Κόντρα ΑΔΕΔΥ – κυβέρνησης

Aυξημένη κινητικότητα γενικά αναμένεται το φθινόπωρο όσον αφορά τα εργασιακά. Μια πρώτη γεύση μας δίνουν οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΑΔΕΔΥ και Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αυξήσεις του έτους. Η κυβέρνηση από τη μεριά της θα ήθελε να ανακοινώσει κάποιου είδους συμφωνία κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η στάση της δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην -όχι και τόσο ορεξάτη για κινητοποιήσεις- ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.

Το κυρίαρχο θέμα των διαβουλεύσεων είναι το μισθολογικό. Οι συζητήσεις δεν αφορούν όλο το μισθολόγιο αλλά μόνο τις ετήσιες αυξήσεις των αποδοχών. Ο υπουργός Οικονομικών, Αλογοσκούφης, ανέβαλλε την κουβέντα για όλο το μισθολόγιο για το 2006! Αλλά και για τις αυξήσεις πρότεινε στους δημόσιους υπαλλήλους 3-3,5%, λέγοντας μάλιστα πως είναι αυξήσεις άνω του πληθωρισμού. Πρόκειται για σκανδαλώδη πρόταση, αφού το πενιχρό αυτό ποσοστό ισοφαρίζει απλώς τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού και σίγουρα είναι μικρότερο από τον πραγματικό πληθωρισμό. Μιλάμε λοιπόν για πραγματική μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η ΑΔΕΔΥ προβάλλει το αίτημα για αυξήσεις γύρω στο 6,5%.

Άλλα μείζονα για τους εργαζόμενους ζητήματα που αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση είναι αυτό των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων για ορισμένες κατηγορίες καθώς και της ένταξης των εργαζομένων του δημοσίου στην Εργατική Εστία. Τα παραπάνω είναι θέματα πρωτεύουσας σημασίας για τους εργαζόμενους, όμως ακολουθούν την πορεία της κουβέντας για το μισθολόγιο, δηλαδή από αναβολή σε αναβολή…

Η ΑΔΕΔΥ αφήνει ακάλυπτο τον αγώνα των συμβασιούχων όλου του προηγούμενου διαστήματος, αφού ο πρόεδρός της, Παπασπύρος, με δηλώσεις του στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» αναφέρει πως ο αριθμός των συμβασιούχων δεν ξεπερνά τις 110.000, την ώρα που όλοι μιλούν για 250.000.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για θερμό φθινόπωρο και για αγώνες που έρχονται. Με τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες όμως, μόνο αν παρέμβουν οι εργαζόμενοι του δημοσίου και απαιτήσουν την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, θα έρθουν καλύτερες μέρες για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα