Κολλέγια: θα αλλάξει κάτι;

Η υπουργός Παιδείας από την αρχή της νέας χρονιάς, έσπευσε να κάνει δηλώσεις για το ζήτημα των «κολλεγίων» λέγοντας πως «τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών δεν είναι κολλέγια, ούτε πανεπιστήμια, αλλά πάροχοι μεταλυκειακής εκπαίδευσης που μπορεί και να συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού». Επίσης δήλωσε πως το επίπεδο του πτυχίου θα είναι ανώτερο του απολυτηρίου του λυκείου και κατώτερου των ΤΕΙ. (Ημερήσιος Τύπος, 5/1/2010).

Τα κολλέγια στην αντεπίθεση!M

Αμέσως οι «κολλεγιάρχες» βγήκαν να διαμαρτυρηθούν γιατί αν ισχύσει αυτό «θα έχουν τεράστια ηθική και οικονομική βλάβη», αλλά επίσης θα αντιβαίνει τους όρους του franchising μέσω των οποίων τα κολλέγια γίνονται παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων της ΕΕ και όχι μόνο. Επικαλούμενοι λοιπόν την Οδηγία 36/05 της ΕΕ, την οποία θα πρέπει το ελληνικό κράτος να ενσωματώσει στο δίκαιό του, είναι έτοιμοι να προσφύγουν σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ως ισότιμα των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση φοβάται!

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση και η υπ. Παιδείας φοβούνται ένα νέο ξέσπασμα του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στα Κ.Ε.Σ. και συνολικά στην πολιτική τους. Οι μνήμες από το νικηφόρο φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του αρ.16 (=ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ) είναι πολύ νωπές και, «ζυγίζοντας» τις αντιδράσεις που υπάρχουν ενάντια στην αναγνώριση των κολλεγίων, είναι που κάνει αυτές τις δηλώσεις.

ΠΑΣΟΚ: υπέρ των ιδιωτικών!

Δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε πως το ΠΑΣΟΚ συμφωνούσε στην αναθεώρηση του αρ.16 του Συντάγματος, πως υπερηφανεύεται για τη «θέση» του υπέρ των ιδιωτικών κολλεγίων, πως τόσα χρόνια στηρίζει τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της ΕΕ και ψηφίζει τις κατευθύνσεις της (πχ Οδηγία 36/05), πως ως κυβέρνηση συστηματικά υποχρηματοδοτούσε και συνεχίζει να υποχρηματοδοτεί την δημόσια εκπαίδευση (η Ελλάδα είναι ουραγός στις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία στην ΕΕ: Eurostat) κλπ

Θα αλλάξει κάτι;

Το επίμαχο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων Κολλεγίων- ΤΕΙ κλπ. η υπουργός το άφησε ανοιχτό παραπέμποντας το στη Διαδικασία Πιστοποίησης και του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων που θα συγκροτηθεί μέσα στο χρόνο. Για τις εταιρίες και το κεφάλαιο βέβαια δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς θα υπάρχουν απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων όπου όλοι θα «σφάζονται» μεταξύ τους για μια θέση εργασίας και θα έχουν όλο και λιγότερες απαιτήσεις. Για τους φοιτητές και σπουδαστές όμως, οι δηλώσεις αυτές δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα γιατί δεν δίνουν καμία λύση σε κανένα από τα προβλήματα!

Υπάρχει λύση;

Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε από την πρώτη στιγμή ότι ο αγώνας που καλούμαστε να δώσουμε απέναντι στις επιθέσεις των κυβερνήσεων στη δημόσια παιδεία, σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται ενάντια στους σπουδαστές και τους απόφοιτους των ΚΕΣ (δεν θα πρέπει να βλέπουμε το θέμα συντεχνιακά – αυτό βοηθάει τις κυβερνήσεις). Ίσα ? ίσα πιστεύουμε ότι για να λύσουμε τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση, απαιτείται ο κοινός αγώνας μαθητών, φοιτητών ΑΕΙ, σπουδαστών ΤΕΙ, αποφοίτων και σπουδαστών ΚΕΣ, εκπαιδευτικών, εργαζομένων κλπ.

___________

Τι προτείνουμε:

1. Να σταματήσει η διαδικασία αναγνώρισης των ιδιωτικών κολλεγίων (ΚΕΣ)

2. Να αυξηθεί δραστικά η κρατική χρηματοδότηση για τη Δημόσια Παιδεία, έτσι ώστε:

3. Να κλείσουνε τα ΚΕΣ και οι σπουδαστές τους να ενσωματωθούν σε αντίστοιχα τμήματα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

4. Με την ίδια λογική να γίνει η μετάβαση των διδασκόντων και των εργαζομένων από τα ΚΕΣ

5. Τα δημόσια πανεπιστήμια να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν ήδη αποφοιτήσει από τα ΚΕΣ

6. Να καθιερωθεί σύστημα πραγματικής ελεύθερης πρόσβασης από το λύκειο σε ΑΕΙ- ΤΕΙ

7. Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση με εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα

Γιάννος Νικολάου

_______________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα