«Κόκκινη κάρτα» στο νόμο για τους μετανάστες

Ανακοίνωση της Νεολαίας ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη – YRE

Ο τρίτος νόμος για την μετανάστευση μέσα σε μια 15ετία, συζητιέται στην βουλή αυτές τις μέρες.

Λίγες μέρες πριν είχε γίνει γνωστή η έκθεση του ΟΟΣΑ που αναγνώριζε ότι

«η μαζική παρουσία ενός φοβισμένου, κυνηγημένου, ανασφαλούς και εξαθλιωμένου εργατικού δυναμικού προσέφερε στην “επίσημη“ αγορά εργασίας τον βαθμό ελαστικότητας που δεν τολμούσαν οι κυβερνήσεις να διαπραγματευθούν με τα συνδικάτα» (Καθημερινή 19/6).

Κι ακόμα πως

«ευνοϊκή ήταν η επίπτωση και στα έσοδα του κράτους, κυρίως λόγω της έμμεσης φορολογίας….. Πιο σημαντική ήταν η συνεισφορά τους στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού άλλωστε το ελάχιστο επίπεδο ασφάλισης……. αποτελεί προϋπόθεση για την κατοχή άδειας παραμονής» (Καθημερινή 19/6).

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει βγάλει κι αυτή τα μαθήματα της. Τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ είναι και δικά της. Κατανοεί πως:

Η ανασφάλεια, η υποταγή στον εργοδότη ως μοναδική οδός εξασφάλισης της νομιμότητας, η μόνιμη ανησυχία του αστυνομικού ελέγχου, η αβεβαιότητα για τα παιδιά, τα λιγότερα δικαιώματα και οι περισσότερες υποχρεώσεις, το άθλιο βιοτικό επίπεδο, και δίπλα σε όλα αυτά η ρατσιστική προπαγάνδα, έχουν επιτελέσει ένα …θεάρεστο έργο. Άνοιξαν …λεωφόρους κερδών για τους εργοδότες και τα κρατικά ταμεία.

Ο νέος νόμος θέλει να συνεχίσει αυτό το… θεάρεστο έργο και να το αναβαθμίσει.

– Ενώ μιλά για «νέα ευκαιρία» αφήνει έξω από την διαδικασία καταγραφής την συντριπτική πλειοψηφία του μισού εκ. ανθρώπων χωρίς χαρτιά! Η χαραμάδα που ανοίγει είναι τόσο μικρή που θα χωρέσει –κι αν;- αυτούς που είχαν αλλά δεν ανανέωσαν ξανά άδεια παραμονής στο παρελθόν, όσους μπήκαν νόμιμα με βίζα ένα χρόνο πριν, κι όσους πρόσφυγες απορρίφθηκε η αίτηση τους για άσυλο ένα χρόνο πριν. Μερικές δεκάδες χιλιάδες δηλαδή.

– Αναβάλλει για μετά το 2009 την παροχή 5ετών αδειών παραμονής, γι’ αυτούς που ζουν εδώ περισσότερο από 5 χρόνια!

– Καταργεί επί της ουσίας το δημοκρατικό δικαίωμα στην οικογενειακή συνένωση, αφού επιβάλλει ως προϋπόθεση την αύξηση του ετήσιου βασικού εισοδήματος (περίπου 8.500 ευρώ) κατά 20% για να καλέσει την σύζυγο του (+1.500 ευρώ) και κατά 15% για κάθε παιδί (+1.200 ευρώ). Τέτοια ποσά ούτε καν μερικά εκ. Ελλήνων δεν μπορούν να τα ονειρευτούν!

– «Κλειδώνει» την αιτιολόγηση της άδειας παραμονής και δεν επιτρέπει αλλαγή (π.χ. κάποιος που ήρθε με σπουδαστική άδεια και ολοκλήρωσε τις σπουδές του δεν του επιτρέπει παροχή άδειας παραμονής για εργασία)!

– Επιβάλλει την αστυνόμευση στην καθημερινή ζωή του μετανάστη, αφού τον υποχρεώνει να ενημερώνει τις αρχές για γάμους, γεννήσεις, χωρισμούς, θανάτους, αλλαγή διεύθυνσης ή περιοχής, απόλυσης, αλλαγής τύπου εργασίας, αλλαγής εργοδότη, απώλειας/αλλαγής/ανανέωσης διαβατηρίου, απώλειας της άδειας παραμονής…! Με τόσες επισκέψεις στα αστυνομικά τμήματα μήπως θα ‘πρεπε να σκεφτούν να τους προτείνουν να μετακομίσουν εκεί…;

– Θέτει ως προϋπόθεση για να πάρει κάποιος άδεια παραμονής για ανεξάρτητη εργασιακή δραστηριότητα αρχικό κεφάλαιο –σε τραπεζικό λογαριασμό- 60.000 ευρώ!

– Όσο για τα δικαιώματα των μεταναστών, τα ξεπετάνε σε μόλις μισή από τις 87 σελίδες του νόμου!

– Ακόμα και τις ανθρωπιστικές άδειες παραμονής για θύματα εργατικών ατυχημάτων, ή ρατσιστικών εγκλημάτων, τις παραχωρεί μόνο σε όσους είχαν ήδη άδεια παραμονής. Με βάση αυτή την λογική τα θύματα του ρατσιστή Π.Καζάκου (που δεν είχαν άδεια παραμονής πριν το συμβάν) θα ‘πρεπε να είχαν απελαθεί!!

– Διατηρεί τα παράβολα πανάκριβα όταν για τους έλληνες πολίτες δεν χρειάζονται περισσότερα από 30 ευρώ για την έκδοση δικών τους εγγράφων (150 ευρώ για 1 χρόνο, 300 για 2 χρόνια, 450 για 3 χρόνια, 900 για 5 χρόνια)!

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την κατάσταση δίπλα μας. Γιατί χαμένοι είμαστε κι εμείς, οι έλληνες εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην υπερεκμετάλλευση και τον ρατσισμό να φορούν κουστούμι και γραβάτα και να γίνονται νόμος.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ακόμη την ντροπή την κέντρων κράτησης προσφύγων. Την ντροπή των απελάσεων. Την ντροπή των βασανισμών (αστ. Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα). Την ντροπή των 72 νεκρών μεταναστών από δολοφονικές «εκπυρσοκροτήσεις» όπλων κρατικών λειτουργών.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ντροπή του 0,6% ποσοστού αναγνώρισης προσφύγων για το 2004 (30 από 3.450 αιτήσεις).

* «Κόκκινη κάρτα» στο νόμο της κυβέρνησης. Πραγματική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Με μια διαδικασία ανοικτή χωρίς προθεσμίες, χωρίς την ομηρία του εργοδότη ή των ενσήμων. Προστασία του δικαιώματος στην εργασία ελλήνων και μεταναστών και όχι των εργοδοτών.

* Όχι στις ουρές και τις καθυστερήσεις. Όχι στις ληγμένες άδειες παραμονής. Μαζικές προσλήψεις στις υπηρεσίες μεταναστών ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

* Όχι στην κλοπή των ακριβών παράβολων. Να πληρώνουν όσο κι εμείς.

* Πλήρης σεβασμός στο δικαίωμα στην οικογενειακή συνένωση χωρίς προϋποθέσεις και εμπόδια.

* Ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες εργαζόμενους. Πλήρης πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια.

* Όχι στην υπεραστυνόμευση, τις απελάσεις, στην καταστολή.

* Πολιτικό άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες.

* Άμεση εκκαθάριση όλων των συνοριακών ναρκοπεδίων.

* Πραγματικά κέντρα υποδοχής προσφύγων με κάλυψη όλων των στοιχειωδών αναγκών τους. Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης της ντροπής.

* Κοινός αγώνας ελλήνων και μεταναστών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της φτώχειας, της ανεργίας, του ρατσισμού.

Όλοι στην Αντιρατσιστική Συγκέντρωση,Πέμπτη 7/7, 5.00 μμ, Σύνταγμα!
 

ΚΑΛΟΥΝ:

YRE, Συντονιστικό Αντιρατσιστικών οργανώσεων και κοινοτήτων μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Συνδικαλιστικές και Αριστερές οργανώσεις

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα