Μέχρι τη στιγμή που το «Ξ» βρίσκεται στο δρόμο για το τυπογραφείο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ξεπεράσει τα 38 εκατομμύρια, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει. Το δεύτερο, ή σε κάποιες περιπτώσεις το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, ενώ σε πολλές από αυτές τα συστήματα υγείας καταρρέουν, καθώς οι κυβερνήσεις αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα χρηματοδότησης και στελέχωσής τους με επαρκές προσωπικό και μέσα. Στο μεταξύ στο βόρειο ημισφαίριο, ο χειμώνας που πλησιάζει θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον ιό, δεδομένου ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες φέρνουν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων κοντά και σε κλειστούς χώρους. Σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, της βόρειας Αμερικής και της Ασίας, η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, ενώ πολλές χώρες υποχρεώνονται να ξαναπάρουν δραστικά μέτρα:
- Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, απαγορεύεται η κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.
- Η Ιταλία, μια από τις χώρες που χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά από το πρώτο κύμα κορονοϊού, ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας! Στα μέσα του Οκτώβρη καταγράφηκαν 7.332 νέα κρούσματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.
- Το ρεκόρ της έσπασε και η Τσεχία, η οποία κατέγραψε 9.544 νέα κρούσματα από την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα στις αρχές του χρόνου.
- Στο Ιράν, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει πλέον ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο, ενώ στην Ινδία ο αριθμός των ανθρώπων που έχει μολυνθεί από τον ιό ξεπερνάει τα 7 εκατομμύρια!
- Στο μεταξύ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αναρρώσει πλήρως, ο αριθμός των θυμάτων στη χώρα πλησιάζει τις 220.000 και ο αριθμός των κρουσμάτων τα 8 εκατομμύρια.
Σχεδόν σε όλο τον κόσμο, κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας. Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις βάζουν προτεραιότητα το να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία, με γνώμονα τη διατήρηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ τα μέτρα που παίρνουν σε διάφορες χώρες είναι απόλυτα ανεπαρκή για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Στο μεταξύ, οι δισεκατομμυριούχοι εξακολουθούν να βλέπουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται, ενώ οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού.