πάνω.

Όταν το Remdesivir ταξινομήθηκε στις ΗΠΑ, είχαν διαγνωστεί μόνο 40.000 άτομα θετικά με τον Covid-19 στη χώρα. Στα πλαίσια αυτά η Gilead Sciences επιδίωξε να ανακηρυχθεί το Remdesivir ως «ορφανό» φάρμακο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA – Food and Drug Administration), ώστε η ίδια να επωφεληθεί από τις διατάξεις που ισχύουν για την παραγωγή ορφανών φαρμάκων.

Το σύστημα του κέρδους

Η απόπειρα της Gilead Sciences για αισχροκέρδεια εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, την έκανε, δικαιολογημένα, αντικείμενο σκληρής κριτικής, από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του Μπέρνι Σάντερς. Και παρόλο που ο FDA χορήγησε στην Gilead Sciences το ειδικό καθεστώς που ζήτησε για το φάρμακο τη Δευτέρα 23/3, δύο μέρες μετά η ίδια η εταιρεία ζήτησε να ανακληθεί, υποχωρώντας στην κατακραυγή και την πίεση από τα κάτω.

Η απάνθρωπη και σκληρή στάση της Gilead Sciences αντικατοπτρίζει μια απλή αλήθεια: ότι το κέρδος δεν πρέπει να έχει θέση στην υγειονομική περίθαλψη και ότι το να τίθενται τα επιχειρηματικά κέρδη πάνω από τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων είναι σύμπτωμα ενός άρρωστου συστήματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημικής κρίσης είδαμε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θυσιάζουν τη ζωή των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η οικονομία και να προστατευθούν τα κέρδη των αφεντικών.

Πιστεύουμε ότι για να καταπολεμήσουμε αυτή την πανδημία θα πρέπει επιχειρήσεις όπως η Gilead Sciences, καθώς και ολόκληρη η φαρμακευτική βιομηχανία και ο κλάδος της υγείας, να εθνικοποιηθούν και να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας, με εργατικό έλεγχο και διαχείριση από τους ίδιους τους εργαζόμενους των κλάδων, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Είναι απαράδεκτο να διακινδυνεύουν οι ζωές εκατομμυρίων εργαζομένων και ολόκληρων πληθυσμών προκειμένου οι μέτοχοι εταιρειών όπως η Gilead Sciences να βάλουν περισσότερα κέρδη στην τσέπη τους. Ένα σύστημα που θέτει πάνω απ’ όλα το κέρδος είναι χωρίς αμφιβολία ένα σύστημα που δεν μπορεί να μας προσφέρει την υγειονομική περίθαλψη που χρειαζόμαστε.


Η λειτουργία της σελίδας xekinima.org και του “Ξ” βασίζεται αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση μελών και φίλων. Στηρίξτε κι εσείς την προσπάθειά μας, έστω και με ένα μικρό ποσό ή γραφτείτε συνδρομητές στην ηλεκτρονική έκδοση της δεκαπενθήμερης εφημερίδας μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα