Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γνωστή στο πανελλήνιο και όχι μόνο, από την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε το Δεκέμβρη του 2008, μιλά στο ΞΕΚΙΝΗΜΑ για την περιπέτεια που πέρασε, τις δυσκολίες του να είσαι γυναίκα-εργαζόμενη και ενεργή συνδικαλίστρια στην Ελλάδα του σήμερα και συμβουλεύει τις εργαζόμενες του κλάδου να αγωνίζονται μέσα από τα σωματεία τους.
Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Κασαμπαλάκος
Έχουν περάσει 2 χρόνια από την επίθεση που δέχτηκες. Η κατάσταση σε σχέση με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων στο χώρο έχει αλλάξει;
Ναι, έχει αλλάξει αλλά προς το χειρότερο. Η εκμετάλλευση των εργαζομένων στην καθαριότητα έχει μεγαλώσει, οι μεγάλες εργολαβικές εταιρίες, που κυριαρχούν πλέον στο χώρο, ασκούν τρομερές πιέσεις και έλεγχο προκειμένου να μην υπάρχουν «εστίες αντίστασης» πουθενά. Ακόμα και η αστυνομία είναι στο πλάι τους όποτε χρειαστεί.
Οι περικοπές έχουν αγγίξει την καθαριότητα; Έχουν χαθεί θέσεις εργασίας ή μειωθεί μισθοί;
Αρκεί να σας πω ότι εργαζόμενες που έπαιρναν 400 ευρώ τώρα παίρνουν 300. Τώρα ξεκίνησε αυτή η τακτική εκ μέρους των εργολάβων και ελπίζω να μην εξαπλωθεί.
Η υπόθεση της επίθεσης απέναντί σου έχει μπει στο αρχείο. Ελπίζεις ακόμα ότι κάποτε θα πιαστούν οι ένοχοι;
Όπως μου είπαν από την αστυνομία, κλείνουν προσωρινά την υπόθεση, αν όμως βρεθεί κάποιο καινούριο στοιχείο, θα ξανανοίξει. Τι μπορώ να πώ; Ελπίζω να βρεθεί όποιος το έκανε, ίσως μετά από 20 χρόνια, αλλά ελπίζω.
Στον ΗΣΑΠ, όπου εργαζόσουν την περίοδο που δέχτηκες την επίθεση, τα πράγματα έχουν αλλάξει; Η ΟΙΚΟΜΕΤ (εργολαβική εταιρία που είχε συγκρουστεί μετωπικά με την Κούνεβα και την ΠΕΚΟΠ, την ομοσπονδία στην οποία η Κούνεβα έπαιζε ηγετικό ρόλο) παραμένει στη θέση της;
Τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο εργολάβος παραμένει ο ίδιος, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κινδυνεύουν άμεσα τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα που κατορθώσαμε τότε να πάρουμε. Αυτό ισχύει για όλο τον κλάδο. Σκέφτονται να μας βγάλουν από αυτό το καθεστώς, όπως μαθαίνουμε, με ένα νέο νόμο που ετοιμάζεται. Έχουμε ζητήσει ραντεβού με την κ. Κατσέλη για το θέμα αυτό.
Τι έχεις να πεις στις νέες εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας;
Να μην φοβούνται και να αγωνίζονται. Οι εργολάβοι θα τις εκβιάσουν, ίσως ακόμα και βία να ασκήσουν, όπως στην περίπτωσή μου. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι καλύτερα να είναι στο σωματείο, στις δύσκολες στιγμές ειδικά δεν πρέπει να είμαστε μόνοι. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, τότε είμαστε πιο ευάλωτοι.