Τη Δευτέρα 1/8, διοργανώθηκε στο κάμπινγκ του Antinazi zone συζήτηση με θέμα «Κοινωνικοί χώροι και στέκια, ζωντανοί χώροι στο κέντρο της πόλης». Τη συζήτηση άνοιξαν ο Γιάννης Παπαϊωάνου, από το χώρο «Π – Χώρος κινημάτων αλληλεγγύης και πολιτισμού», η Μαριλού Κολοκυθά, από την «Οκτάνα» στην Πετρούπολη και η Μαριάννα Τσακίρη, από το χώρο «ΤΑΚΙΜ» στη Θεσσαλονίκη.
«Π» στα Πατήσια
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, περιέγραψε τις προσπάθειες για τη δημιουργία του «Π», μια πρωτοβουλία που βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Η ανάγκη προέκυψε αρχικά από τις ανάγκες να βρεθεί ένας χώρος που θα στεγάζει το τοπικό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Έτσι το κίνημα αλληλεγγύης θα μπορέσει σύντομα να προσφέρει πολλά περισσότερα σε ένα στεγασμένο χώρο ο οποίος θα είναι ανοιχτός στην τοπική κοινωνία για πολιτισμικές και κινηματικές δραστηριότητες. Με τη συμμετοχή της γειτονιάς, που ήδη δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την προσπάθεια, το «Π» αναμένεται να είναι έτοιμο και να αρχίσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη
«Οκτάνα»
Η Μαριλού Κολοκυθά, από την «Οκτάνα» στην Πετρούπολη ανέφερε πως το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε από μία ομάδα αριστερών, οργανωμένων όσο και ανένταχτων. Ο χαρακτήρας που ανέπτυξε αρχικά ήταν περισσότερο κοινωνικός και πολιτισμικός όμως εξελίχθηκε σύντομα και σε πολιτικό, αναπτύσσοντας την αντιφασιστική ομάδα του χώρου. Η ομάδα αυτή πλαισιώθηκε από τα πιο νέα και δραστήρια στρώματα του εγχειρήματος, που έδωσαν νέα πνοή και φρεσκάδα στο στέκι.
Παρόλα αυτά η λειτουργία της «Οκτάνας» έγινε πιο δύσκολη με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μετά την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ. Η απουσία έκφρασης συγκεκριμένου πολιτικού λόγου οδήγησε στην υποχώρηση του αρχικού ενθουσιασμού.
Το επόμενο διάστημα, το στέκι πρέπει να πάρει πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να συνεχίσει και να εντείνει την παρουσία του στη γειτονιά και να προτείνει εναλλακτικές στα απογοητευμένα και κουρασμένα στρώματα της περιοχής, που είδαν την «ελπίδα» του ΣΥΡΙΖΑ να συνθλίβεται.
«Τακίμ»
Η Μαριάννα Τσακίρη, από το χώρο «ΤΑΚΙΜ» στη Θεσσαλονίκη περιέγραψε πως τα στέκια που θέλουμε να φτιάξουμε είναι οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι που χωράνε όλες τις ιδέες, εκτός από τις ρατσιστικές, τις σεξιστικές και τις ομοφοβικές. Χώροι που θα λειτουργούν ως εστίες σκέψης και ελευθερίας.
Τα στέκι «ΤΑΚΙΜ» στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε με μεράκι και πολλή εθελοντική δουλειά από τους συμμετέχοντες, ενώ μέχρι τώρα έχουν γίνει μια σειρά από εκδηλώσεις με θέματα από τα ιστορικά κινήματα της ελληνικής εργατικής τάξης, αλλά και από τις εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η φιλοδοξία είναι να αποτελέσει ο χώρος ένα στέκι ελεύθερης έκφρασης για κόσμο και κινήματα της περιοχής και να λειτουργήσει με πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων σε στενή αλληλεπίδραση με την κοινωνία.
Συζήτηση
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την ανάγκη της εξάπλωσης των μέχρι στιγμής υπαρχόντων ζωντανών παραδειγμάτων και των χαρακτηριστικών που πρέπει να έχουν αυτά, προκειμένου να ανοιχτούν ακόμη περισσότερο στον έξω κόσμο.
Τονίστηκε η ανάγκη, οι χώροι αυτοί να μην αποτελούν απλά στέκια διασκέδασης, ή στεγνής «φιλανθρωπίας», αλλά να εμπλέκουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα τμήματα των τοπικών κοινωνιών, να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή, την αυτοοργάνωση, τις νέες ιδέες, να λειτουργούν ανοιχτά και δημοκρατικά.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο που μπήκε στη συζήτηση, ήταν η δυνατότητα αυτού του είδους των πρωτοβουλιών να εμπνεύσουν και να κρατήσουν ενεργούς στη συλλογική δράση, ανθρώπους που μετά το χαστούκι της υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν άλλη επιλογή από την απογοήτευση και την αποστράτευση.