«ΚΟΚΚΟΙ»: μια νέα συλλογικότητα για την οικολογία και τα κινήματα

Η ΚΟΚκινη, Κινηματική ΟΙκολογία (ΚΟΚΚΟΙ) είναι μια νέα συλλογικότητα η οποία επιδιώκει να συμβάλει ενημερώνοντας και συμμετέχοντας στους οικολογικούς και κοινωνικούς αγώνες και αντιστάσεις που αναπτύσσονται στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Πέρα από την ιστοσελίδα της η «ΚΟΚΚΟΙ» θα προχωρήσει στην έκδοση μηνιαίου newsletter – ηλεκτρονικού δελτίου μέσα από το οποίο θα αναδεικνύονται αυτοί οι αγώνες. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας της «ΚΟΚΚΟΙ» είναι kokkoi.gr
 Ακολουθεί άρθρο της Σύνταξης της ΚΟΚκινης, Κινηματικής Οικολογίας, το οποίο στάλθηκε στο «Ξ».

 

 

Το βάθος του ουρανού δεν είναι μαύρο… Δύναμή μας η συλλογική μας αντίσταση

Μετά από οχτώ και πλέον χρόνια κρίσης, ο μιθριδατισμός της συντριβής των κοινωνικών κατακτήσεων, της υφαρπαγής γης, της εμπορευματοποίησης των κοινών και ελεύθερων αγαθών, των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων-κοινωνικών αγαθών και υποδομών τείνει να βιώνεται ως μια νέα «κανονικότητα».

Μια «κανονικότητα» που επιβάλει τον δήθεν μονόδρομο της TINA με την επέκταση της αγοράς και του κέρδους σε κάθε πτυχή, κλάδο και τομέα της κοινωνικής παραγωγής και αναπαραγωγής. Μια «κανονικότητα» που μεταθέτει τα βάρη της κρίσης σε εκείνους/ες που δεν ευθύνονται για αυτή ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος διεξόδου για τις κυρίαρχες ελίτ που τη δημιούργησαν προδιαγράφοντας ένα μέλλον ασύδοτης εκμετάλλευσης ανθρώπου και φύσης, αυταρχισμού και μόνιμου καθεστώτος εξαίρεσης.

Σε αυτή τη νέα «κανονικότητα» που τρομοκρατεί το συλλογικό κοινωνικό μας μέλλον, θα αντισταθούμε. Θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στην επέλαση της βαρβαρότητας που απειλεί το συλλογικό μας παρόν και μέλλον.

Κόκκοι

Συγκροτούμε μια νέα συλλογικότητα που έχει στη βάση της την αντίληψη ότι η οικολογική διάσταση δεν αποτελεί ένα ακόμα συμπληρωματικό θεματικό αντικείμενο, ένα υποκεφάλαιο ενός προγράμματος, αλλά κεντρική διάσταση των αγώνων για την υπεράσπιση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Οι κόκκοι αποτελούν μια συλλογικότητα που εντάσσεται στο φάσμα ιδεών της ριζοσπαστικής οικολογίας και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αλλά και συναφών θεωρητικών και πολιτικών ρευμάτων που εκλαμβάνουν την σύγχρονη οικολογική κρίση ως συνέπεια της κυριαρχίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Δεν ιδρύουμε έναν νέο πολιτικό φορέα ή κόμμα. Δεν προσδοκούμε να παρέμβουμε στο σύνολο των πολιτικών-κοινωνικών θεμάτων.

Προερχόμαστε και συμμετείχαμε ενεργά στους κινηματικούς και πολιτικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν όλη την προηγούμενη μακρά περίοδο. Δρούμε σε κινηματικές και κοινωνικές συλλογικότητες. Προερχόμαστε από διαφορετικές παραδόσεις και ρεύματα ιδεών, ενώ παράλληλα είμαστε ενταγμένοι/ες σε πολιτικές συλλογικότητες ή και ανένταχτοι αγωνιστές/στριες.

Ως εκ τούτου οι κόκκοι,  είναι μια συλλογικότητα που χαρακτηρίζεται από ιδεολογικό-πολιτικό πλουραλισμό, λειτουργεί οριζόντια, χωρίς ιεραρχία, στη βάση της σύνθεσης και της συναίνεσης,  δημιουργώντας ένα κοινό έδαφος αλληλοενημέρωσης, συντονισμού, προβληματισμού, συλλογικών επεξεργασιών, αλλά κυρίως, παρέμβασης και δράσης.

Για εμάς, η στήριξη όλων των επιμέρους αγώνων, των τοπικών κινημάτων, η στήριξη μαχόμενων συλλογικοτήτων καθώς επίσης και η παραγωγή θέσεων και προτάσεων που έμπρακτα αμφισβητούν την TINA και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.

Επιμένουμε ότι η προσήλωση στον συλλογικό αγώνα πέρα από κάθε μορφής ανάθεση και η εμπιστοσύνη στην ίδια την κίνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας των «από κάτω» που αντιστέκεται,  αποτελεί των αναγκαία συνθήκη της ανατροπής. Επιμένουμε ότι κάθε αγώνας και διεκδίκηση έχει αποτέλεσμα, για να πάρουμε τις ζωές και το μέλλον στα χέρια μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα